hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Igényelhető a zöld hitel: 2 százalék alatti kamattal is elérhető

  • adozona.hu

Október 4-étől, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.

A Bank360.hu elemzői összefoglalták a program legfontosabb feltételeit, és utánajártak, hogy mely bankoknál lehet már beadni az igénylést a legfeljebb 2,5 százalékos kamattal felvehető hitelre. A zöld hitel csak és kizárólag új építésű ingatlanok megvásárlására vagy felépítésére fordítható, azon belül is feltétel a legalább BB energetikai besorolás megszerzése, ami azt jelenti, hogy a háztartás energiaigényét legalább 25 százalékban megújuló energiának kell fedezni.

Emellett az is fontos kikötés, hogy az új ingatlan nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év összesített energetikai számértéket sem. Ha az igénylő vállalja ezeket a feltételeket, akkor legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal igényelhet legfeljebb 70 millió forint lakáshitelt. A bankok folyósítási díjként maximum a hitelösszeg 0,75 százalékát számolhatják fel, de 100 ezer forintnál semmiképp sem lehet magasabb ez az összeg. A bank ezen felül csupán a külső szakértői munkákat igénylő díjakat, mint például az értékbecslő díját számolhatja fel.

Gyermekvállalással még olcsóbb lehet

A zöld célok mellett a gyermekvállalás további engedményeket jelenthet az igénylőknek, a Zöld Otthon Program ugyanis kombinálható a családi otthonteremtési kedvezménnyel,röviden a csokkal. Így a maximális 70 millió forintos hitelösszeg egy részét kamatmentes csok-hitelként lehet felvenni: ez két gyermek esetén 10 millió, három gyermeknélpedig 15 millió forint. Utóbbi esetben tehát 15 millió forint kamatmentes lakáshitel és legfeljebb 55 millió forint, 2,5 százalékos kamatozású zöld lakáshitel fordítható az új ingatlanra.

Bankok, amelyektől már igényelhető

A Bank360.hu gyűjtése alapján a nagyobb hitelintézetek közül szinte mindegyik tervezi,hogy a napokban megkezdi a zöld hitel értékesítését, illetve már olyan bank is van, ahol közzétették az igénylés feltételeit is.

A Budapest Banknál a felvehető hitelösszeg 1-70 millió forint között alakul, a választható futamidő 5-25 év. Folyósítási díjat nem számol fel a bank. A CIB Banknál felvehető hitelösszeg 1-70 millió forint között van, a futamidő 5-25 év között választható. A thm a zöld hitel esetében 2,62 százalék, a kamatmentes csok-hitelnél pedig 0,05 százalék.

Az Erste Bank oldalán megosztott információk szerint az igényelhető hitelösszeg legalább 4 millió forint a zöld hitelnél, a választható futamidő pedig minimum 5, maximum 25 év. Az ügyleti kamat 2,5 százalék, a thm 2,66 százalék a banknál. A csok-hitel igénybevétele esetén ennél a hiteltípusnál a thm 0,14 százalék. A Gránit Bank alávágott a maximális ügyleti kamatnak, oldalukon 1,99 százalékos fixkamattal hirdetik a zöld hitelt – a teljes hiteldíjmutató vásárlás esetén 2,15 százalék, építkezés nél pedig 2,20 százalék. A legalacsonyabb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint, a futamidő pedig 5-25 év között választható. Emellett a folyósításért sem számolnak fel díjat.

Az MKB Bank is közzétette a feltételeket, ez alapján a felvehető hitelösszeg minimum 2 millió forint, a futamidő pedig 10-25 év között választható. A thm 2,60 százalék. A Takarékbank szintén közzétette a feltételeket: a felvehető lakáshitel összege 2-70 millió forint. A zöld hitel thm-je 2,77-2,80 százalék között alakulhat, a kamatmentes csok-hitel hiteldíjmutatója pedig 0,03-0,10 százalék között van. A futamidő 6-25 év között választható.

Az OTP Bank oldalán jelenleg egy rövid tájékoztató olvasható, ez alapján napokon indul a pénzintézetnél a zöld hitel értékesítése, emellett korábban a K&H Bank is jelezte, hogy részt kíván venni az NHP Zöld Otthon Programban.

A Sberbanknál ugyanakkor jelenleg szünetel a jelzáloghitelezés, így nem tervezik az MNB Zöld Lakáshitel bevezetését sem.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs