267 találat a(z) hitel cimkére

Így jó megszabadulni a svájci frankban felvett hiteltől Cikk

Egyhangúan elfogadta a román képviselőház mai ülésén, hogy a svájci frankban felvett lakossági hiteleket eredeti árfolyamon kell a bankoknak lejre váltaniuk.

Tartozás-átvállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! X.Y. magánszemély tulajdonában van egy ingatlan. Ehhez kapcsolódóan 200 millió forintos hiteltartozása van egy pénzintézettel szemben. A pénzintézet ezt a követelését eladja „A” gazdasági társaságnak 100 millió Ft-ért. „B” gazdasági társaság megvásárolja az ingatlant (amelyhez „A” gazdasági társaság a hozzájárulását adja) 10 ezer forintért. Az adásvételi szerződés szerint: „…A vételár megállapítása arra tekintettel történt, hogy a vevő az ingatlan tulajdonjogát a…pontban megjelölt teher (200 millió Ft) átvállalásával, a teher fennmaradásával szerzi meg….A Felek az Ingatlan tehermentes forgalmi értékét 125 millió forintban állapítják meg…” Az adásvételi szerződés szerint „A” gazdasági társaság nyilatkozik, hogy a tulajdonjog „B” gazdasági társaságra történő átszállásával a magánszeméllyel szemben fennálló teljes követelését teljesítettnek tekinti, a továbbiakban a „B” gazdasági társasággal mint új tulajdonossal számol el. „A” és „B” gazdasági társaság tulajdonosai ugyanazok a magánszemélyek. Hogyan kell könyvelni a fenti gazdasági eseményeket a gazdasági társaságoknál? Válaszukat előre is köszönöm.

Itt van a nulla százalékos hitel Cikk

Szeptember elejétől megkezdődött az első, nulla százalékos kamat mellett elérhető uniós hitel folyósítása, már több mint 18 milliárd forint összegű hitelkérelmet rögzítettek – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kedden.

Lazítottak a hitelfeltételeken a bankok Cikk

A hitelintézetek magánszektorral szembeni hitelezésében javuló tendenciák tapasztalhatók, az idei második negyedévben a kis- és középvállalatoknak (kkv-szektor) nyújtott hitelek éves összevetésben 5 százalékkal bővültek – mondta Oláh Zsolt, a jegybank vezető elemzője pénteken Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján.

Tárgyi eszköz értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő, egy egyéni vállalkozó megvásárolt egy gépet 12 hónapos hitelre. Pénzforgalmi nyilvántartás miatt, egy eszköz csak akkor kerül bele a nyilvántartásba összegszerűen, ha pénzmozgás is tartozik hozzá, mivel ez hitel a részletek összegével növekszik az érték. Kérdésem az lenne, hogy december 31-éig nem fizeti ki a teljes értéket, így az értékcsökkenést a teljes érték vagy a már kifizetett érték után számoljuk el? Köszönöm!

Erre használják a lízinget a cégek Cikk

Bár a vállalkozások elsősorban a hiteltermékekre gondolnak, ha forrásra/finanszírozásra van szükségük, valójában számos esetben lízingkonstrukciókat alkalmaznak – derül ki a Magyar Lízingszövetség megrendelésére készült GfK-kutatásból. A 300 millió forintnál nagyobb árbevételű cégek 30 százalékának van lízingszerződése, az alacsonyabb árbevételű cégeknél ez alacsonyabb, de a lízingszövetség szerint növekedhet az arány a jövőben.

Családi gazdálkodó földvásárlása Kérdés

Családi gazdálkodó a meghirdetett program szerint termőföldet vásárol. A vásárláshoz hitelt vesz igénybe. A megvásárolt földre még hosszú ideig érvényes bérleti szerződés van. A mindenkori bérleti díj a szerző szja-mentes bevétele lesz, a jelenlegi szabályok szerint. Kérdésem az, hogy a családi gazdálkodói minőségében felvett hitel után megfizetendő kamat költségként elszámolható-e a családi gazdaságban ?

