256 találat a(z) hitel cimkére

Korszerűsítési hitel adómentes munkáltatói lakáscélú támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kollégánk az Unicredit Banktól kölcsönt igényelt, majd kapott, amely kölcsönszerződés megnevezése „Felújítási/korszerűsítési célú kölcsön”. Kérdésünk az lenne, hogy ez alapján cafeteriaelemként lehetséges-e a hiteltörlesztés a kölcsön 20%-áig, figyelembe véve az 5 éves és 5 millió forintos értékhatárt? Második kérdés: alá kell-e névre szóló számlákkal támasztani, vagy elég a korszerűsítés költségeit tartalmazó költségvetés? Harmadik kérdésünk pedig, hogy az együttlakást lakcímkártyával is igazolni kell-e? Köszönettel.

Kiva adózási kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság 2017. évben lép be a kiva alá, kérdéseim: 1. A társaság tao időszak alatt fejlesztési tartalékot képzett. A beruházás 2017. évben kiva időszak alatt történik. - bármilyen eszközökre le lehet vonni a fejlesztési tartalékot? - a kivából való kilépés esetén a 28. § 4a. pontjában meghatározott esetben erre az eszközre újra fejlesztési tartalékot kell képezni, ha kilép majd a cég a kiva alól? 2. A társaság tao időszak alatt fejlesztési tartalékot képzett, az új beruházás 2017. évben kiva időszak alatt történik. - ezzel az új beruházás értékével 2017. évben csökkentheti a személyi jellegű adó alapján a 20. § 7. pontja szerint, és a tao alatt keletkezett fejlesztési tartalékot is feloldhatja? 3. Ha a 20. § 7. pontja szerint új beruházás történik a kiva alatt és értéke nagyobb, mint a tárgyévi személyi jellegű kifizetések összege, akkor a különbözet csökkentheti a következő évek kiva alapját? 4. A társaság a kiva belépés előtt előleget fizetett egy beruházásra. A beruházás 2017. évben, a kiva időszak alatt valósul meg, akkor mivel lehet csökkentetni a 20. § 7. pontja alapján a személyi jellegű kifizetések összegét? A levonás függ attól, hogy a beruházást hitelből fizetik? 5. A társaság 2017. év folyamán lép be a kiva alá, akkor a 20. § 3/c. pontja értelmében a pénztár nyitó egyenlegének a 2016.12.31. mérlegben kimutatott értéket lehet figyelembe venni? Köszönöm. Krisztiánné

Őstermelő - lizing elszámolása 2. Kérdés

Köszönöm válaszát. Zárt végű pénzügyi lízingszerződésről van szó. Még az lenne a kérdésem, hogy az értékcsökkenési leírást akkor kezdhetem, ha a tulajdonomban kerülnek a gépek (letelik a hitel), ez 2019. 06. hó, vagy az üzembehelyezéskor 2014-ben? Azóta használom a gépeket. Jelenleg minden évben tárolási nyilatkozatot kell küldeni a lízing cégnek. Őstermelőként 40 százalékos költségátalányt alkalmazok. Az értékcsökkenési leírást ezen felül számolhatom el költségnek a többi számlával igazolt költségeimmel együtt, vagy a 40 százalékos költségátalány már ezt tartalmazza? Családi gazdálkodónál hogyan számolhatók el a fent leírtak? Családi gazdálkodó őstermelő vagyok. Köszönöm

Őstermelő – lízing elszámolása Kérdés

Családi gazdaságunk gépek vásárlására lízing (2,5%-os) formátumú hitelt vett fel. Kérdésem, hogy mint őstermelő az évenkénti visszafizetéseimet elszámolhatom-e az éves költségeim között? Tételes költségelszámolást alkalmazok az adóbevallásomnál, igénybe veszem a 40%-os kistermelői költségátalányt. Amortizációt nem számolok a vásárolt gépekre. Nem vagyok áfára bejelentkezve, kompenzációs támogatással értékesítem a terményeimet.

Így jó megszabadulni a svájci frankban felvett hiteltől Cikk

Egyhangúan elfogadta a román képviselőház mai ülésén, hogy a svájci frankban felvett lakossági hiteleket eredeti árfolyamon kell a bankoknak lejre váltaniuk.

Tartozás-átvállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! X.Y. magánszemély tulajdonában van egy ingatlan. Ehhez kapcsolódóan 200 millió forintos hiteltartozása van egy pénzintézettel szemben. A pénzintézet ezt a követelését eladja „A” gazdasági társaságnak 100 millió Ft-ért. „B” gazdasági társaság megvásárolja az ingatlant (amelyhez „A” gazdasági társaság a hozzájárulását adja) 10 ezer forintért. Az adásvételi szerződés szerint: „…A vételár megállapítása arra tekintettel történt, hogy a vevő az ingatlan tulajdonjogát a…pontban megjelölt teher (200 millió Ft) átvállalásával, a teher fennmaradásával szerzi meg….A Felek az Ingatlan tehermentes forgalmi értékét 125 millió forintban állapítják meg…” Az adásvételi szerződés szerint „A” gazdasági társaság nyilatkozik, hogy a tulajdonjog „B” gazdasági társaságra történő átszállásával a magánszeméllyel szemben fennálló teljes követelését teljesítettnek tekinti, a továbbiakban a „B” gazdasági társasággal mint új tulajdonossal számol el. „A” és „B” gazdasági társaság tulajdonosai ugyanazok a magánszemélyek. Hogyan kell könyvelni a fenti gazdasági eseményeket a gazdasági társaságoknál? Válaszukat előre is köszönöm.

Itt van a nulla százalékos hitel Cikk

Szeptember elejétől megkezdődött az első, nulla százalékos kamat mellett elérhető uniós hitel folyósítása, már több mint 18 milliárd forint összegű hitelkérelmet rögzítettek – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kedden.

Lazítottak a hitelfeltételeken a bankok Cikk

A hitelintézetek magánszektorral szembeni hitelezésében javuló tendenciák tapasztalhatók, az idei második negyedévben a kis- és középvállalatoknak (kkv-szektor) nyújtott hitelek éves összevetésben 5 százalékkal bővültek – mondta Oláh Zsolt, a jegybank vezető elemzője pénteken Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján.

Tárgyi eszköz értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő, egy egyéni vállalkozó megvásárolt egy gépet 12 hónapos hitelre. Pénzforgalmi nyilvántartás miatt, egy eszköz csak akkor kerül bele a nyilvántartásba összegszerűen, ha pénzmozgás is tartozik hozzá, mivel ez hitel a részletek összegével növekszik az érték. Kérdésem az lenne, hogy december 31-éig nem fizeti ki a teljes értéket, így az értékcsökkenést a teljes érték vagy a már kifizetett érték után számoljuk el? Köszönöm!

Erre használják a lízinget a cégek Cikk

Bár a vállalkozások elsősorban a hiteltermékekre gondolnak, ha forrásra/finanszírozásra van szükségük, valójában számos esetben lízingkonstrukciókat alkalmaznak – derül ki a Magyar Lízingszövetség megrendelésére készült GfK-kutatásból. A 300 millió forintnál nagyobb árbevételű cégek 30 százalékának van lízingszerződése, az alacsonyabb árbevételű cégeknél ez alacsonyabb, de a lízingszövetség szerint növekedhet az arány a jövőben.

Családi gazdálkodó földvásárlása Kérdés

Családi gazdálkodó a meghirdetett program szerint termőföldet vásárol. A vásárláshoz hitelt vesz igénybe. A megvásárolt földre még hosszú ideig érvényes bérleti szerződés van. A mindenkori bérleti díj a szerző szja-mentes bevétele lesz, a jelenlegi szabályok szerint. Kérdésem az, hogy a családi gazdálkodói minőségében felvett hitel után megfizetendő kamat költségként elszámolható-e a családi gazdaságban ?

Kamatmentes hitel kkv-knak! Újabb 50 helyen lehet igényelni Cikk

Több mint egymilliárd forint értékű, nulla százalékos kamat mellett igényelhető, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését szolgáló hitelt értékesítettek kkv-knak az MFB Pontok. A hálózat újabb 50 hitelintézeti fiókkal bővült, így a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) országszerte már 76 MFB Ponton várja a vállalkozásokat – közölte a hitelintézet.

Ezért bírságolta meg az MKB-t az MNB csaknem 40 millióra Cikk

Az MNB 34,7 millió forint bírsággal sújtotta az MKB Bank Zrt.-t az átfogó csoportvizsgálata során feltárt – alapvetően a bank szanálása előtti időszakra vonatkozó – hiányosságok miatt. A csoporttag autófinanszírozó társaságok az általuk elkövetett jogsértések miatt összességében 4,4 millió forint felügyeleti bírságot kaptak. A korábbi problémák rámutatnak arra: szükséges volt, hogy az MNB szanálási eljárása során átalakítsa, javítsa a bank működését.

Vállalkozóknak ígért hitellel csalt ki ötvenmilliót, ügyvéd segített a csalásban, nő az elköltésben Cikk

Mintegy ötvenmillió forinttal károsított meg vállalkozókat egy 44 éves nyírábrányi férfi, akinek egy nyíregyházi ügyvéd is segítséget nyújtott a bűncselekmény-sorozat elkövetésében – tájékoztatott az ügyben indított nyomozás lezárásáról a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Milliárdokkal segített hitelképteleneknek a takarékszövetkezet Cikk

Húszmilliárd forint kár ért egy takarékszövetkezetet, miután vezetői és dolgozói hitelképtelen ügyfeleknek nyújtottak hitelt, valamint fedezetlen váltókat fogadtak be. Az ügyben 76 vádlott ellen indult eljárás – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs