452 találat a(z) csed cimkére

Ügyvezetés és csed 2. Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Köszönöm a válaszát. Ami a katát illeti, egyetértek a válaszában megfogalmazottakkal, de én arra gondoltam, hogy társas vállalkozóként áll fenn a biztosítási jogviszonya az ügyvezető tagsága miatt, ez lesz a csed akadálya. Üdv: Pap Attila

Ügyvezetés és csed Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Olvasva az "Ügyvezetés bt.-ben katásként, csed mellett" című hasznos válaszát, azt gondolom, hogy az ügyvezetésről mindenképp le kell mondania a beltagnak, mivel ez olvasatomban kimeríti az Ebtv. vhr. szerinti keresőtevékenység fogalmát, ami a csed folyósításának akadálya lehet. Azaz az Ön által javasolt technika ugyan megoldja a minimálbér utáni járulékfizetési kötelezettséget és még a 25 ezer forintos tételes adót is biztosítja, de nem ellenszer a csed melletti keresőtevékenység kivédésére. Tisztelettel: Pap Attila https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ugyvezetes_katas_btben_csed_mellett_R9IZSA

Ügyvezetés bt.-ben katásként, csed mellett Cikk

Elveszítheti-e a csedet a betéti társaság beltagja, ügyvezetője, ha a csed alatt folytatja tevékenységét nem főállású kisadózóként és egyben ügyvezetőként? – kérdezte az Adózóna olvasója. Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Kata bt.-ben ügyvezetés csed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Adott egy bt., amelyben az ügyvezető hölgy, aki beltag is, nem főállású kisadózóként van bejelentve 36 órás munkaviszony mellett. A tevékenységet a beltag végzi, a kültag nem vesz részt a vállalkozás tevékenységében. Az ügyvezető várhatóan nyár elején csedre megy. A kérdésem az, hogy csed mellett maradhat-e minden a jelenlegi felállásban a bt.-ben, mivel a tevékenységet folytatni kívánja. Ha folytatja a tevékenységet kisadózóként és egyben ügyvezetőként, akkor elveszítheti a csedet? Ha esetleg elveszítheti, akkor milyen megoldás lehetséges arra, hogy a bt. folytassa a tevékenységét? Esetleg megoldás lehet egy munkavállaló felvétele és mellette maradhat ügyvezető? Köszönettel

Kata, csed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Másodállású katás egyéni vállalkozó (heti 36 órát elérő munkaviszony mellett) 2018. 12. 20-án szülte gyermekét, akivel előtte nem volt táppénzen így 2018. 12. 20-ával ment csedre. Azonban az egyéni vállalkozásából 2018. 12. 27-én még állított ki számlát, amit 2019. 01. hóban fizettek ki neki. Mikortól kell neki szüneteltetni a vállalkozását? Hogy járjon el, hogy a csed munkavégzési szabályait ne szegje meg? Januárra kell még neki a vállalkozást üzemeltetni, amig beérkezik a számla ellenértéke?

Csed alatt szerzett ingatlan bérbeadási bevétel adózása Kérdés

Egyéni vállalkozó, csed ellátást fog kapni, ingatlan bérbeadásból származó bevétele van (az ingatlan vállalkozói tulajdon). Hogyan kell adóznia a csed, gyed, gyes alatt az ebből származó bevétel után? A költségelszámolás változik-e?

Ügyvezető csed/gyed folyósítása alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvezető biztosítotti jogviszonyával kapcsolatban szeretnék egy kérdést feltenni. Adva van egy most alapuló kft., ahol a leendő ügyvezetőnek van 36 órát elérő jogviszonya, ahol most éppen nem végez munkát, mert cseden van. A kérdésem az lenne, hogyan alakul az ügyvezető fizetnivalója, ha megbízási jogviszonyban, csed mellett lesz ügyvezető (az új kft.-ben az aláírásokon kívül más tevékenységet nem fog végezni), illetve hogyan alakul akkor, ha a cég alapításával megvárják, hogy az ügyvezető gyeden legyen? Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Andrea

Gyed alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) A főállású egyéni vállalkozó vállalkozói kivétként 276 ezer forintot vesz ki havonta. Ez esetben a szochót és a levonandó járulékot a 276 ezer forint után fizeti? 2.) Az egyéni vállalkozás előtt több mint 2 évet munkaviszonyban töltött. A csed és a gyed alapjául szolgáló jövedelem meghatározásánál a munkaviszonyt is figyelembe veszik? Válaszát előre is köszönöm!