Kamatmentes hitel kkv-knak! Újabb 50 helyen lehet igényelni Cikk

Több mint egymilliárd forint értékű, nulla százalékos kamat mellett igényelhető, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését szolgáló hitelt értékesítettek kkv-knak az MFB Pontok. A hálózat újabb 50 hitelintézeti fiókkal bővült, így a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) országszerte már 76 MFB Ponton várja a vállalkozásokat – közölte a hitelintézet.

Ezért bírságolta meg az MKB-t az MNB csaknem 40 millióra Cikk

Az MNB 34,7 millió forint bírsággal sújtotta az MKB Bank Zrt.-t az átfogó csoportvizsgálata során feltárt – alapvetően a bank szanálása előtti időszakra vonatkozó – hiányosságok miatt. A csoporttag autófinanszírozó társaságok az általuk elkövetett jogsértések miatt összességében 4,4 millió forint felügyeleti bírságot kaptak. A korábbi problémák rámutatnak arra: szükséges volt, hogy az MNB szanálási eljárása során átalakítsa, javítsa a bank működését.

Vállalkozóknak ígért hitellel csalt ki ötvenmilliót, ügyvéd segített a csalásban, nő az elköltésben Cikk

Mintegy ötvenmillió forinttal károsított meg vállalkozókat egy 44 éves nyírábrányi férfi, akinek egy nyíregyházi ügyvéd is segítséget nyújtott a bűncselekmény-sorozat elkövetésében – tájékoztatott az ügyben indított nyomozás lezárásáról a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Milliárdokkal segített hitelképteleneknek a takarékszövetkezet Cikk

Húszmilliárd forint kár ért egy takarékszövetkezetet, miután vezetői és dolgozói hitelképtelen ügyfeleknek nyújtottak hitelt, valamint fedezetlen váltókat fogadtak be. Az ügyben 76 vádlott ellen indult eljárás – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Termőföld vásárlása Kérdés

Őstermelő termőföldet őstermelői hiteligényléssel vásárolt. Elszámolható-e költségként, ha igen, milyen módon?

Erős a sokkellenálló-képesség, de a lakosság kiemelt kockázatot jelent Cikk

A bankrendszer sokkellenálló-képessége változatlanul erős, külső sérülékenysége tovább mérséklődött, a jelentős nemteljesítő lakossági és vállalati hitelállomány ugyanakkor változatlanul kiemelt kockázatot jelent, ezek rendezése, valamint a piaci alapú hitelezés helyreállítása szükséges a fenntartható gazdasági növekedés támogatásához – állapította meg a pénzügyi stabilitásról kiadott legfrissebb jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Hitel kft. tagjának Kérdés

Adható-e hitel a kft. tagjának, ha nincs munkaviszonyban a kft.-vel? Milyen kamatra kaphatja, hogy ne keletkezzen jövedelme?

Kifizető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kifizetőnek minősül-e, és le kell-e vonnia adót, egészségügyi hozzájárulást a kft.-nek? A kft. egy tőle független magánszemélynek (a magánszemély a kft.-nek nem alkalmazottja, nem tulajdonosa, közöttük semmilyen jogviszony nincs) hitelszerződés alapján hitelt nyújtott. A kft. és a magánszemély között egy vételi opciós megállapodás is létrejött, amelynek értelmében a magánszemély vételi jogot biztosít a kft. részére egy, a magánszemély tulajdonában lévő üzletrészre (mely üzletrész a kft. kapcsolt vállalkozásának üzletrésze). Későbbiekben a kft. szerződésszerűen gyakorolja vételi jogát, a szerződés értelmében a felek üzletrész-adásvételi szerződést kötnek a vételi opciós megállapodás feltételei szerint. A magánszemély által felvett hitel tőkeösszege a vételi opciós megállapodás szerint a vételár megfizetésébe beszámításra került. A fentiek szerint a magánszemély a hitel összegét visszafizette a kft.-nek, a kft. megszerezte a magánszemélytől a tulajdoni hányadot képviselő üzletrészt. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs