124 találat a(z) csok cimkére

Drágultak a lakások, különösen az újak Cikk

Az új építésű lakások átlagára 5-15 százalékkal nőtt az év első két hónapjában a múlt év végéhez képest, és a kereslet is megnőtt irántuk – derül ki az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat legfrissebb elemzéséből.

Építőipari kivitelező cég – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kivitelező cégként áfával kapcsolatosan a következő kérdést teszem fel: építtetőnk magánszemély, cégünket bízza meg a tulajdonában lévő családi házának bővítésével. Egyszintes házhoz egy 50 négyzetméteres nappalit építünk hozzá. A művelet építésiengedély-köteles, az engedély megvan. 1./ Mi, mint kivitelezők áfa tekintetében 2016-ban milyen számlát kell, hogy kiállítsunk számára az anyagköltségről és munkadíjról? 2./ 27 százalékos vagy 5 százalékos áfatartalommal? (Csok-kedvezményes.) Tisztelettel: Géczi Sándorné

Ingatlanáfa 5 vagy 27 százalékos? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új családi házat épített vállalkozásunk még 2008. évben. A használatba vételi engedélyt megkapta az ingatlanra 2008. november 10-én. Eddig nem tudta értékesíteni, most van rá vevő, aki igényli a csok-ot két gyerek után 2 millió 600 ezer forintot Kérdésünk 5 vagy 27 százalékos áfával kell a számlát kiállítanunk? Az ingatlan a csok-nál új lakásnak számít, az áfatörvény szerint is az? Válaszát előre is köszönjük.

Csok: alig kell a 10 plusz 10 millió, használt lakás a sláger Cikk

Eddig mintegy 1100 igényelést nyújtottak be az új családi otthonteremtési kedvezményre (csok) a bankokhoz, elsősorban használt lakáshoz igényelték a támogatást – tudta meg a hitelintézetektől az MTI. A bankok arra számítanak, hogy az igénylések száma az év második felében, az új lakások építésének felfutása után ugrik meg.

A csok és az EU-s pénzek menthetik meg a magyar építőipart Cikk

A magyar építőipar növekedését a kormányzati és Európai Uniós támogatások tették lehetővé 2015-ben, áll az Atradius építőipari piacelemzésében. A piacvezető hitelbiztosító tanulmánya szerint a fejlett országokban vége az építőipari recessziónak, míg Magyarországon tavaly a főleg EU-s pénzekből finanszírozott beruházások nyomán tudott 3 százalékkal növekedni az építőipar – áll a cég közleményében.

Itt vannak az ingyen telkek csok-osoknak, és a buktatók is Cikk

Egyre több önkormányzat jelezte a megújult csok kihirdetése óta, hogy ingyen adnának építési telket a csok feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak. A CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blog összegyűjtötte az ingyen telek buktatóit is.

A lelkipásztorok sem maradnak csok nélkül Cikk

A családok otthonteremtési kedvezményét (csok) azok a protestáns lelkipásztorok is igényelhetik, akiknek lakóhelyét a gyülekezet jelöli ki – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten.

Csok a készültségi fok függvényében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 16/2016. kormányrendelet alkalmazásához kapcsolódó kérdés megválaszolásában kérem segítségét. Háromlakásos ház önerős építéséről van szó (tehát nem kulcsrakész ház vállalkozó általi felépítéséről). A ház egyik lakása a szülőé, a két másik lakás a két felnőtt gyermek és házastársaik külön tulajdona (az építkezés kezdetekor a szülő volt a tulaj és az építtető is, később ajándékozási szerződéssel a gyerekek és házastársaik is tulajdonjogot szereztek, ezáltal az építtetők köre is kiegészült velük). Készültségi fok 100 százalék. Minden számla 2014-2015-ös teljesítésű és fizetési határidejű, ki is vannak fizetve (a garanciális visszatartás kivételével). A ház előzetes alapító okiratát a földhivatalhoz benyújtották, társasházzá csak akkor alakulhatnak, ha már a használatba vételt is bejelentették. Ez még nem történt meg. A felnőtt gyermekek most csok-ot igényelnek a fenti tényállás alapján (a jogosultságuk minden szempontból fennáll). Csok a készültségi fok függvényében: A bank a csok engedélyezéséhez a 100 százalékos készültségi fokra hivatkozva azt várja el, hogy az igénybenyújtás utáni fizetési határidejű számlákat mutasson be az igénylő, minimum a csok-nak megfelelő nettó értékben. A 16/2016. számú kormányrendelet 44. § (3), 47. § (1), (3) és (4) pontja nem ír elő ilyen feltételt, s más pontjai sem. Kérdés: kiolvasható-e a hivatkozott jogszabályból a bank által elvárt feltétel? Ha nem, akkor a bank támaszthat-e szigorúbb feltételt a jogszabályban írtnál? Köszönettel

Terhelt ingatlan eladása csok-kal Kérdés

Tisztelt Címzett! 2009-ben vásárolt ingatlanra 2 gyermek után 1 200 000 forint szocpolt kapott a dolgozó, az állam 5 évre elidegenítési és terhelési tilalmat jegyzett be. Az 5 év alatt sajnos egyéb okok miatt az ingatlanból kiköltöztek, ezért 2015 szeptembertől havi részletekben fizetik vissza az állami támogatást még 5 évig! Az ingatlant értékesíteni szeretnék, a kérdés az, hogy ha olyan vevő akad, aki csok támogatással megvenné az ingatlant, el tudják-e adni neki, és, ha igen, akkor ebben az esetben hogyan kell megfelelően eljárni? 2. Amennyiben a szocpolt visszafizetik (ugye ez olyan, mintha meg sem kapták volna, illetve még az államnak lett haszna, hiszen a kamatokat is ki kellett fizetni), úgy igénybe tudják venni a mostani csok-ot? Elvileg minden kritériumnak megfelelnének. Válaszát előre is köszönjük!

Ez is kell a csok-hoz: így igazolhatja, hogy nincs köztartozása Cikk

Hogyan kell igazolni a családi otthonteremtési kedvezmény igénylőjének, hogy nincs köztartozása? A NAV tájékoztatót közölt a teendőkről.

Áfa-visszatérítés és kamattámogatás otthonteremtéshez Cikk

Ha minden feltételnek megfelel, építkezés esetén visszakaphatja az áfát vagy egy részét, illetve ha legalább három gyermeket nevel, kamattámogatásban részesülhet. Összefoglaltuk, mit kell ehhez tennie.

Kockán a csok sikere – égetően sürgős a Ptk. zálogjogi szabályának módosítása Cikk

A polgári törvénykönyv (Ptk.) jelzálogjogi rendelkezéseinek átalakítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hosszabb távon a lakáshitelkamatok csökkenjenek és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) sikeres legyen – hangsúlyozták az igazságügyi és a gazdasági tárca, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakemberei pénteken az Igazságügyi Minisztériumban (IM) tartott háttérbeszélgetésen.

Csok lakásbővítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cikkben azt olvasom, hogy csak fiatal házasok ígérhetnek a csok-hoz gyermeket. Ez azt jelenti, ha a gyermekek már megszülettek, akkor a 40 évet betöltött házaspár is igényelhet lakásbővítéshez támogatást, ha eddig nem vettek igénybe semmilyen kedvezményt? Válaszukat köszönöm. Takácsné Anci

Használt lakás vásárlásához csok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e csok-ot igényelni, és kaphat-e az az igénylő, aki 2015. évben banki hitel segítségével vásárolt használt lakást? Az eladónak saját erőből és banki hitelből kifizetésre került a vételár, jelenleg csak a banknak tartoznak a hitellel. Még nem telt el az 1 év a lakás megvásárlásától. Mielőbbi válaszukat köszönöm.

Csok használt lakásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy amennyiben használt ingatlanra szeretné valaki a csok-ot igénybe venni, akkor hogyan kell értelmezni a lakástulajdonra vonatkozó korlátozást? Számomra nem egyértelmű, hogy amennyiben a férj és a feleség a jelenleg tulajdonukat képező ingatlanban 50-50 százalékban tulajdonosok, akkor, amennyiben minden egyéb feltételt teljesítenek, jogosultak-e igénybevenni a használt lakásra vonatkozó csok-ot akkor is, ha nem szeretnék eladni a jelenleg tulajdonukat képező ingatlant. Az ingatlan tehermentes, nem örökölték és haszonélvezet sincs rajta. Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close