Jutalomkifizetés szülési szabadság alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Munkavállalónk 2018. november elejétől szülési szabadságát tölti, cseden van. A cégvezetés tervei szerint az év végi jutalmak kiosztásánál ő is részesülne jutalomban. A jutalom kifizetése decemberben történne, cégünk nem (tb) kifizetőhely. Kifizethető-e a jutalom munkavállalónknak a szülési szabadság alatt, miközben cseden van? Amennyiben igen, milyen járulék- és adóvonzatai vannak, illetve a kifizetés befolyásolja-e bármilyen formában a csed folyósítását? A jutalomkifizetést kell-e valamilyen módon jelezni a csedet folyósító intézménynek? Segítségüket előre is köszönöm.

Munkaviszony megszüntetése csed ideje alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kft.-nek közös ügyvezetője van. Az A Kft.-ből minden dolgozót átjelentenek a B Kft.-be. Az A Kft. nem szűnik meg. Az egyik alkalmazott jelenleg cseden van. Kérdésem: őt ki lehet-e jelenteni A Kft.-ből és bejelenteni a B-be? Válaszukat előre is köszönöm!

Csed-, gyed-jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérem tájékoztatását: katás egyéni vállalkozó 2016. december elején szünetelni kezdett, 2016. december közepén gyermeke született. Sajnos biztosítás hiányában nem volt jogosult ellátásokra, így a vállalkozása szünetelt egészen mostanáig. Most, 2018. 12. 01-jétől újra aktívvá teszi a vállalkozását, és 2018. december közepétől gyest vesz igénybe. 2019 januárjától nem fog keresőtevékenységet folytatni, ezért a gyes-re hivatkozva beadásra kerül havonta a kata nemfizetéséről a 101E nyomtatvány. Kérdésem, hogy ha ebben a státuszban marad (aktív vállalkozás, de kata nemfizetése), akkor egy év lejárta után, ha 2019. december 1-je után szülne (365 nappal a vállalkozása aktiválása után) járna-e neki a csed, gyed. Köszönettel: Haypál Viktória

Katás egyéni vállakozó Kérdés

2017. augusztus1-jétől a katás egyéni vállalkozó csedben, majd gyedben részesül. Ezen időszak alatt nem fizet tételes adót. Az alkalmazottja végzi a tevékenységet, számlát állít ki, megfizeti a munkaviszony alapján az adókat. Helyes jár-e el a vállalkozó, illetve megteheti ezt a gyermek három éves koráig, vagy az így szerzett bevételét 40 százalékkal kell adóznia?

Csed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kismama rendelkezik 2 éves, heti 36 órás munkaviszonnyal. Létesített egy újabb, határozott idejű jogviszonyt heti 4 órában, mely létesítését követő 6 héten belül egyértelművé vált, hogy terhes. A határozott időre kötött szerződés a szülés várható ideje előtt két hónappal megszűnik. Kérdésem, hogy a csed mindkét jogviszony alapján jár-e, azaz a két jogviszonyban elért jövedelem képezi-e a csed alapját? Válaszát előre is köszönöm.

Cég megszűnése terhesség alatt Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esethez kérném a segítségüket. Adott egy munkavállaló, aki jelenleg veszélyeztetett terhességgel van táppénzen. Februárban fog szülni. A cég, ahol munkaviszonya van, meg fog szűnni. Ekkor ugye a cég megszűnésével egyidejűleg a jogviszonya is meg fog szűnni, hiába a védelem a terhesség miatt. Mit tehet ebben az esetben, hogy szülésig és szülés után ne maradjon ellátások nélkül? Ha megszűnik a cég még a szülés előtt, akkor nem lesz jogosult csedre, gyedre? Vagy ha bejelentkezik munkanélküli ellátásra, akkor biztosított maradhat szülésig? Köszönettel: Kiss Beáta

Katás egyéni vállalkozó gyedje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha főállású katás egyéni vállalkozót november 1-jétől bejelentjük munkaviszonyba, és onnantól csak 25 ezer forint katát fizet, akkor ha 2019. január elején szül, mi lesz a gyed alapja? Gondolatom szerint így nem lesz biztosított egyéni vállalkozóként, és mivel rendelkezik az egyéni vállalkozásából 180 nap folyamatos biztosítással, így a munkaviszonyból származó jövedelme lesz a csed, illetve gyed alapja. Jól gondolom? A másik kérdésem, hogy ha a magasabb katát, azaz a 75 ezer forint fizetését választjuk, akkor az lenne a csed, illetve gyed alapja vagy a 180 napi jövedelem arányában állapítanák meg az alapot.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close