148 találat a(z) gyermek cimkére

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egy magyar kft.-nek öt tulajdonosa van "A" 44%, "B" 44%, "A" fia 6%, "B" 1. fia 3%, "B" 2. fia 3%, "A" fia 50%-ban, "B" 1. fia 25%-ban, "B" 2. fia 25%-ban tulajdonos egy romániai cégben. A két cég között üzleti kapcsolat van. A szavazatok aránya megegyezik a tulajdonosi aránnyal. A magyar cégben "A" fia és "B" 1. fia ügyvezetők, a román cégben "B" 2. fia ügyvezető. Társasági adó szempontjából kapcsoltnak minősülnek-e, be kell-e jelenteni?

Családi adókedvezmény 3 gyerek után 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy három gyermeket nevelő házaspár 2 gyermek után családi pótlékra jogosult (középiskolai tanulók), a harmadik egyetemista, tehát nem jár utána családi pótlék. Az a kérdésem, hogy mennyivel csökkenthető a szülők jövedelemadó-alapja (440 000 vagy 660000 Ft/hó)? Köszönettel: Vadoba József

Főállású anyaság Kérdés

Három gyerekes apuka, mivel az apuka van gyesen, a gyes letelte után lehet-e főállású anya? A gyerekek életkora 6 éves, 17 éves (középiskolás), a legnagyobb lány 21 évet már betöltötte, de nappali főiskolás alapképzésben tanul, és kb. még két év múlva végez. Ebben az esetben megilleti-e a főállású anyaság az apukát?

Családi kedvezmény külföldön élő gyerekek után Kérdés

Kedves Szakértők! Ügyfelek körében felmerült kérdés, hogy a Magyarországon dolgozó, bejelentett jövedelemmel rendelkező apuka igénybe veheti-e a külföldön (jelen esetben Romániában) élő gyermekei után a családi kedvezményt, anélkül is, hogy itt kapná utánuk a családi pótlékot? Ezt a szövegrészletet az szja bevallás kitöltési útmutatójából másoltam: "Családi kedvezmény jár annak is, aki bármely külföldi állam jogszabálya alapján családi pótlékra, rokkantsági járadékra, vagy más hasonló ellátásra jogosult. Amennyiben a magánszemély azért érvényesíthet családi kedvezményt, mert külföldi állam jogszabálya alapján ott jogosult családi pótlékra, rokkantsági járadékra, vagy más hasonló ellátásra, kedvezményezett eltartottként azt a magánszemélyt (gyermeket) veheti figyelembe, akire tekintettel a családi pótlékra való jogosultsága megállapítható lenne. Eltartottnak ebben az esetben az a magánszemély (gyermek) tekinthető, akit más magánszemély (gyermek) után járó családi pótlék megállapításánál figyelembe lehetne venni." Mi a teendő az ügy érdekében? S lehet ezt esetleg önellenőrzéssel a korábbi évekre is érvényesíteni? Romániában nincs családi adókedvezmény, csak úgynevezett "gyerekpénz", ami a mi családi pótlékunknak felel meg. Köszönettel

Ki kell-e venni a gyermek utáni pótszabadságot? Cikk

Mi a helyzet akkor, ha a gyermek utáni pótszabadságot nem igényli a szülő? Kötelező élnie ezzel, vagy ha nem igényli, úgy nem jár neki? Ezt kérdezte egyik olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Gyermek utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdés merült fel, hogy a gyermek utáni pótszabadsággal kötelező élnie a szülőnek, vagy amennyiben nem igényli, úgy nem jár neki? Válaszát előre is köszönöm! Petrohai Marianna

Itt vannak az adatok a tavalyi jövedelmekről és adókedvezményekről Cikk

A 2015. adóévet érintően összesen 4625 ezer magánszemélyre vonatkozó bevallást dolgozott fel a NAV, számuk 50 ezer fővel haladja meg a bázisidőszaki adatot – közölte a NAV.

Családos lelkészek is kaphatnak csokot Cikk

Megjelent a családi otthonteremtési támogatási kedvezményről szóló kormányrendelet legújabb módosítása a 138. számú Magyar Közlönyben.

