177 találat a(z) gyermek cimkére

Nyugdíj: gyermekek után ilyen kedvezményeket érvényesíthet Cikk

Az állami nyugdíjbiztosításban a biztosítottak számos kedvezményeket vehetnek igénybe a gyermekeik után a nyugellátásuk megállapítása során. A kedvezmények hol közvetlenül, hol közvetve jelentkeznek a nyugdíj megállapításakor.

Az árszínvonalhoz kötnék az osztrákok a külföldiek családi pótlékát Cikk

Az osztrák koalíciós kormány döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről szerdán. Az új jogszabály várhatóan 2019-től lép életbe, és évente mintegy 100 millió eurót (több mint 31,3 milliárd forintot) takaríthat meg vele a bécsi kormány.

Táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyesen lévő anyuka a második kisbabáját várja, és táppénzre szeretne menni. Az alábbi jogviszonyokkal rendelkezik: 1. munkáltató: 2014. április 1-től, munkaviszony heti 5 órában, 2. munkáltató: 2014.11.01-től, munkaviszony heti 40 órában 2017. 04. 05-től a munkaidő heti 20 órára csökkent, a munkabére változatlan maradt. 3. egyéni vállalkozó: 2017.02.28-tól munkaviszony mellett, 2017.04.05-től főfoglalkozású. Az egyéni vállalkozásában nem volt járulékfizetési kötelezettsége, mert gyeden majd gyesen volt. Kérdésem, hogy milyen jövedelem- és mely jogviszony alapján állapítják meg a táppénzt a magánszemély részére?

Bejárással kapcsolatos költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik új dolgozónknak van egy 8 éves kislánya, akit renszeresen visz az iskolába. Tudom, hogy a gyermek 10 éves koráig kell költség térítés adni, csak azt nem tudom, hogy a kilométert hogyan kell ilyenkor megállapítani lakhely-iskola-munkahely és ezt duplázva vagy csak a lakhely-munkahely? Üdv. Anita

Súlyosan fogyatékos gyermek után lehet-e adókedvezményt igénybe venni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik ismerősöm megkért, nézzem meg az adóbevallását a NAV oldalán. Hozott orvosi igazolásokat a kislányáról az ő nevére, hogy tartós súlyosan fogyatékos BNO N 1190, betűjele C, a betegség, ha jól olvasom: Polyeystás vese. Kérdésem, hogy a gyermek után, az édesanya bevallásánál figyelembe lehet-e venni az adókedvezmény, hiszen az édesanya nevére adták ki a kislányra szól, magasabb családi pótlékot is folyósítanak számukra. Várom megtisztelő válaszát.

Több házasságkötés, több gyermekszületés Cikk

A 2011-es 1,23-as mélypont után 2017-re 1,5-re emelkedett a teljes termékenységi arányszám; 2010-hez képest 1,4 százalékkal több gyermek született úgy, hogy közben a 20 és 40 év közötti női korosztály létszáma 10 százalékkal csökkent. A házasságkötések száma is megugrott: 42,5 százalékkal több házasságot kötöttek tavaly, mint 2010-ben. Emellett kevesebb a válás és az abortusz – fejtette ki a Magyar Idők hétfői számában Fűrész Tünde, a közelmúltban létrejött Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke.

Kisgyermekei vannak, gyeden, gyesen volt? Így számolhatja ki szabadságát! Cikk

Az adozona.hu gyes/gyed szabadság kalkulátora a munkavállaló részére a munkaviszonya alapján kötelezően járó fizetett szabadság napjainak a számát határozza meg egy adott évre. A szabadságra való jogosultságot a szülésével kapcsolatos távollét (szülési szabadság és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság) figyelembevételével állapítja meg. Így a születési szabadság kezdetét kötelezően ki kell tölteni a kalkulátor helyes működéséhez.

Családi adókedvezmény 2. Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Családi adókedvezmény utólagos érvényesítésével kapcsolatban szeretném állásfoglalásukat kérni. Élettársakról van szó, akik jelenleg is külön lakcímen vannak bejelentve, de természetben egy lakásban élnek. 2015-ben terhességre való tekintettel jogosultak az első gyermek után a családi adókedvezmény igénybevételére. Az anyának nem volt annyi jövedelme, hogy igénybe vegye a teljes adókedvezményt. Megoszthatja e az édesanya a családi adókedvezményt az élettársával? Ugyanez a kérdésem a 2016-os adóévre, ahol az édesanya első gyermeke és a második magzatára tekintettel jogosult a családi adókedvezményre, szintén megoszthatja e az édesapával, aki az élettársa is egyben a magzat utáni adókedvezményt? A gyerekek közösek. A magzatra tekintettel, ha csak az édesanya tudja igénybe venni a kedvezményt, lehet-e úgy beállítani, hogy megosztással, az édesanyánál kettő kedvezményezettel számolok, és az édesapa élettársnál egy gyermekkel (megszületett gyermek)? Köszönöm: Balogné

Családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adókedvezmény utólagos érvényesítésével kapcsolatban szeretném állásfoglalásukat kérni. Élettársakról van szó, akik jelenleg is külön lakcímen vannak bejelentve, de természetben egy lakásban élnek. 2015-ben terhességre való tekintettel jogosultak az első gyermek után a családi adókedvezmény igénybevételére. Az anyának nem volt annyi jövedelme, hogy igénybe vegye a teljes adókedvezményt. Megoszthatja e az édesanya a családi adókedvezményt az élettársával? Ugyanez a kérdésem a 2016-os adóévre, ahol az édesanya első gyermeke és a második magzatára tekintettel jogosult a családi adókedvezményre, szintén megoszthatja-e az édesapával, aki az élettársa is egyben a magzat utáni adókedvezményt? A gyerekek közösek. Köszönettel: Balogné

Gyermek utáni kedvezmények átruházása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy szeretné az otthon a gyerekével lévő lánya helyett igénybe venni a különböző ellátásokat, úgy mint családi adókedvezmény, gyerek utáni pótszabadság, gyermek ápolási táppénz. A munkavállalónk nem gyámja az unokájának. Van-e lehetőség a fent leírtakra? Köszönöm a segítséget, Révész-Dunszt Petra

Gyes utáni munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkavállaló a gyes folyósításának megszűnte után áll munkába, miután a gyermeke betöltötte a 3. életévét, érvényesíthető-e valamilyen kedvezmény a szociális hozzájárulásból? A gyermek 5 éves koráig akkor is érvényesíthető szochokedvezmény, ha két gyermek van, vagy csak akkor, ha 3 kiskorú gyermeket nevel az anya? Köszönöm válaszát.

Csökkentik a külföldön élő gyermekek utáni juttatásokat az osztrákok Cikk

Döntött az osztrák kormány pénteken arról, hogy csökkenti az országban dolgozók, illetve legálisan tartózkodók külföldön élő gyermekei után járó szociális juttatásokat.

Ezek a családok járnak jobban idén Cikk

Az egy és a három, illetve annál több gyermeket nevelők családi adókedvezménye nem változik idén, a kétgyermekes családok kasszája viszont havonta 5 ezer forinttal gyarapszik, amennyiben a teljes kedvezményt igénybe tudják venni.

Gyerekek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! November 1-jén belépett munkavállalónak akinek 2 kiskorú gyermeke van, a gyerekek után járó pótszabadságot arányosítani kell-e vagy jár neki a teljes négy nap? Köszönettel: Balogné Csóti Anikó

Szülő lakásának bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesanyám nevén van egy 48 négyzetméteres lakás. Mivel 91 éves és nem tudja magát ellátni, a testvéremhez költözött, az ő lakása üres. Most ki akarja adni. Csak az ő neve szerepelhet a bérleti szerződésen, vagy a lánya is kiadhatja az édesanyja lakását? Köszönettel: Fidler Gáborné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs