hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorítottak vállalati hitelfeltételeiken a bankok, élénk kereslet a fogyasztási hitelek iránt

  • adozona.hu

Az áprilisi Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján 2023 első negyedévében a hitelintézetek tovább szigorítottak a vállalati hitelfeltételeken, mely tendencia a bankok szűkebb körében 2023 második és harmadik negyedévében is folytatódhat – közölte honlapján az MNB. A vállalati hitelkeresletben folytatódott a kereslet eltolódása a rövid lejáratú- és a devizahitelek irányába. Az üzleti célú ingatlanhitelek szigorodó sztenderdjei mellett a bankok a hitelkereslet visszaeséséről számoltak be ezen a piacon. A bankok összességében változatlanul hagyták a lakáscélú hitelfeltételeket, és előre tekintve sem szándékoznak változtatni azokon. A negyedév során a válaszadó intézmények a lakáscélú hitelek iránt csökkenő, míg a fogyasztási hitelek iránt élénkülő hitelkeresletet tapasztaltak, de mindkét szegmensben a kereslet élénkülésére számítanak

 

.

A Magyar Nemzeti Bank minden negyedévben kérdőívben keresi meg a hazai bankok hitelezési vezetőit, hogy a hitelkereslet és a hitelkínálat aktuális változásairól beszámoljanak. Az MNB 2023 első negyedéves Hitelezési felmérésére a banki hitelezési vezetők 2023. április 1. és 20. között válaszoltak.

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján 2023 első negyedévében a bankok nettó értelemben vett 19 százaléka szigorított a vállalati hitelfeltételeken. A hitelintézetek közel kétharmada szerint elsősorban a bizonytalan gazdasági kilátások és egyes iparágspecifikus kockázatok hatnak a hitelfeltételek szigorításának irányába. A bankok megfelelő hitelezési kapacitását tükrözi ugyanakkor, hogy a tőke- és likviditási helyzet csak a bankok 9 százalékánál hatott ebbe az irányba. A válaszadók közel fele szorosabb monitoring tevékenységet folytatott, emellett a fedezeti követelmények magasabb elvárt szintjében és a felárak emelésében is tetten érhető volt a szigorítás. A következő fél évre a bankok 9 százaléka helyezett kilátásba további szigorítást a vállalati hitelfeltételekben. Az első negyedévben a válaszadó intézmények nettó 8 százaléka összességében a kereslet csökkenését érzékelte a vállalati hitelpiacon, ami elsősorban a forinthiteleket és a hosszú lejáratú hiteleket érintette. Ezzel szemben a devizahitelek iránt a bankok 61 százaléka, a rövid lejáratú hitelek esetében pedig 37 százaléka számolt be élénkülő keresletről, melyek iránt szerintük 2023 második és harmadik negyedévében is tovább bővülhet a kereslet. Ugyanakkor a forinthitelek és a hosszú lejáratú hitelek tekintetében a bankok rendre 53 és 48 százaléka számít további keresletcsökkenésre.

2023 első negyedévében a kereskedelmiingatlan-piacon jelentkező összetett kihívások miatt a bankok egyharmada az üzleti ingatlanhitelek mindegyik szegmensében szigorított a sztenderdeken, mely a logisztikai központok és irodaházak kivételével a következő fél évben is folytatódhat. Az első negyedévben a lakásprojekt-hitelek iránt a megkérdezett intézmények 40 százaléka, a bevásárló központok esetében pedig 50 százalékuk tapasztalt visszaeső hitelkeresletet, ezzel egyidőben a logisztikai központok és az irodaházak finanszírozására szolgáló hitelek iránt rendre 42 és 7 százalékuk élénkülő keresletről számolt be. A következő fél évre előretekintve ugyanakkor a bankok már valamennyi üzleti célú ingatlanszegmensben a hitelkereslet csökkenésére számítanak.

A felmérésben részt vevő bankok által a 2023 első negyedévében kihelyezett lakáscélú hitelek feltételei összességében nem változtak, azonban a részfeltételeket tekintve nettó értelemben vett 14 százalékuk emelt a minimálisan megkövetelt hitelképességi szinteken. A bankok előretekintve nem szándékoznak változtatni a hitelhez jutás feltételein a lakáshitelek tekintetében, és 9 százalékuk a hitelfelárak csökkentését is tervezi. A negyedév során a bankok 76 százaléka érzékelte a lakáshitelek iránti kereslet visszaesését, ugyanakkor előretekintve már javuló tendenciára számítanak, és nettó 27 százalékuk keresletélénkülést valószínűsít e téren.

A fogyasztási hitelek sztenderdjein a bankok 11 százaléka szigorított az első negyedév során. A szigorítás elsősorban a felárak emelését jelentette, amit főként a negatív gazdasági kilátásokkal indokoltak. A második és harmadik negyedévben a bankok nettó 32 százaléka helyezett kilátásba további szigorítást. A fogyasztási hitelek iránt erősödő hitelkereslet mutatkozott az első negyedévben a bankok 42 százaléka szerint, és hasonló arányban számítanak további élénkülésre a következő fél évben is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink