451 találat a(z) csed cimkére

Ellátások több gyermek esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Három gyermek esetén, amikor az egyik gyermek után csed, másik után gyed, a harmadik után gyes járna, akkor mindhárom gyermek után megkapja az anya a különböző pénzbeli ellátást, vagy csak egyfajta ellátásban részesülhet? Válaszát nagyon köszönöm!

Csed +kata Kérdés

Tisztelt Szakértők! Katás egyéni vállalkozó a szülést követően csedben részesül, melynek időtartama alatt a kata összegét nem kell megfizetnie, ugyanakkor a vállalkozásában nem végezhet személyesen munkát. Ez utóbbit hogyan kell pontosan értelmezni? Például állíthat ki számlát olyan tevékenységről, melynek teljesítési napja a csed kezdőnapját megelőzi? (A jelenlegi gyakorlat alapján a munka fizikai elvégzést követő hónapban állítja ki a partner a számlázás alapját képező teljesítésigazolást.) Köszönettel: Deák Balázs

Csed-gyed ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, ahol 2017.09.16-tól munkaviszonyban áll egy thai hölgy. Tartózkodási engedéllyel van Magyarországon, szálláshelyen él, magyar állampolgársága nincs. Áprilisban született babája. (Az apa sem magyar állampolgár.) A baba itt született Magyarországon, a születési anyakönyvi kivonatot megkapták, amin megjegyzésként feltüntették, hogy a gyermek állampolgársága ismeretlen. A babának TAJ kártyája sincs. Mivel a cég tb kifizetőhely, kérdésem az lenne, hogy kaphat-e az anyuka csecsemő-, illetve gyermekgondozási díjat? Elegendő-e az ellátáshoz a születési anyakönyvi kivonat? Az, hogy a baba nem magyar állampolgár számít-e? Lakcímkártyájuk sincs, viszont az anyuka fogja nevelni a gyermeket, egy háztartásban élnek. Köszönettel,

Apa gyeden, anya a gyermekkel, fizetés nélküli szabadságon Cikk

Több megoldás közül választhatnak a kisgyermekes szülők a csecsemőgondozási díj (csed) folyósítását követően, hogy melyikük igényelje a soron következő ellátást, a gyermekgondozási díjat (gyed), illetve az ellátásban részesülő dolgozzon-e emellett, vagy sem. A szóba jöhető variációk (amelyek száma a nagyszülői gyed jövő évtől történő bevezetésével tovább bővül) közül azt a viszonylag ritkán előforduló helyzetet tekintjük át, amikor az édesapa igényli a gyedet, ugyanakkor az anya marad otthon a gyermekkel.

Egyéni vállalkozó cseden Kérdés

Tisztelt Szakértő! Heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkező munkavállaló 2018. október 1-jétől egyéni vállalkozó. Jövedelme vállalkozásából nem volt. 2019 februárjában szült. Egyéni vállalkozói minőségében is jogosult csedet igényelni? Amennyiben igen, mi az ellátás alapja? Köszönöm válaszát: CsCs

Egyéni vállalkozó csed alatti bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy főállású katás egyéni vállalkozó, akinek megszületett a kisbabája. Megigényelte a csedet. De a vállalkozására még jönnének bevételek, mert MLM rendszerben dolgozott, így az alatta lévők utáni jutalékot (kvázi munkavégzés nélkül) leszámlázhatná. Mi lenne a megoldás az ő részére? - ne számlázzon, várja meg a gyedet és majd akkor egyben? - számlázzon, mondja vissza a csedet és legyen gyesen a gyedig? Mi lenne a jó megoldás? Mert nyilván csedet nem kaphat(na), ha közben számlát is állt ki az egyéni vállalkozásából! Köszönjük szépen a segítséget!

Magasabb összegű kata fizetése, a magasabb összegű ellátáshoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy jól gondolom-e a következőket: 50 000 Ft összeget fizető főállású katás egyéni vállalkozó idén május hónapra (31 nap) táppénzre megy, így mentesül a kata megfizetése alól. Majd június 1-jétől a magasabb összeget, 75 000 Ft-ot fizetné, mivel jövő év márciusában szülne. Ha jól számoltam, akkor ebben az esetben a 2019.06.05-2019.12.31.ig tartó időszak jövedelmét vennék figyelembe csed, gyed számításához (amikor is már a 75 000 fizette). Válaszát előre is köszönöm!

