20 találat a(z) gyakorlat cimkére

Amit a munkáltatói szabályzatokról, egyoldalúan kialakított gyakorlatról érdemes tudni Cikk

A cégek mindennapjaiban a szabályzatok és az egyoldalúan kialakított gyakorlat egyaránt fontos szerepet töltenek be. Ezek vonatkozásában az Mt. egyoldalú jognyilatkozatokra irányadó szabályait kell alkalmazni. Bár nincs ilyen kötelezettség, bizonyos esetekben ajánlott egy-egy kérdés szabályzatban történő rendezése. Megfigyelhető, hogy a munkáltatók egyre gyakrabban élnek is ezzel lehetőséggel, belső szabályzatokkal megtöltve a munkaszerződés által szabadon hagyott mozgásteret.

Fizetés nélküli szabadság – mire figyeljen a munkáltató és a munkavállaló a gyakorlatban? Cikk

Mire figyeljen a munkáltató és a munka vállaló a fizetés nélküli szabadság egyes eseteiben? Mire érdemes figyelni a fizetési szabadságról szóló megállapodás során? Milyen módon tudják felmondással megszüntetni a felek a közöttük fennálló munkaviszonyt fizetés nélküli szabadság esetén? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Gyakorlatban felmerülő visszaélés-bejelentési kérdések egyéni vállalkozók esetében Cikk

Az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló 2019/1937. számú irányelvet (Irányelv) átültető 2023. évi XXV. törvény (Panasztörvény) kihirdetése óta jelentős vita övezi, hogy az egyes vállalkozások hogyan tudnak a nem mindig pontosan körülhatárolt követelményeknek megfelelni. Különösképpen érdekes kérdéseket vet fel az egyéni vállalkozók megfelelése. Cikkünkben a leggyakoribb kérdések megválaszolására vállalkozunk.

Az új visszaélés-bejelentési törvény gyakorlati szemmel Cikk

A Magyar Közlönyben 2023. május 25. napján kihirdetésre került a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvény (Panasztörvény), amellyel a magyar jogba átültetésre került az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló 2019/1937 irányelv, azaz a „Whistleblowing” irányelv (Irányelv). Szabályozásra került a belső visszaélés-bejelentő rendszer, amely lehetővé teszi a munkavállalóknak (ideértve a jövőbeli és volt alkalmazottakat is), szerződéses partnereinek, tulajdonosainak, hogy a cégnél működő rendszerben visszaélésre vonatkozó információt jelentsenek be.

Panasztörvény Kérdés

NAV: nem változik a gyakorlatban a FATCA szerinti információcsere Cikk

Az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között 2022 végén született kölcsönös jogértelmezést megerősítő Egyetértési Megállapodás (Memorandum of Understanding) alapján a FATCA-megállapodás szerinti adatszolgáltatás és információcsere gyakorlata nem, csak a jogalapja változik – közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Mik a legfontosabb tudnivalók hallgatói munkaszerződés esetén? Cikk

Az elmúlt időszakban több kérdés is érkezett az egyetemi hallgatók nyári szakmai gyakorlatával, illetve hallgatói munkaszerződéssel összefüggésben, így talán nem haszontalan, ha röviden összefoglaljuk az ezzel összefüggő legfontosabb tudnivalókat.

Nappali tagozatos egyetemi hallgatói gyakorlat Kérdés

Szakmunkástanuló Kérdés

Gyakorlati képzőhely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tanulószerződéssel végzős hegesztő tanuló számára gyakorlati képzést biztosít. A kialakult helyzet miatt a képzőhelyen az oktatás biztonságosan nem megoldható, a tanulót bizonytalan ideig fogadni nem tudjuk. Az a kérdésünk, hogy a "kieső"napokat milyen jogcímen számfejthetjük? Igazolt hiányzás szóba jöhet-e esetleg? Válaszát előre is köszönöm!

Főiskolai gyarkolat díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A hallgatót a hat hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat ideje alatt, valamint a duális képzés képzési ideje alatt díjazás illeti, melynek mértéke legalább hetente a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) tizenöt százaléka. " Ebben az esetben a minimálbért arányosítani kell, vagy hetente kell a 138 ezer Ft 15%-át kell kifizetni? Köszönettel: Sólyom Mária

Tanulói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tanulószerződéssel foglalkoztatott diákunk szülei úgy döntöttek, hogy gyermekük nem folytatja tanulmányait és kiveszik az iskolából. Ez akkor derült ki, amikor év végén az összefüggő nyári gyakorlat időpontjait egyeztettük. Bent voltak az iskolában, ahol azt a felvilágosítást adták, hogy augusztus 31-éig tart a tanév, így csak szeptember 1-jétől lehet kivenni az iskolából, addig oda tartozó tanuló. A velünk kötött tanulószerződése is addig tart (amennyiben egyik fél sem szünteti meg)? A nyári szünetben, függetlenül attól, hogy nem jönnek gyakorlatra a diákok (kivéve a nyári gyakorlat), ösztöndíjat fizetünk részükre. A fent nevezett tanulónak is jár az ösztöndíj függetlenül attól, hogy nem jön nyári gyakorlatra? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldön tanuló diák magyarországi gyakorlata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriában tanuló magyar állampolgárságú (és Magyarországon lakó) diák szeretne elhelyezkedni gyakorlatra magyar kft.-nél. Azt szeretném megkérdezni, hogy a kft.-nek milyen formában kell őt foglalkoztatnia, hová, illetve min kell bejelentenie és milyen járulékot kell a hallgató után fizetni, valamint milyen díjazásban kell részesíteni. Válaszát előre is köszönöm!

Áfakulcs meghatározása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy áfa hatálya alá bejelentkezett kft. fogorvosoknak tartana továbbképzést. A tanfolyam a fogászat egy speciális ágának újdonságairól, elméletéről szól (ez egy előadás, ami kb. a tanfolyam felét tenné ki, az előadó gyakorló orvos, ennek a területnek a szakértője). Gyakorlati bemutatás is része az oktatásnak, ez lenne a második fele a tanfolyamnak. A részvevők hozzáférést kapnak egy online tananyaghoz, valamint egy készüléket és egy szakkönyvet is kapnak. A tananyag, a könyv és a készülék áfás beszerzés volt, az áfalevonás jogával élt a kft. A gyakorlati bemutatás a fogorvosi rendelőben zajlik. A kérdésem az, hogy milyen áfakulccsal kell a számlát kiállítani? A tanfolyam nincs bejelentve OKJ-s továbbképzésnek, illetve nincs akkreditálva. Köszönettel. Soltész Nóra

nők kedvezményes nyugdíjazásánál szakmunkás idő beszámítása Kérdés

Általános iskola befejezése után szakmunkásképző iskolába jártam. Az iskolai képzés során gyakorlaton is részt kellett venni. Tanulmányi eredmény kapcsán "ösztöndíj"- asként dolgoztam, így a gyakorlati helyen fizetést (kereskedelemben történő munkavégzőként forgalom után jutalékkal együtt) is kaptam, amit a nyári gyakorlat során is megkaptam. Ezen időszak (összesen 3 év) beszámít-e a nők kedvezményes idejébe?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás

Széles Imre

tb-szakértő

Vasárnap, ünnepnap

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Személygépkocsi-beszerzés nyílt végű pénzügyi lízingre

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31