hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tíz évnél régebbi halálesetnél jogosult-e a házastárs özvegyi nyugdíjra?

  • adozona.hu

Van-e olyan szabály, ha 10 évnél régebben hunyt el az házastárs, akkor nem jár az özvegyi nyugdíj? – kérdezte olvasónk, majd így folytatta: Ha egy özvegyasszony most tölti be a 65. életévét, s benyújtja saját jogon a nyugdíjkérelmét, egyúttal kérheti-e az özvegyi nyugdíjat? A férj (aktív volt még halála idején) 2011-ben hunyt el. A két gyermek ma már 30 év körüli, ám pszichés betegek, egyikük 27 ezer forint körüli rokkant ellátást kap. A másik sem tud dolgozni, havi 22 ezer forintot kap kézhez, mindketten édesanyjukkal élnek szűkös körülmények között. Az anya saját jogán szerény nyugdíjra számíthat. Ha nincs jogszabály alapján jogosultság, akkor méltányossági alapon kérhető-e az özvegyi nyugdíj?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Özvegyi nyugdíjra lehet jogosult – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén – az a házastárs, aki a jogszerző halálakor már betöltötte a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy megváltozott munkaképességű (azt a személyt kell megváltozott munkaképességűnek tekinteni, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság orvosi bizottságának szakvéleménye szerint legfeljebb 50 százalék), vagy aki házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

Amennyiben az előzőekben említett jogosultsági feltételek bármelyike az elhunyt jogszerző halálától számított tíz éven belül bekövetkezik, úgy az özvegyi nyugdíj megállapíthatóvá válik.

Kérdésében nem írta le, hogy a házastárs kapott-e ideiglenes özvegyi nyugdíjat vagy sem, valamint vélelmezhető, hogy gyermekei árvaellátásban nem részesültek/nek.

Az előzőekre való tekintettel, mivel a halál időpontja és a házastárs korhatára betöltése között több mint tíz év telt el, ezért a volt házastárs részére özvegyi nyugdíj nem jár. Amennyiben a volt házastárs ideiglenes özvegyi nyugdíjban részesült és az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő tíz éven belül a fentiekben említett feltételek bármelyike bekövetkezik, úgy abban az esetben a volt házastárs részére az özvegyi nyugdíj megállapítható. Az előzőektől függetlenül célszerű benyújtani az özvegyi nyugdíj megállapítása iránti igényt, mely alapján az eljáró nyugdíjszerv vizsgálni tudja a jogosultsági feltételeket és azok ismeretében fogja meghozni az igény elbírálásáról szóló döntését.

Méltányossági alapon csak abban az esetben merülhet fel az özvegyi nyugdíj megállapításának esetleges engedélyezése, amennyiben a volt házastárs rendelkezne a reá előírt jogosultsági feltételekkel, de a hozzátartozói nyugdíj megállapításának hiányát azon tény okozta, hogy az elhunyt házastárs annak haláláig nem szerezte meg a szükséges szolgálati időt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3