Csed, gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Augusztusban születik az első gyermekem, jelenleg katás vállalkozó vagyok. Ez nem előnyös csed/gyed szempontból, ezért június elejétől beosztott leszek egy cégben, így legalább a minimálbér kétszerese után jár majd a csed/gyed. Ezt jól értem a jogszabály alapján? Jól tudom, hogy minimum 30 nap munkaviszony kell ehhez az igényléskor fennálló munkaviszonyban? Másik kérdésem, hogy mi történik akkor, ha a csed alatt megszűnik a cég, ahol dolgoztam? Úgy tudom, a gyed ettől még jár továbbra is, de ha később gyes alatt második gyermek születik, akkor továbbra is járni fog csed és gyed az első gyermek születésekor fennálló jogviszony alapján a második vagy akár később harmadik gyermek után is? Köszönöm!

Tulajdonosváltás Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Ügyfelem megvett egy céget (tulajdonosváltás volt). Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mindenki ki van jelentve, jegyzőkönyv nem készült. Csak a nyitó tételeket és a tárgyieszköz-nyilvántartást kaptuk meg. A tulajdonváltás 2017.06.30-án történt. 2019.03.30-án megjelent egy úr nálam azzal, hogy a felesége szült, és kérjem meg részére a csedet, mert a régi cégnél dolgozott, és onnan ment 2015.05.19-én szülni. A gyes 2018.05.19-én lejárt. Az új munkáltatót nem kereste meg a dolgozó, viszont 2019.03.18-án ismét szült, és most az kéri, hogy a cég intézze esetében a csecsemőgondozási díjat stb. Most mit tudok csinálni, az ügyvezető is tanácstalan? Ebben az ügyben kérnék sürgésen segítséget, amelyet előre is köszönök.

Katás egyéni vállalkozó csed, gyed, gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó 2019. 03. 19-én gyermeket szült. 2019. 01, 02, 03 hónapokra befizette a havi 50 ezer tételes adót, illetve az év többi hónapjára is megfizeti. A várható bevétel nagysága miatt fontos lenne, hogy a 12 millió forintos értékhatárt tudja figyelembe venni. Kérdés, milyen ellátásokra lehet jogosult és mikortól, figyelemmel arra, hogy 12 millió forintos bevételi értékhatárt érvényesíteni tudja, és ne legyen 40%-os különadófizetési kötelezettsége. A vállalkozásban egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztat munkavállalót. Köszönöm megtisztelő válaszukat.

Gyesre, csedre jogosultság Kérdés

A szülést megelőző 2 évben több mint 365 napot Franciaországban dolgoztam, hivatalosan bejelentett munkaviszonyban. Mivel Magyaroszág is az Európai Unió tagja, így figyelembe veszik-e a gyes vagy a csed megállapításánál a külföldi munkaviszonyt, jövedelmet? Kaphatok-e itthon gyest?

Csed szülés előtti munkahelyváltás esetén – példával Cikk

A szülőnek járó egészségbiztosítási pénzbeli ellátások, mint csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj, szempontjából nem mindegy, várandósság előtt mikor vált valaki munkahelyet. A rosszul megválasztott időpont anyagilag negatívan érintheti a családi kasszát, akár több évre is. A várandósságot megtervezni nem feltétlenül lehet, azonban az esetleges munkahelyváltási szándékot érdemes időben átgondolni, megtervezni, a későbbi kedvezőbb összegű ellátások érdekében.

Csed és kata Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_26_CSED_es_KATA_xpp Fenti válasszal kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy ha a kismama július 3-án szül, és július 2-áig dolgozik, valamint szülés után 168 nappal, december 29-én újra elkezd dolgozni, és emiatt júliusra és decemberre megfizeti a katát, akkor az csed szempontjából nem tiltott? Köszönöm szépen.

Csed és bt. beltag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy általános szabályok szerint adózó bt. Az ügyvezetést a kültag látja el megbízási jogviszonyban, aki katás egyéni vállalkozó is egyben. A beltag rendelkezik 36 órát meghaladó munkaviszonnyal más munkahelyen, de várandós kismama. Ilyen esetben megvonhatják a csedet tőle, ha beltag marad a bt.-ben?

Csed, gyed és nyugdíj katásoknál Cikk

Főállású vagy nem főállású a katás? Példákkal illusztráljuk, hogy különböző esetekben milyen mértékű tb-ellátásokra számíthatnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close