453 találat a(z) csed cimkére

Cseden lévő katás – iparűzési adó Kérdés

Csed, gyed – apa vagy anya Kérdés

Csedre, gyedre való jogosultság fizetés nélküli szabadság alatt Cikk

A vírusjárvány miatt kialakult gazdasági helyzetben számos munkavállaló munkaviszonyában állt be változás, így volt, aki elvesztette az állását, azaz megszűnt a biztosítási jogviszonya, másokat fizetés nélküli szabadság kellett mennie, illetve bérfizetés nélkül felmentettek a munkavégzés alól, míg akadnak olyanok is, akiknek a munkaideje – akár bértámogatással, akár bértámogatás nélkül – csökkent. A következőkben a fent említett élethelyzetet a várandós kismamák társadalombiztosítási ellátásra való jogosultsága szempontjából tekintjük át.

Munkaviszonyváltás csed előtt Kérdés

Csed egyéni vállalkozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! A heti 36 órát meghaladó munkaviszony melletti egyéni vállalkozónak (nem katás) a csed alatt szünetelnie kell? Milyen nyomtatványt kell kitöltenie a NAV felé? Válaszát előre is köszönöm!

Veszélyeztett terhesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozó az emelt összegű befizetést választotta márciustól, de közben terhes lett. A baba decemberre várható. Ha veszélyeztett terhesként táppénzre írják ki, akkor ebben az esetben mi lesz a csed alapja? Köszönöm a választ.

A bércsökkentés hatása a csedre, gyedre Cikk

Sok munkáltató már márciusban, áprilisban kezdeményezte munkavállalóinál, hogy bérüket (és akár munkaidejüket is) csökkentse. Mindez csak mindkét fél beleegyezésével történhet, és munkaszerződés-módosítás szükséges hozzá. Egyoldalúan módosítani nem lehetséges. Amennyiben a munkavállaló nem fogadja el a módosítást, jelen körülmények között jogszerű lehet a munkáltatói felmondás. Azt viszont tudjuk, hogy a várandós kismamák felmondási védelme továbbra is él, függetlenül a koronavírustól vagy a veszélyhelyzettől, így elküldeni őket nem lehet. Ha a várandós kismama elfogadja a bércsökkentést, milyen hatással lehet ez a későbbi egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaira?

Katás vállalkozó kisbabát vár, érdemes-e a 75 ezer forintot fizetnie és meddig? Kérdés

Katás vállalkozó szeptemberre várja babáját, február óta 75 ezer forintot fizet, meddig érdemes fizetni és hogyan befolyásolja ez a csed, a gyed alakulását?

Csed munkaviszony megszűnése után Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozó határozott idejű munkaviszonya 2020.04.30-án véget ér, kezdete 2018.02.01. volt. Kisbabát vár, április 1-jétől a munkáltatójánál csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj együttes igénylése nyomtatványon igényelte az ellátást. A szülés várható ideje 04. 21. Ugyanakkor mezőgazdasági őstermelő is, a csed lejáratáig keresőtevékenységet nem folytatna. Kérdésem, mi a teendő májustól? Kaphatja tovább a csecsemőgondozási díjat? Őstermelőként is be kell adnia az igénybejelentést táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj igényléséhez? Be kell jelentkeznie főfoglalkozású őstermelőnek hogy biztosított maradjon? Előre is köszönöm a válaszát

Kft. tulajdonos személyes közreműködés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyszemélyes, kivás kft., melynek székhelyén egy kis bolt található, melyben dolgozik 3 eladó (2 aktív, 1 cseden van). A tulajdonosnak van mérlegképes képesítése, de bérszámfejtő képesítése nincs. Ő látta el korábbi években a kft. könyvelését és pénzügyeinek intézését szabadidejében (könyvelés, utalások, bevallások, beszámoló), melyek után nem vett ki bért, juttatást a kft.-ből, tekintettel arra, hogy veszteséges a cég. A tulajdonos rendelkezik heti 36 órás munkaviszonnyal máshol, főállásban alkalmazott egy teljesen független cégben, melyben megfizetik utána a bére utáni közterheket. Kérdés: kell-e a tulajdonos után fizetni valamit a kivás-s kft.-ben? Előre is köszönjük a válaszát!

Külföldi munkavégzés, majd magyarországi szülés utáni ellátások Cikk

Milyen ellátásokra jogosult a szülő nő, illetve a család, ha külföldön dolgozott az utóbbi években, de a gyermek már Magyarországon születik meg? Ismertetjük.

Kedvezményszabály csed/gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2020. január 1-jétől átlépett kata adózásba. 2018 decemberében született első gyermeke, 2020 szeptemberében pedig a második babát várja.A kedvezményszabály él attól, hogy adózási módot váltott? Ez nincsen rá kihatással? Időközben semmilyen járulékot nem fizetett, a második gyermek csed/gyed ellátása az lesz, amit az első gyermeknél megállapítottak? Segítségüket köszönöm.

Külföldi szülés utáni itthoni ellátások Cikk

Milyen ellátásokra jogosult az az anya, illetve család, ahol a szülő(k) külföldön éltek és dolgoztak, gyermekük is ott született, majd úgy döntöttek, hogy hazaköltöznek Magyarországra? Összefoglaltuk.

Mezőgazdasági őstermelő csed jogosultsága Kérdés

Tisztelt Adózóna! 1. 2019. június 1-jétől biztositott mezőgazdasági őstermelő gyermeket vár, a szülés várható időpontja 2020. szeptember. A július 1-jén életbe lépő tb-szabályok szerint jogosult lesz-e csedre? Jelenleg és tavaly az előző évi bevétel 20 százaléka után fizeti a járulékot. 2. Ha jogosult csedet igénybe venni, az elvetett növénytermelési termék valamint az igényelt támogatás bevételét ősszel elszámolhatja-e, vagy ez a csed elvesztésével jár. Köszönettel!

Gyermekvállalás határozott idejű munkaszerződéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkahelyváltás előtt állok, és az egyik ajánlat egy évre szóló szerződést kínál. Mi történik gyermekvállalás esetén, ha a szülés előtt jár le a szerződés? Hogyan állapítják meg a csedet? Ha a gyed időszakában jár le a szerződés, mitől esik el a kismama, mi az amit fizetni kell, például tb-járulék? Mi történik ha bármelyik fél felmondja a szerződést? Ha a gyed alatt lejár a munkaszerződés, bele számít-e a gyed időszak a nyugdíjba? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízás teljesítése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close