hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csok: az alapkamat ötszöröse helyett 5 százalék a késedelmi kamat maximuma

  • adozona.hu

Az alapkamat folyamatos emelkedése miatt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egyre ijesztőbbé vált. Bizonyos feltételek megszegése esetén ugyanis a támogatást késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, ami a jegybanki alapkamathoz volt kötve, melynek mértéke jelenleg 13 százalék. Ráadásul egyes családok az alapkamat ötszörösének megfelelő késedelmi kamattal is szembesülhetnek, ami jelenleg évi 65 százalék. A kormány legújabb döntése segítséget jelenthet az érintetteknek, ugyanis a büntetés mértékét 5 százalékban maximalizálják – írja a Bankmonitor.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőség a lakásvásárlást, építkezést, bővítést tervező családok számára. Az állam ugyanis vissza nem térítendő támogatást nyújt a vásárlók számára a családban meglévő, illetve vállalt gyerekek után. A kedvezmény összege 600 ezer forint és 10 millió forint között lehet. A pontos összeg a lakáscéltól és a gyerekek számától függ.

Az otthonteremtési támogatás egy jelentős kedvezmény, azonban számos feltételt kell teljesíteni a kedvezmény igényléséhez. Az előírások egy részének ráadásul az igénylést követően is meg kell felelni. Ezek megszegése esetén pedig a támogatást késedelmi kamattal növelten kell rendezni az állam felé.

Mennyi a késedelmi kamat a csok esetében?

Alapesetben a csok feltételeinek megszegésekor a támogatást a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni. Van egy speciális eset: az új lakást vásárló, építkező fiatal párok amennyiben 3 gyermeket vállalnak emelt összegű, 10 millió forint támogatást kaphatnak. Számukra azonban a büntetés mértéke is magasabb ugyanis a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten kell visszafizetniük a jogosulatlanul igénybe vett támogatást az állam felé. Mindkét büntető tételt maximalizálta az állam: a késedelmi kamat mértéke nem haladhatja meg a jövőben az 5 százalékot.

Miért volt szükség a büntetés maximalizálására? Tudni kell, hogy a Ptk. szerinti késedelmi kamat a mindenkori jegybanki alapkamattal egyezik meg. (Illetve az adott félév első napján érvényes alapkamat lesz irányadó a kérdéses időszakra.) Márpedig az alapkamat az elmúlt hónapokban jelentős mértékben megemelkedett. Vagyis normál esetben a jelenlegi alapkamatból kiindulva a csok után évi 13 százalékos késedelmi kamatot kell rendezni. Míg 10 millió forint összegű támogatás esetén évi 65 százalék lenne a büntetés, ha nem születne meg időben a vállalt gyerek.

Ezt a jelenlegi évi 13, illetve 65 százalékot késedelmi kamatot maximalizálta a kormány legújabb döntésével 5 százalékban.

Mennyit takaríthat meg egy család a késedelmi kamat maximalizálásával?

A Bankmonitor szakértői a példa kedvéért két szélsőséges esetet vizsgáltak meg:

Egy fiatal pár új lakást vásárolna, melyhez 3 gyereket vállalnának, vagyis kihasználják a maximális 10 millió forint összegű csok-támogatást. A 10 éves gyermekvállalási határidő lejáratáig azonban nem születik egy baba sem. A jegybanki alapkamat nem változik 10 év alatt.

Egy fiatal pár használt lakást vásárolna, melyhez egy gyermeket vállalnának be. A támogatás összege 600 ezer forint, a gyermeknek 4 éven belül kellene megszületnie. A baba azonban ebben az esetben sem érkezik meg a vállalt határidőn belül. A jegybanki alapkamat nem változik 4 év alatt.

A 600 ezer forint összegű támogatás esetén a Ptk. szerinti késedelmi kamat évi 13 százalék lenne, vagyis negyedik év végén a párnak 312 ezer forint büntetést kellene fizetnie a 600 ezer forinton felül. Az új szabály alapján a késedelmi kamat 5 százalék lenne, emiatt a négy év alatt 120 ezer forint büntetés halmozódna fel a 600 ezer forintot felül. Az új szabály miatt összességében 192 ezer forintot spórolhat a család, vagyis a visszafizetendő összeg 21 százalékkal mérséklődne.

A 10 millió forint összegű támogatásnál a hatás még ennél is jelentősebb. Ott ugyanis alapesetben 65 százalék lenne a késedelmi kamat 10 éven át, emiatt a kapott támogatással együtt 75 millió forintot kellene rendeznie a párnak az évtized végén. Az új szabály ugyanúgy 5 százalékban maximalizálja a késedelmi kamatot, ebben az esetben a 10. év végén összességében csak 15 millió forintot kell visszafizetni. Vagyis 60 millió forintot spórolhat a pár a változtatás miatt, gyakorlatilag az ötödére mérséklődhet a büntetés összege.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az alapkamat változása jelentősen befolyásolja a késedelmi kamat összegét. Ettől azonban a számítás során a Bankmonitor szakértői eltekintettek.

A változás a támogatott lakáshitelt is érinti

A legalább két gyermek után csokot igénylők a támogatás mellé még egy fix 3 százalékos támogatott hitelt is igényelhetnek. A jogszabályi feltételek megszegése esetén a 3 százalékos kamat és a kölcsön normál kamatszintje közötti különbséget utólag késedelmi kamattal növelten meg kell fizetnie az érintetteknek. Emellett a továbbiakban piaci feltételek mellett kell fizetni a kölcsönt.

A késedelmi kamatot eddig itt is a jegybanki alapkamat alapján számolták ki. A jövőben azonban az 5 százalékos maximális korlát a késedelmi kamatra a támogatott kölcsönnél is életbe lép.

Megnyugodhatnak azok is, akik korábban vették fel a támogatást

A módosítás 2022. október 1-jén lép hatályba. Ugyanakkor a változtatás a korábban kötött csok-szerződésekre is érvényben lesz. Vagyis a késedelmi kamat egységesen lesz megállapítva az új rendelet hatálybalépését megelőzően, illetve azt követően igényelt lakástámogatások esetében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs