Jogosult-e egészségügyi ellátásra a nem magyar állampolgárságú kiskorú Magyarországon?

  • adozona.hu

Nem Magyarországon született, nem magyar kiskorú állampolgár jogosult-e egészségügyi ellátásra Magyarországon, szükséges-e az ellátások igénybevételéhez tajkártyával rendelkeznie? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: A kiskorú gyermek (több mint 2 hónapos, de nincs 1 éves) nem Magyarországon született indonéz állampolgár, aki tajkártyát és az ehhez kapcsolódó jogosultságokat szeretne igénybe venni. A kiskorú gyermek családegyesítési célú tartózkodási engedéllyel tartózkodik Magyarországon, kizárólag szálláshellyel rendelkezik. A szülők munkavállalási célú tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 6. §-a alapján a megértésünk az, hogy ez a kiskorú nem biztosított és a 22. § (1) l) pontja alapján egészségügyi szolgáltatások igénybevételére sem jogosult, azaz egészségügyi szolgáltatás biztosítására kizárólag megállapodást köthet (Tbj. 49. §). Ezt megerősíti, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) oldalán lévő tájékoztatóban nem szerepel a „Nem Magyarországon született, nem magyar kiskorú állampolgár" kategória, ezért úgy értjük, hogy a tajszám- és kártyaigénylés folyamata és feltételei megegyeznek a „Magyarországon született, nem magyar kiskorú állampolgár" kategóriával. Kérjük, szíveskedjenek a fenti megértésünket megerősíteni vagy helyesbíteni, valamint kérjük, hogy szíveskedjenek tájékoztatni az alábbiakról: (i) szerződés megkötése és a tajszám kiállítása után a szülőknek lehetőségük van-e a csed és gyed igénybevételére; (ii) a szülők igénybe vehetik-e a csed/gyed juttatást anélkül, hogy lenne a kiskorúnak tajszáma?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Egészségügyi szolgáltatásra a nem magyar állampolgárságú kiskorú akkor jogosult, ha Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik. Ez esetben a meglévő magyar lakóhely kapcsán lehet igényelni a tajszámot, hogy igénybe tudja venni Magyarországon tb-támogatottan az egészségügyi szolgáltatásokat. A kérdésben szereplő kiskorúnak nincs magyar lakóhelye, így ez esetben az alábbiak szerint lehet majd jogosult tb-támogatottan egészségügyi szolgáltatásra:

18 év alatti gyermek idén havi 69 600 forint befizetésével jogosult lesz a megállapodás alapján tb-támogatottan egészségügyi szolgáltatásra.

Figyelemmel kell lenni arra, hogy a megállapodás első 24 hónapjában a jogosult csak sürgősségi ellátásokat kaphat, kivéve, ha a megállapodás megkötésével egyidejűleg az előírt járulék befizetése 24 hónapra megtörténik.

Továbbá arra is figyelemmel kell lenni, hogy a fenti magas összeg megfizetése ellenére a megállapodással – a fenti 24 hónapot követően vagy 24 hónapnak megfelelő járulék egyösszegben befizetését követően – nem lehet teljeskörű egészségügyi szolgáltatást kapni. Azaz a megállapodást kötő személyek társadalombiztosítás keretében nem kapják meg például a határon átnyúló egészségügyi ellátást, adott fogászati ellátásokat, transzplantációt, és a megállapodáskor fennálló betegségre az ellátásokat. Ez utóbbi kapcsán a megállapodás megkötése előtt a megállapodást kötni kívánó személy egészségügyi állapotát felmérik, amelyet jelen esetben a szálláshely szerinti megyei kórház, a fővárosban a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet jogosult elvégezni.

Az egészségügyi állapotfelmérésen részt vevő gyermek szülője a vizsgálatok elvégzése előtt állapotfelmérő kérdőívet tölt ki. Az előzetes állapotfelmérésért a megállapodást kötni kívánónak (jelen esetben a szülőknek) térítést kell fizetnie úgy, hogy a vizsgálatok díjtételei a NEAK által finanszírozott díjtételekkel megegyeznek. Az állapotfelmérés alapján az orvos meghatározza azokat a betegségeket, amelyekre az egészségügyi szolgáltatás biztosítására kötött megállapodás – a fentiekben ismertetett ellátásokon túl – nem terjedhet ki. Azaz azzal a kötöttséggel kerülhet sor a megállapodáskötésre, hogy a megállapodás alapján nyújtott ellátás az egészségi állapotfelmérés során megállapított, fennálló betegséggel, egészségkárosodással összefüggő egészségügyi szolgáltatásra sem terjedhet ki.

A szülők csak az alábbi esetekben kaphatnak csecsemőgondozási díjat (csedet), gyermekgondozási díjat (gyedet):

Csedre jogosult, aki a szülést megelőzően 2 éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke

  • a magyar biztosítási jogviszony tartama alatt vagy
  • a magyar biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, vagy a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy
  • baleseti táppénz a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül születik meg.

Gyedre jogosult

  • a Magyarországon biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli.
  • az anya, valamint egyébként csecsemőgondozási díjra jogosult más személy, akinek csecsemőgondozási díj került megállapításra és a magyar biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a magyar biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, továbbá és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli.

Ha a fenti feltételeknek az ellátást igénylő szülő megfelel, akkor a kiskorú tajszámának hiányában is megállapítják a csed-et, gyed-et.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs