169 találat a(z) gyermek cimkére

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Cím! Van egy A nevű kft., amelyben férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonosok. Mind a két fél ügyvezető is a saját cégükben. Van egy B nevű kft., ahol a két tulajdonos a házaspár két fia 50-50 százalékban. A két fiú ügyvezető a saját kft.-jében. A két fiú munkaviszonyban dolgozik a szülei kft.-jében (az A nevű kft.-ben). Kérdés: a két kft. kapcsolt vállalkozásnak minősül-e? Válaszukat előre is köszönöm!

Adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás: ezekre kell ügyelni Cikk

Fontos-e az adómentes lakáscélú vissza nem térítendő munkáltatói támogatásnál a támogatott ingatlanban szerzett tulajdoni hányada, a házasság, a beköltözők száma? Olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Adóterhelésben Magyarország még mindig éllovas Cikk

Immár a harmadik egymást követő évben csökkent az átlagkeresők munkajövedelmére rakodó adóteher a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban tavaly.

Ki a jogosult? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyermektartásdíj megállapításához a házastársat képviselő ügyvéd a munkavállalónk 12 havi jövedelemadatait kéri a Ptk. 4:210. § (2) bekezdésében foglaltakra hivatkozva. Jelenleg nincs érvényes végzés, amely szerint a munkavállaló jövedelmét gyermektartás fizetési kötelezettség terheli. Ki a jogosult, a munkáltató kiknek köteles jövedelemadatokat kiadni?

Megállapított nyugdíj számításának ellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi két kérdésben kérném válaszát, közvetlenül az öregségi nyugdíjkorhatár előtt állva: 1.) Úgy tudom, hogy a nyugdíj összegének megállapításáról szóló (leendő) határozatban csupán annak havi összegét közlik. Van rá mód, hogy a számítás helyessége, annak analitikája megismerhető legyen? (Persze van ONYF-kalkulátor is, és évente 100 ezer fölötti a nyugdíjazások száma, tehát furcsa lehet ez az igény.) 2.) Az öregségi nyugdíj elbírálása iránti igénybejelentési (ONYF 3515-272/B) nyomtatvány III. pontjában a gyermek(ek) adatait CSAK a "nők kedvezményes öregségi nyugdíja" igénylése esetén kell kitölteni? Vagy ettől függetlenül akkor is, netán CSAK akkor, ha "nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárással le nem zárt, vagy szolgálati időt megállapító határozattal nem érintett időszakot" érint? – tehát kvázi új információ lenne a nyugdíj megállapításához. Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel: NN

Kapcsolt vállalkozások e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sajnos a kapcsolt vállalkozások megitélése bizonytalanságot okoz számomra, ezért kérem segítségét: "A" Kft. tulajdonosai Férj-feleség 50-50%-ban (a továbbiakban szülők), "B" Evás Kft. egyszemélyes tulajdonosa:a szülők gyerekének férje, "C" Katás egyéni vállalkozó egyezik a B Kft. tulajdonosával, "D" Katás egyéni vállalkozó a szülők gyereke. Szerződéses kapcsolat egyirányú, mindegyik vállalkozás "A" Kft.-vel van szerződésben.("A" és "B" között, "A" és "C" között és "A" és "D" között van szerződéses kapcsolat.) Kérdés, mely kapcsolat kapcsolt ezek közül és melyeket kell az Art. szerint bejelenteni a NAV-nak? Előre is köszönettel !

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egy magyar kft.-nek öt tulajdonosa van "A" 44%, "B" 44%, "A" fia 6%, "B" 1. fia 3%, "B" 2. fia 3%, "A" fia 50%-ban, "B" 1. fia 25%-ban, "B" 2. fia 25%-ban tulajdonos egy romániai cégben. A két cég között üzleti kapcsolat van. A szavazatok aránya megegyezik a tulajdonosi aránnyal. A magyar cégben "A" fia és "B" 1. fia ügyvezetők, a román cégben "B" 2. fia ügyvezető. Társasági adó szempontjából kapcsoltnak minősülnek-e, be kell-e jelenteni?

Családi adókedvezmény 3 gyerek után 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy három gyermeket nevelő házaspár 2 gyermek után családi pótlékra jogosult (középiskolai tanulók), a harmadik egyetemista, tehát nem jár utána családi pótlék. Az a kérdésem, hogy mennyivel csökkenthető a szülők jövedelemadó-alapja (440 000 vagy 660000 Ft/hó)? Köszönettel: Vadoba József

Főállású anyaság Kérdés

Három gyerekes apuka, mivel az apuka van gyesen, a gyes letelte után lehet-e főállású anya? A gyerekek életkora 6 éves, 17 éves (középiskolás), a legnagyobb lány 21 évet már betöltötte, de nappali főiskolás alapképzésben tanul, és kb. még két év múlva végez. Ebben az esetben megilleti-e a főállású anyaság az apukát?

Családi kedvezmény külföldön élő gyerekek után Kérdés

Kedves Szakértők! Ügyfelek körében felmerült kérdés, hogy a Magyarországon dolgozó, bejelentett jövedelemmel rendelkező apuka igénybe veheti-e a külföldön (jelen esetben Romániában) élő gyermekei után a családi kedvezményt, anélkül is, hogy itt kapná utánuk a családi pótlékot? Ezt a szövegrészletet az szja bevallás kitöltési útmutatójából másoltam: "Családi kedvezmény jár annak is, aki bármely külföldi állam jogszabálya alapján családi pótlékra, rokkantsági járadékra, vagy más hasonló ellátásra jogosult. Amennyiben a magánszemély azért érvényesíthet családi kedvezményt, mert külföldi állam jogszabálya alapján ott jogosult családi pótlékra, rokkantsági járadékra, vagy más hasonló ellátásra, kedvezményezett eltartottként azt a magánszemélyt (gyermeket) veheti figyelembe, akire tekintettel a családi pótlékra való jogosultsága megállapítható lenne. Eltartottnak ebben az esetben az a magánszemély (gyermek) tekinthető, akit más magánszemély (gyermek) után járó családi pótlék megállapításánál figyelembe lehetne venni." Mi a teendő az ügy érdekében? S lehet ezt esetleg önellenőrzéssel a korábbi évekre is érvényesíteni? Romániában nincs családi adókedvezmény, csak úgynevezett "gyerekpénz", ami a mi családi pótlékunknak felel meg. Köszönettel

Ki kell-e venni a gyermek utáni pótszabadságot? Cikk

Mi a helyzet akkor, ha a gyermek utáni pótszabadságot nem igényli a szülő? Kötelező élnie ezzel, vagy ha nem igényli, úgy nem jár neki? Ezt kérdezte egyik olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Gyermek utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdés merült fel, hogy a gyermek utáni pótszabadsággal kötelező élnie a szülőnek, vagy amennyiben nem igényli, úgy nem jár neki? Válaszát előre is köszönöm! Petrohai Marianna

Itt vannak az adatok a tavalyi jövedelmekről és adókedvezményekről Cikk

A 2015. adóévet érintően összesen 4625 ezer magánszemélyre vonatkozó bevallást dolgozott fel a NAV, számuk 50 ezer fővel haladja meg a bázisidőszaki adatot – közölte a NAV.

Családos lelkészek is kaphatnak csokot Cikk

Megjelent a családi otthonteremtési támogatási kedvezményről szóló kormányrendelet legújabb módosítása a 138. számú Magyar Közlönyben.

Egyéni vállalkozás átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó szeretné a gyerekének átadni a vállalkozást, már most is alkalmazottként a gyermek irányítja a működést, de mivel a vállalkozó idős, szeretné hivatalosan is átadni a vállalkozást. Milyen lehetőségek vannak erre, amelyek leginkább adókímélőek? Lehetséges-e, hogy az egyéni vállakozás átalakul egyéni céggé, közben a gyerek alakít egy kft.-t (a cég működése indokolná az egyéni vállakozás felváltását kft.-vel), és utána az egyéni cég beolvadna a kft.-be? Hogyan tud a szülő kiválni a kft.-ből? Várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs