453 találat a(z) csed cimkére

Gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nél a jelenleg első gyerekével gyeden levő dolgozó ismét terhes. Azt szeretné, hogy a csed után nem az anya igényelné a gyedet, hanem az apa, mert az apának magasabb a jövedelme, viszont az anya se akar visszajönni dolgozni. Ilyenkor az anya fizetés nélküli szabadságon van, a munkáltatónál szünetel a biztosítása, ezt lejelentem a T1041-en, és a dolgozó maga után megfizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot? A munkáltató köteles ilyenkor fizetés nélküli szabadságra engedni a dolgozót? Ha később az anya vissza akar jönni dolgozni, akkor a munkáltató köteles visszavenni?

Ilyen következményekkel jár a fellebbezés megszűnése a társadalombiztosítási ügyekben Cikk

2020. március 1-jével számos hatósági ügyben – beleértve a nyugdíj, és egészségbiztosítási hatósági ügyeket is – megszűnt a hatósági határozatok elleni fellebbezés, azaz megszűnt a közigazgatáson belüli jogorvoslati jog, erre tekintettel 2020. március 1-jétől a jogorvoslatra csak közigazgatási perben kerülhet sor. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Az alábbi cikkben erre kérdésre vonatkozóan keressük a választ.

Csed-gyed maximum vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítést szeretnék kérni csed-gyeddel kapcsolatos gondolatmenetre. A dolgozó határozott idejű munkaviszonya 2020. augusztus 31-ével megszűnik. Úgy szeretné, ha 2021. február körül szülne. Ha 2020. december 1-jétől egyéni vállalkozást indítana, s abban 322 ezer forint kivétet számolna el, 2021 januárjában, a szülés előtti 28 nappal pedig megigényelné a csedet, akkor megkapja a gyed maximumot. Ha nem lenne kivét, hanem csak a minimálbér után fizetné meg a járulékokat, akkor pedig a csed-gyed alapja a minimálbér másfélszerese (2020-ban 241 500 forint) lenne? Ha esetleg a két jogviszony (munkaviszony és egyéni vállalkozói) közötti időszakban bejelentkezik a munkaügyi központba s álláskeresési járadékot kap, az ez esetben sehol nem fog beszámítódni? Segítségét köszönöm!

Csed rokkantellátással rendelkezők számára Kérdés

Van egy megváltozott munkaképességű kismama kollégánk, aki a tavaszi hónapokban fog szülni. Rokkantsági ellátást kap, és az a kérdésünk, hogy az ellátása mellett kaphatja-e a csed-et, majd később a gyed-et? Nekünk mi a teendőnk ezzel kapcsolatban? Mi ennek az eljárásnak a folyamata? A kérelmét hova kell benyújtanunk, mik a további lépések? Várom szíves válaszukat!

Másodállású katás vállalkozó csed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Heti 40 órás mukaviszony melletti kata alany egyéni vállalkozó csed-et kap. Alkalmazott mellett folytathatja-e vállalkozási tevékenységét? Lehet-e bevétele?

Csed alatt szűnik meg a munkaviszonyom, mit tegyek? Kérdés

Kisfiam 2019 novemberében született. Egyéni vállalkozó teljes munkaidős alkalmazottja voltam. A munkáltatóm bejelentette, hogy 2020. február 1-jétől szünetelteti a vállalkozását. Mit kell tennem? Jelenleg csedet kapok, ezt továbbra is kaphatom? A gyedet 1 hónap múlva hogyan kell igényelnem? Milyen hátrányok érnek ezáltal? Egészségügyi szolgátlatásra és biztosításra jogosult vagyok? Vagy mostantól fizetnem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot? Köszönöm szépen a segítséget!

Passzív csed Kérdés

A családi adókedvezmény érvényesíthető a passzív csed, gyed folyósításakor? Már nem biztosított a munkavállaló.

Passzív gyed Kérdés

A dolgozó határozott idejű munkaszerződése lejár a csed folyósítása alatt, passzív jogon folyósítom tovább. Biztosítása megszűnt, így gyedre ugye már nem jogosult? Vagy passzív jogon folyósítom azt is tovább, míg új munkahelyet nem talál? Válaszát előre is köszönöm.

Mire lesz jogosult az anyuka? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. munkavállalója (jogviszonya 2014-ben kezdődött) 2017.01.22-én szülte meg az első gyermekét, aki után csed (2017.01.22-2017.07.08. között), gyed(2017.07.09.-2019.01.22. között) ellátást kapott, jelenleg gyesen van. Újra kismama lett, a második gyermekét 2020.06.14-én várja. "9" kóddal táppénzen lesz a baba születéséig. Táppénzre és csedre jogosult lesz-e? Mi lesz az ellátás alapja? Kedvezményszabály az ő esetében alkalmazható? Köszönöm válaszát.

Egyéni vállalkozás csed ideje alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalásukat szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy egyéni vállalkozó a csed ideje alatt hogyan folytathatja a vállalkozását. A gyermek születésének várható dátuma 2020. 05. 09. A vállalkozónak azonban van egy 2020. október 15-éig tartó szerződése, melyet nem szeretne felmondani. Az egyéni vállalozó személyesen nem működhet közre, hiszen akkor elveszíti a csedre való jogosultságát. Ha kiadja a munkát alvállalkozónak, vagy bejelent egy alkalmazottat, aki megcsinálja a munkát helyette, tehát ő maga csak számláz, akkor kaphatja tovább a csedet az egyéni vállalkozása után? Válaszát előre is köszönöm.

Gyes, egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni annak a személynek, akinek a gyermek születésekor nincsen munkaviszonya, nem jogosult se csed, se gyed igénylésre. A gyermek születésekor gyest igényelt, gyes ellátás folyósítása alatt jogosult egészségügyi ellátásra, meg kell-e fizetnie a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot? Ha nem, de ő mégis megfizette, akkor ezt az összeget hogyan tudja töröltetni/visszaigényelni a NAV-tól? Válaszukat előre is köszönöm! Lászlók Éva

Második gyermek érkezése: csed számítása Cikk

A gyermekvállalás minden családban nagy öröm, de sokszor nehézséget okoz a kismama számára a gyermek születése utáni juttatások kiszámítása, vagy a munkába visszatéréskor járó szabadság mennyiségének meghatározása. Nehezítő tényező lehet a számítás során a második gyermek érkezése. Olvasói kérdésre Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő adott választ.

Katás egyéni vállalkozó anyasági ellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyesen lévő anyukának jövő augusztusban fog megszületni a gyermeke. A kedvezményszabály sajnos rá nem vonatkozik, mert a munkahelyéről eljött, és egyéni vállalkozó lett. 2019 első három hónapjában megfizette a járulékot a minimálbér után, áprilistól katás egyéni vállalkozó lett, és a 75 ezer forintos tételes adót fizette. Mivel veszélyeztetett terhes, ezért 2020.01.01-től táppénzen lesz. Mivel jövő évben is kell neki bevételt elérnie, ezért 6 hónapra biztosan megfizetné az 50 ezer forintos tételes adót. Kérdés ezzel kapcsolatban, hogy a csedet és a gyedet a 2019-es év alapján fogják így megállapítani neki? 2020-ban szülésig táppénzen lesz, ezt nem veszik majd figyelembe az anyasági ellátások megállapításánál? Az, hogy emellett fizet katát, az nem befolyásolja az ellátás összegébe? Válaszát előre is köszönjük. Üdv.: Éva

Gyermekvállalás miatt pluszmunka – mikor éri meg? Cikk

Érdemes-e az alkalmazottként dolgozó kismamának részmunkaidős állást is elvállalni annak reményében, hogy majd a biztosítási jogviszonyhoz kötött juttatásai növekedni fognak? Magasabb juttatásokat kap szülés után, ha a mellékállást elfogadja? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő, jogász válaszolt.

Csed számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét! 2017.11.28. napján született meg első kislányom. Jelenleg 2019.11.29 napjától gyesen vagyok. A 2. gyermek születését 2020. októberére tervezzük. 2015 év óta folyamatos munkaviszonyom van egy cégnél. A terveimet közöltem a munkáltatómmal, rugalmasak e téren. Kértem, hogy év elejétől jelentsenek "vissza" állományba, abból a célból, hogy 2020. február-márciustól terhességi táppénzre legyek jogosult, valamint, hogy a későbbiekben a magasabb bérminimummal kerüljön megállapításra a csed-gyed. Ennek semmi akadályát nem látták, azonban most elbizonytalanodtam a téren, hogy jól döntök-e, ha "visszajelent" a munkáltató, a csed-gyed megállapítását illetően. Visszajelentést követően először is ki kell venni az évek alatt összegyűlt szabadságot. Meg van határozva, hogy mi az a minimum szabadság nap, amit kötelezően ki kell írnia a munkáltatónak? A csed megállapításnál a jogosultságot megelőző 3 hónap előtti 180 napot nézik. Az időintervallum számításaim szerint rendben lesz, ha októbertől visszafelé nézzük. Azonban ha állományban ténylegesen csak annyi napot lennék, amennyi szabadságot ki kell írni és utána terhességi táppénzre leszek jogosult a gyermek megszületéséig, ebben az esetben, hogy veszik figyelembe a biztosítási időt a csed megállapításnál? Amennyiben nem jelent vissza a munkáltató érvénybe lép a kedvezményszabály, mi szerint annyi Csed, gyed összeget kapnék, mint az első gyermekemmel? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Megbízás teljesítése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close