102 találat a(z) csok cimkére

Csok a készültségi fok függvényében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 16/2016. kormányrendelet alkalmazásához kapcsolódó kérdés megválaszolásában kérem segítségét. Háromlakásos ház önerős építéséről van szó (tehát nem kulcsrakész ház vállalkozó általi felépítéséről). A ház egyik lakása a szülőé, a két másik lakás a két felnőtt gyermek és házastársaik külön tulajdona (az építkezés kezdetekor a szülő volt a tulaj és az építtető is, később ajándékozási szerződéssel a gyerekek és házastársaik is tulajdonjogot szereztek, ezáltal az építtetők köre is kiegészült velük). Készültségi fok 100 százalék. Minden számla 2014-2015-ös teljesítésű és fizetési határidejű, ki is vannak fizetve (a garanciális visszatartás kivételével). A ház előzetes alapító okiratát a földhivatalhoz benyújtották, társasházzá csak akkor alakulhatnak, ha már a használatba vételt is bejelentették. Ez még nem történt meg. A felnőtt gyermekek most csok-ot igényelnek a fenti tényállás alapján (a jogosultságuk minden szempontból fennáll). Csok a készültségi fok függvényében: A bank a csok engedélyezéséhez a 100 százalékos készültségi fokra hivatkozva azt várja el, hogy az igénybenyújtás utáni fizetési határidejű számlákat mutasson be az igénylő, minimum a csok-nak megfelelő nettó értékben. A 16/2016. számú kormányrendelet 44. § (3), 47. § (1), (3) és (4) pontja nem ír elő ilyen feltételt, s más pontjai sem. Kérdés: kiolvasható-e a hivatkozott jogszabályból a bank által elvárt feltétel? Ha nem, akkor a bank támaszthat-e szigorúbb feltételt a jogszabályban írtnál? Köszönettel

Terhelt ingatlan eladása csok-kal Kérdés

Tisztelt Címzett! 2009-ben vásárolt ingatlanra 2 gyermek után 1 200 000 forint szocpolt kapott a dolgozó, az állam 5 évre elidegenítési és terhelési tilalmat jegyzett be. Az 5 év alatt sajnos egyéb okok miatt az ingatlanból kiköltöztek, ezért 2015 szeptembertől havi részletekben fizetik vissza az állami támogatást még 5 évig! Az ingatlant értékesíteni szeretnék, a kérdés az, hogy ha olyan vevő akad, aki csok támogatással megvenné az ingatlant, el tudják-e adni neki, és, ha igen, akkor ebben az esetben hogyan kell megfelelően eljárni? 2. Amennyiben a szocpolt visszafizetik (ugye ez olyan, mintha meg sem kapták volna, illetve még az államnak lett haszna, hiszen a kamatokat is ki kellett fizetni), úgy igénybe tudják venni a mostani csok-ot? Elvileg minden kritériumnak megfelelnének. Válaszát előre is köszönjük!

Ez is kell a csok-hoz: így igazolhatja, hogy nincs köztartozása Cikk

Hogyan kell igazolni a családi otthonteremtési kedvezmény igénylőjének, hogy nincs köztartozása? A NAV tájékoztatót közölt a teendőkről.

Áfa-visszatérítés és kamattámogatás otthonteremtéshez Cikk

Ha minden feltételnek megfelel, építkezés esetén visszakaphatja az áfát vagy egy részét, illetve ha legalább három gyermeket nevel, kamattámogatásban részesülhet. Összefoglaltuk, mit kell ehhez tennie.

Kockán a csok sikere – égetően sürgős a Ptk. zálogjogi szabályának módosítása Cikk

A polgári törvénykönyv (Ptk.) jelzálogjogi rendelkezéseinek átalakítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hosszabb távon a lakáshitelkamatok csökkenjenek és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) sikeres legyen – hangsúlyozták az igazságügyi és a gazdasági tárca, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakemberei pénteken az Igazságügyi Minisztériumban (IM) tartott háttérbeszélgetésen.

Csok lakásbővítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cikkben azt olvasom, hogy csak fiatal házasok ígérhetnek a csok-hoz gyermeket. Ez azt jelenti, ha a gyermekek már megszülettek, akkor a 40 évet betöltött házaspár is igényelhet lakásbővítéshez támogatást, ha eddig nem vettek igénybe semmilyen kedvezményt? Válaszukat köszönöm. Takácsné Anci

Használt lakás vásárlásához csok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e csok-ot igényelni, és kaphat-e az az igénylő, aki 2015. évben banki hitel segítségével vásárolt használt lakást? Az eladónak saját erőből és banki hitelből kifizetésre került a vételár, jelenleg csak a banknak tartoznak a hitellel. Még nem telt el az 1 év a lakás megvásárlásától. Mielőbbi válaszukat köszönöm.

Csok használt lakásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy amennyiben használt ingatlanra szeretné valaki a csok-ot igénybe venni, akkor hogyan kell értelmezni a lakástulajdonra vonatkozó korlátozást? Számomra nem egyértelmű, hogy amennyiben a férj és a feleség a jelenleg tulajdonukat képező ingatlanban 50-50 százalékban tulajdonosok, akkor, amennyiben minden egyéb feltételt teljesítenek, jogosultak-e igénybevenni a használt lakásra vonatkozó csok-ot akkor is, ha nem szeretnék eladni a jelenleg tulajdonukat képező ingatlant. Az ingatlan tehermentes, nem örökölték és haszonélvezet sincs rajta. Válaszukat előre is köszönöm!

Használt lakás vásárlásához, bővítéshez így kaphat csok-ot Cikk

Családi otthonteremtési támogatást kérhet az a gyermeket nevelő, illetve vállaló felnőtt is, aki használt lakást vásárolna, illetve legalább egy lakószobával bővítené meglévő otthonát. Ismertetjük a feltételeket.

Csok új lakásra: méretek, összegek, feltételek és szankciók Cikk

Nem kaphat akárki akármilyen lakásra csok-ot, bőven akadnak kizáró okok, ráadásul a támogatást követő évtizedre is elköteleződést várnak a támogatottaktól. Meghiúsulás esetén szigorú a büntetés.

Csok: több gyermek, több pénz a családnak Cikk

Az otthonteremtési program egyszerre támogatja a családokat, a gyermekvállalást, és hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez is – mondta egy tegnapi sajtótájékoztatón Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Mi a teendő a CSOK új rendelet végrehajtásával? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lányomék a tegnapi nap írták alá a lakásadásvételi szerződést. Akkor még a régi törvény volt hatályban. Beadják-e az OTP-be a CSOK-igényüket, és majd módosítják automatikusan, vagy már egyből írjanak egy szerződés módosítást? Köszönöm válaszukat.

Itt a csok-rendelet a régi lakáshoz is – mától hatályos Cikk

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményről (csok) megjelent kormányrendelet szerint egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyerek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Itt a szabály az új lakáshoz – rendeletre csok-olhatunk Cikk

Megjelent az új lakások építéséhez, vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről, a legfeljebb 5 millió forintos adó-visszatérítési lehetőségről, illetve a három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásáról szóló kormányrendelet szerdán a Magyar Közlönyben.

A takarékszövetkezetek önerőként elfogadják a 10 milliós csok-ot Cikk

A takarékszövetkezetek az állam által nyújtott 10 millió forint értékű családi otthonteremtési kedvezményt (csok) önerőként elfogadják az ingatlanvásárlások során – mondta el a Takarékbank Zrt. igazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close