148 találat a(z) gyermek cimkére

A gyerekkel együtt jön az állami pénz is Cikk

A kormánykabinetek tárgyaltak arról, hogy jelzáloghitellel rendelkező szülők a harmadik, illetve további gyermek esetén egymillió forint törlesztési támogatást kapnak – közölte a mai kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nők kedvezményes nyugdíja Kérdés

Kérdésem: Feltétele-e a kedvezményes nyugdíjnak a gyermeknevelés? Vagy az a nő is jogosult a nők 40 év utáni kedvezményes nyugdíjára, akinek nincs gyereke? Előre is köszönöm válaszukat.

Gyermekek után érvényesíthető kedvezmények a nyugdíjban Cikk

A nyugdíjrendszer számos pontos preferálja a gyereknevelést. Ismertetjük, hogyan befolyásolják e szabályok a nyugdíjjogosultságot, a szolgálati időt és az ellátás összegét.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozónk legidősebb gyermeke leérettségizett. Ezt jelezte felénk, beállítottuk a programunkban, hogy 3 helyett csak 2 gyermek a kedvezményezett. De a programunk cégszinten úgy van beállítva, hogy göngyölíti a fel nem használt kedvezményt. Így a júliusi hónapra sem fizet szja-t és járulékot sem (ha tisztán a 2 gyerekes kedvezmény mértékével számolok, szja-t nem kéne fizetnie, és kevesebb lenne a természetbeni eb. járuléka, de a többit fizetnie kéne). A kérdésem, hogy jogosan használja-e fel most a 2 gyermek után, az eddigi hónapok "maradékával" növelt kedvezményt? Esetleg, ha van, kérnék jogszabály hivatkozást is. Válaszát előre is köszönöm!

Öröklés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha a szülő gyermeke meghal, és az elhunytnak nincs felesége, gyermeke, akkor ki lesz az örökös, ha az elhunytnak még a szülőn kivűl van két testvére? Lehet-e a testvér az örökös? Köszönettel.

Gyermek után szja kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétgyermekes édesanyaként jogosult vagyok-e szja kedvezményre az oxigénhiányosan született, illetve koraszülött gyermekeimre való tekintettel? Mindkét esetben méhlepényleválás is történt a szülés közben. Válaszát előre is köszönöm! Giláné Sipos Éva

Munkáltató részéről adómentes juttatás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató alkalmazottjának gyermeke születik. Van-e lehetősége a munkáltatónak a gyermek születése kapcsán adómentes juttatásban részesíteni a munkavállalót? Válaszát köszönöm

Adósságrendezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házaspár a házukra felvett hitelét adósságrendező céggel megállapodva fizetné ki. Mivel nekik nincs rá pénzügyi keretük, ezért helyettük a felnőtt fiúk a saját bankszámlájáról egyenesen az adósságrendező cégnek utalná át helyettük az összeget. A kérdés az, hogy ezzel a tranzakcióval a szülőknek keletkezik-e bármilyen kötelezettségük, bevallást kell-e benyújtaniuk stb.? Válaszukat előre is köszönöm!

Munkába járás költségtérítése gyermekre tekintettel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyi lakos munkavállaló részére adható-e a 39/2010. kormányrendelet 5. paragrafusára tekintettel a 9 vagy 15 forintos gépkocsi-költségtérítés, ha 10 éven aluli gyermeket nevel? Ha igen, mi van a gépkocsival nem rendelkező munkavállalókkal? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Cím! Van egy A nevű kft., amelyben férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonosok. Mind a két fél ügyvezető is a saját cégükben. Van egy B nevű kft., ahol a két tulajdonos a házaspár két fia 50-50 százalékban. A két fiú ügyvezető a saját kft.-jében. A két fiú munkaviszonyban dolgozik a szülei kft.-jében (az A nevű kft.-ben). Kérdés: a két kft. kapcsolt vállalkozásnak minősül-e? Válaszukat előre is köszönöm!

Adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás: ezekre kell ügyelni Cikk

Fontos-e az adómentes lakáscélú vissza nem térítendő munkáltatói támogatásnál a támogatott ingatlanban szerzett tulajdoni hányada, a házasság, a beköltözők száma? Olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Adóterhelésben Magyarország még mindig éllovas Cikk

Immár a harmadik egymást követő évben csökkent az átlagkeresők munkajövedelmére rakodó adóteher a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban tavaly.

Ki a jogosult? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyermektartásdíj megállapításához a házastársat képviselő ügyvéd a munkavállalónk 12 havi jövedelemadatait kéri a Ptk. 4:210. § (2) bekezdésében foglaltakra hivatkozva. Jelenleg nincs érvényes végzés, amely szerint a munkavállaló jövedelmét gyermektartás fizetési kötelezettség terheli. Ki a jogosult, a munkáltató kiknek köteles jövedelemadatokat kiadni?

Megállapított nyugdíj számításának ellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi két kérdésben kérném válaszát, közvetlenül az öregségi nyugdíjkorhatár előtt állva: 1.) Úgy tudom, hogy a nyugdíj összegének megállapításáról szóló (leendő) határozatban csupán annak havi összegét közlik. Van rá mód, hogy a számítás helyessége, annak analitikája megismerhető legyen? (Persze van ONYF-kalkulátor is, és évente 100 ezer fölötti a nyugdíjazások száma, tehát furcsa lehet ez az igény.) 2.) Az öregségi nyugdíj elbírálása iránti igénybejelentési (ONYF 3515-272/B) nyomtatvány III. pontjában a gyermek(ek) adatait CSAK a "nők kedvezményes öregségi nyugdíja" igénylése esetén kell kitölteni? Vagy ettől függetlenül akkor is, netán CSAK akkor, ha "nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárással le nem zárt, vagy szolgálati időt megállapító határozattal nem érintett időszakot" érint? – tehát kvázi új információ lenne a nyugdíj megállapításához. Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel: NN

Kapcsolt vállalkozások e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sajnos a kapcsolt vállalkozások megitélése bizonytalanságot okoz számomra, ezért kérem segítségét: "A" Kft. tulajdonosai Férj-feleség 50-50%-ban (a továbbiakban szülők), "B" Evás Kft. egyszemélyes tulajdonosa:a szülők gyerekének férje, "C" Katás egyéni vállalkozó egyezik a B Kft. tulajdonosával, "D" Katás egyéni vállalkozó a szülők gyereke. Szerződéses kapcsolat egyirányú, mindegyik vállalkozás "A" Kft.-vel van szerződésben.("A" és "B" között, "A" és "C" között és "A" és "D" között van szerződéses kapcsolat.) Kérdés, mely kapcsolat kapcsolt ezek közül és melyeket kell az Art. szerint bejelenteni a NAV-nak? Előre is köszönettel !

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs