101 találat a(z) csok cimkére

Csok-os generálkivitelezés és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több kérdésem van. Generál ivitelezőként családi házakat építünk, olyan személyeknek, akik igénybe veszik a csok adta lehetőségeket. Az a kérdésünk, hogy ebben az esetben az általunk kiállított számla áfatartalma 5 százalék? A számlán elég fetüntetni a szerződés számát a megnevezés rovatban? Az általunk vásárolt anyagok 27 százalékos áfatartalmúak, hogyan számlázzuk ezt tovább? Az alvállalkozók felénk hány százalékos áfát érvényesítenek? Milyen költségek számítanak bele az építési költségbe, például tervezés? Látszik a kérdésekből, hogy teljesen homályos számunkra ez az új lehetőség. Kérem, szíveskedjen tájékoztatni a szabályszerű eljárás menetéről. Köszönettel és tisztelettel: Szabó Jánosné

Lendületben a lakásépítési piac Cikk

Lendületbe jött a lakásépítési piac Magyarországon, a lakásépítési engedélyek, illetve bejelentések növekedése alapján az idén 10-15 ezer új lakás építése kezdődhet meg a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) szerint.

Sok a csok-igénylés, és még több lesz Cikk

Dömötör Csaba szerint biztató a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők száma, a bővülés üteme a következő hónapokban tovább javulhat.

CSOK: eddig 16 milliárd forint támogatást ítéltek meg Cikk

Eddig 36 700-an érdeklődtek a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) iránt, és a bankok 16 milliárd forint támogatást ítéltek meg az igénylőknek – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

GKI: a csok húzza az árakat Cikk

A családi otthonteremtési kedvezmény egy már 2015-ben is élénkülő piaci szegmensen segít költségvetési forrásokkal. A kormányzati beavatkozás egyelőre a termelési várakozásra enyhébb, az áremelési törekvésekre markánsabb hatást fejt ki.

A legjobban a lakáscélú hitelezés bővült, a CSOK húzza Cikk

2016 első negyedévében a kkv-szegmens hitelállományának bővülése 3,4 százalék volt éves összevetésben. A vállalati szegmensben a hitelkínálati korlátok enyhülnek, miközben a kereslet élénkül. A háztartási új hitelezés volumene 24 százalékkal volt magasabb éves átlagban a vizsgált időszakban, és azon belül a lakáscélú hitelezés bővült a legnagyobb, 36 százalékos mértékben.

Óriási az érdeklődés a csok iránt Cikk

Óriási az érdeklődés a családok otthonteremtési támogatása (csok) iránt – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna péntek műsorában. Novák Katalin mindenkit arra bíztatott, hogy érdeklődjön a különböző támogatási formákról.

Drágultak a lakások, különösen az újak Cikk

Az új építésű lakások átlagára 5-15 százalékkal nőtt az év első két hónapjában a múlt év végéhez képest, és a kereslet is megnőtt irántuk – derül ki az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat legfrissebb elemzéséből.

Építőipari kivitelező cég – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kivitelező cégként áfával kapcsolatosan a következő kérdést teszem fel: építtetőnk magánszemély, cégünket bízza meg a tulajdonában lévő családi házának bővítésével. Egyszintes házhoz egy 50 négyzetméteres nappalit építünk hozzá. A művelet építésiengedély-köteles, az engedély megvan. 1./ Mi, mint kivitelezők áfa tekintetében 2016-ban milyen számlát kell, hogy kiállítsunk számára az anyagköltségről és munkadíjról? 2./ 27 százalékos vagy 5 százalékos áfatartalommal? (Csok-kedvezményes.) Tisztelettel: Géczi Sándorné

Ingatlanáfa 5 vagy 27 százalékos? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új családi házat épített vállalkozásunk még 2008. évben. A használatba vételi engedélyt megkapta az ingatlanra 2008. november 10-én. Eddig nem tudta értékesíteni, most van rá vevő, aki igényli a csok-ot két gyerek után 2 millió 600 ezer forintot Kérdésünk 5 vagy 27 százalékos áfával kell a számlát kiállítanunk? Az ingatlan a csok-nál új lakásnak számít, az áfatörvény szerint is az? Válaszát előre is köszönjük.

Csok: alig kell a 10 plusz 10 millió, használt lakás a sláger Cikk

Eddig mintegy 1100 igényelést nyújtottak be az új családi otthonteremtési kedvezményre (csok) a bankokhoz, elsősorban használt lakáshoz igényelték a támogatást – tudta meg a hitelintézetektől az MTI. A bankok arra számítanak, hogy az igénylések száma az év második felében, az új lakások építésének felfutása után ugrik meg.

A csok és az EU-s pénzek menthetik meg a magyar építőipart Cikk

A magyar építőipar növekedését a kormányzati és Európai Uniós támogatások tették lehetővé 2015-ben, áll az Atradius építőipari piacelemzésében. A piacvezető hitelbiztosító tanulmánya szerint a fejlett országokban vége az építőipari recessziónak, míg Magyarországon tavaly a főleg EU-s pénzekből finanszírozott beruházások nyomán tudott 3 százalékkal növekedni az építőipar – áll a cég közleményében.

Itt vannak az ingyen telkek csok-osoknak, és a buktatók is Cikk

Egyre több önkormányzat jelezte a megújult csok kihirdetése óta, hogy ingyen adnának építési telket a csok feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak. A CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blog összegyűjtötte az ingyen telek buktatóit is.

A lelkipásztorok sem maradnak csok nélkül Cikk

A családok otthonteremtési kedvezményét (csok) azok a protestáns lelkipásztorok is igényelhetik, akiknek lakóhelyét a gyülekezet jelöli ki – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten.

Csok a készültségi fok függvényében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 16/2016. kormányrendelet alkalmazásához kapcsolódó kérdés megválaszolásában kérem segítségét. Háromlakásos ház önerős építéséről van szó (tehát nem kulcsrakész ház vállalkozó általi felépítéséről). A ház egyik lakása a szülőé, a két másik lakás a két felnőtt gyermek és házastársaik külön tulajdona (az építkezés kezdetekor a szülő volt a tulaj és az építtető is, később ajándékozási szerződéssel a gyerekek és házastársaik is tulajdonjogot szereztek, ezáltal az építtetők köre is kiegészült velük). Készültségi fok 100 százalék. Minden számla 2014-2015-ös teljesítésű és fizetési határidejű, ki is vannak fizetve (a garanciális visszatartás kivételével). A ház előzetes alapító okiratát a földhivatalhoz benyújtották, társasházzá csak akkor alakulhatnak, ha már a használatba vételt is bejelentették. Ez még nem történt meg. A felnőtt gyermekek most csok-ot igényelnek a fenti tényállás alapján (a jogosultságuk minden szempontból fennáll). Csok a készültségi fok függvényében: A bank a csok engedélyezéséhez a 100 százalékos készültségi fokra hivatkozva azt várja el, hogy az igénybenyújtás utáni fizetési határidejű számlákat mutasson be az igénylő, minimum a csok-nak megfelelő nettó értékben. A 16/2016. számú kormányrendelet 44. § (3), 47. § (1), (3) és (4) pontja nem ír elő ilyen feltételt, s más pontjai sem. Kérdés: kiolvasható-e a hivatkozott jogszabályból a bank által elvárt feltétel? Ha nem, akkor a bank támaszthat-e szigorúbb feltételt a jogszabályban írtnál? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérként adózó juttatások

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Osztalék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Végkielégítés feltételekkel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close