Egyéni vállalkozás átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó szeretné a gyerekének átadni a vállalkozást, már most is alkalmazottként a gyermek irányítja a működést, de mivel a vállalkozó idős, szeretné hivatalosan is átadni a vállalkozást. Milyen lehetőségek vannak erre, amelyek leginkább adókímélőek? Lehetséges-e, hogy az egyéni vállakozás átalakul egyéni céggé, közben a gyerek alakít egy kft.-t (a cég működése indokolná az egyéni vállakozás felváltását kft.-vel), és utána az egyéni cég beolvadna a kft.-be? Hogyan tud a szülő kiválni a kft.-ből? Várom válaszukat.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egy bt.. két tagja "fiú" 50% (beltag), "anya" 50 % (kültag). Szerződéses jogviszony jön létre egy olyan kft.-vel, ahol a fiú nem bejegyzett élettársának az édesanyja 100 százalékos tulajdonos és ügyvezető. A kapcsolt vállalkozás létrejön akkor is, ha többségi befolyás jön létre közvetlen vagy közvetett módon. A közeli hozzátartozók szavazati arányát össze kell számítani (így a fiúét és az édesanyjáét biztosan). A Ptk. szerint közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér. Jól értelmezem-e, hogy a két vállalkozás nem kapcsolt vállalkozás, mert a bt. fiú tagja, és a kft. hölgy tulajdonosa nem minősül közeli hozzátartozónak? Nem változik akkor sem a helyzet, ha a bt. fiú tagja házasságot létesít az élettársával, hiszen a kft. hölgy tagja (a fiú anyósa) a Ptk. szerint "csak" hozzátartozója és nem közeli hozzátartozója lesz. És többségi befolyás vizsgálatakor csak a közeli hozzátartozók szavazati arányait kell összeszámítani?

Nyugdíjkedvezmények gyermekek után Cikk

A biztosítottak a kötelező társadalombiztosítás bevezetésével egyidejűleg gyermekeik után bizonyos kedvezményeket vehettek, vehetnek igénybe a nyugellátásuk megállapítása során.

Áfa-visszatérítés és kamattámogatás otthonteremtéshez Cikk

Ha minden feltételnek megfelel, építkezés esetén visszakaphatja az áfát vagy egy részét, illetve ha legalább három gyermeket nevel, kamattámogatásban részesülhet. Összefoglaltuk, mit kell ehhez tennie.

Csok új lakásra: méretek, összegek, feltételek és szankciók Cikk

Nem kaphat akárki akármilyen lakásra csok-ot, bőven akadnak kizáró okok, ráadásul a támogatást követő évtizedre is elköteleződést várnak a támogatottaktól. Meghiúsulás esetén szigorú a büntetés.

Családi kedvezmény megosztása élettársak között 3 gyermeknél 53-as bevallban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Anya első házasságából 1 gyermek, élettársi kapcsolatból 2 gyermek = 3 vér szerint gyermek. Élettárs 2 közös gyermek. A családnak 3 kedvezményezett eltartott gyermeke van. Szerintem igénybe vehetik havonta a 618 750 forint kedvezményt, éves szinten 7 425 ezer forintot. A kérdésem, mi alapján dönthetem el, hogy az 53-as bevallás A lapjának 26-os sor b. oszlopába mennyi az a kedvezmény maximuma, melyet jogszerűen beállíthatok? Helyesen járok-e el, ha az apa esetében a 26. sorba a 2 528 701 forint összevont jövedelmet írom, így visszakapja a levont előleget, az anya esetébe pedig a 2 506 345 forintot, nála nem lenne sem fizetendő, sem visszajáró. Apa 15M30 : 1-es sor 2 528 701.- Ft Megállapított eg.bizt.és ny. összege 429 880.- „ Évközben érv. családi jár kedv. 36 849.- „ Levont eg.bizt. és ny.jár 393 031.- „ Levont Szja előleg 42 108.- „ Anya: 1-es sor 2 506 345.- Ft Megállapított eg.bizt.és ny. összege 424 007,- „ Évközben érv. családi jár kedv. 378 201.- „ Levont eg.bizt. és ny.jár 45 806.- „ Levont Szja előleg 0 Megtisztelő válaszát előzetesen is szeretném megköszönni.

Gyermekek után járó pótszabadság Kérdés

Elvált szülők három gyerekkel. Az anya két gyermeket, a papa egy gyermeket nevel. Szülői felügyelet közös a gyermekekre. A gyermekek hétvégenként felváltva járnak a szülőkhöz (az iskolai szünetekben is). Kérdés: az anyának hány nap pótszabadság jár a gyermekek után 2016. évben ?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs