453 találat a(z) csed cimkére

Kata gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érintett munkavállaló gyed mellett vállalkozóként szeretne számlázni annak a cégnek, ahol gyeden van (a gyed mellett nem tud vállalni fix óraszámú és fix munkarendben való személyes munkavégzést). Ettől a cégtől származó bevétele éves szinten átlépné az 1 m forint összeget. A munkavégzés a munkavállaló saját tulajdonában levő székhelyén történne, a feladatok elvégzése semmilyen személyes jelenlétet nem igényelne, saját eszközökkel és teljesen egyedi, munkavállaló által definiált munkarendben és módon zajlana. Emellett a munkavállaló számlázna még további legalább 1-2 cég/magánszemély irányába is, ezek kis összegű alkalmi munkák és nem érnék el a teljes éves bevétel 50 százalékát. Ehhez a munkavégzéshez, katas egyéni vállalkozást szeretne indítani. 2021 első feléig tudna működni eképpen, utána hosszabb szünet következne, mert következő gyermek érkezését tervezi a munkavállaló. - tud-e kata adózással egyéni vállalkozóként működni a fentiek alapján? - milyen szerződési formát célszerű alkalmazni a volt munkáltatóval ahová gyed mellett beszámlázna (megbízási szerződés, keretszerződés stb.)? - amennyiben az első gyermek 3. életévének betöltése előtt megszületik a második gyermek, a munkavállaló az első gyermek után folyósított csedre lesz jogosult akkor is, ha közben kata-s vállalkozóként volt bevétele ám az az alapján számított csed összege előnytelenebb lenne számára? Válaszát köszönöm!

Milyen ellátásokra tarthat igényt az apa az anya halála esetén? Cikk

A gyermekszületés öröm, azonban előfordulhat (szerencsére nem gyakran), hogy a szülés során komplikációk merülnek fel és az édesanya elhalálozik. Azt vesszük most végig, hogy egy ilyen szomorú esetben az apa milyen ellátásokra lesz jogosult gyermeke után.

Családi gazdaság tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy jelenleg 8 órás, határozott idejű munkaviszonyban lévő, várandós női alkalmazottnak, aki családi gazdaság tagja is egyben, a férje a családi gazdálkodó, a várandós feleség a gazdaságban személyesen nem működik közre. A csed folyósításának ideje alatt a munkaviszonya meg fog szűnni. Az a kérdésem, hogy a csed, gyed, gyes alatt, illetve ezek lejáratát követően fogja-e terhelni járulékfizetési kötelezettség az anyukát a családi gazdaságban lévő tagságra való tekintettel, amennyiben máshol 36 órát meghaladó biztosítással járó jogviszonya nem lesz? Kötelezett-e a határozott idejű munkaviszonyának a megszűnését követően a családtámogatási ellátások folyósítása alatt egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére? Amennyiben majd ismét várandós lesz a második gyermekkel, úgy abban az esetben a megszűnt munkaviszonya miatt jogosult lesz-e újabb csed, gyed ellátásokra?

Egészségbiztosítási ellátások igénylése Cikk

Írásunkban azt mutatjuk be, hogy a különböző egészségbiztosítási pénzbeli és családtámogatási ellátásokat hogyan lehet igényelni, hová kell leadni a kitöltött nyilatkozatokat, dokumentumokat.

Ha az ellátás folyósításának tartama alatt szűnik meg a biztosítási jogviszony Cikk

A munka törvénykönyve rögzíti, hogy a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyt egyebek között a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt. Ez azonban egyáltalán nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valakinek a munkaviszonya (és ezzel együtt a biztosítási jogviszonya) a várandósság, a csed, gyed vagy éppen a gyes (gyermekgondozást segítő ellátás) folyósításának tartama alatt szűnjön meg. A következőkben ennek a helyzetnek az adott személy társadalombiztosítási jogállását érintő következményeivel foglalkozunk.

Katás egyéni vállalkozó – csed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású katás egyéni vállalkozónál, aki az 50 000 Ft adót fizeti, hogyan kell számolni a csedhez a két éven belül a 365 biztosítási időt. Itt is arányosítani kell? Ha 1 évig fizeti az 50 000 Ft adót, akkor még csak kb. 9 hónap lesz a biztosításban töltött ideje, vagy meglesz az 1 év? Válaszát előre is köszönöm.

Így vehető figyelembe a bónusz a csed számításánál Cikk

A gyermek születésekor nem mindegy, mekkora kasszával rendelkezik a család, fokozottan számít, milyen összegű ellátást remélhet a leendő szülő. A gyermekgondozási díj összege a jogszabályok szerint maximalizált, így a minimálbér kétszeresének 70 százalékánál többet senki sem kaphat. A csecsemőgondozási díjnak azonban nincs felső határa, így nem mindegy, mikor kapja meg például az éves bónuszát a munkavállaló.

Csed egyszemélyes kft. tagjánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja, ügyvezetője háziorvosi tevékenységét munkaviszonyban látja el. Gyermeke született, szeretne csedet igényelni. A cégben nem dolgozna ez idő alatt, bért sem venne fel, a munkája ellátását helyettesítéssel oldja meg. Alkalmazott is van a cégben, aki a helyettesítés ideje alatt is dolgozik. Igényelhet-e csedet a háziorvos? Amennyiben nem, akkor megnyílik-e a lehetőség a csedre, ha valaki más lenne pl. az ügyvezető, vagy milyen megoldások létezhetnek? Köszönettel: Némethné T. Krisztina

Csed-gyed alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi konkrét esetre: dolgozó 2017 júniusától 2019. június 19-éig teljes munkaidőben dolgozott. 2019. augusztus 16-ától jelenleg is 4 órás munkaviszonya van, mert utolsó éves főiskolás, készül a vizsgáira. Közben terhes lett, a szülés várható időpontja 2020. április 18. Vizsgái miatt még szüksége lenne arra, hogy csak 4 órában dolgozzon valameddig. 2020. január végén Budapestre költözik, ott szeretne elhelyezkedni, de már teljes munkaidőben dolgozna. Milyen időponttal helyezkedjen el, hogy a csed és a gyed alapja ne a 4 órás munkaviszonya alapján kapott bére legyen, hiszen évekig magasabb járulékot fizetett, ez a jelenlegi részmunkaidő kényszerhelyzet? Köszönöm a segítséget.

Csed alatti egyéni vállalkozás megszüntethető? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdezni szeretném, hogy megszüntethető-e az egyéni vállalkozás csed folyósítása alatt? Ha nem, akkor gyed alatt? Most táppénzen van a kismama, még egy számlát szeretne kiállítani román vevőnek. Ehhez kell kérnie közösségi adószámot, ezt követően pedig kiállítaná a számlát. Kérdés: lehet-e táppénz alatt közösségi számot kérni és számlát kiállítani?

Tartósan beteg gyermek utáni gyes és gyed két gyermeknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, az alábbi esetben is igaz-e az, hogy csak az egyik szülő veheti igénybe a gyest és a gyedet egyszerre: 4 éves gyermekünk tartósan beteg (ezt évente szakorvos igazolja), ezért anya gyest kap, ha jól tudom, a gyermek 10 éves koráig. Második gyermekünk fél éves, a csedet anya kapta, viszont apa venné igénybe a gyedet a gyermek 2 éves koráig. Köszönöm válaszát!

Gyermekek utáni ellátások visszamenőleg: meddig lehet igényelni? Cikk

Számos olyan nehézség merülhet el gyermek születésekor, amely megakadályozza az ellátások időben történő igénylését, illetve igénybevételét. Cikkünkben sorra vesszük, hogy meddig visszamenőleg tudják igényelni a szülők a családtámogatási ellátásokat.

Csed alapja új biztosítási jogviszonynál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg főállású katás egyéni vállalkozó (50 ezer forint fizetése mellett) 2020. 01. 05-től szünetelteti egyéni vállalkozását, ezzel a nappal alkalmazotti jogviszonyt létesít egy kft.-nél bruttó 500 ezer forint bérrel. 2020. január 27-étől csed ellátást igényel. Három év folyamatos biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Ebben az esetben milyen jövedelem alapján számítják a csed ellátást? Válaszát előre is köszönöm.

Többes jogviszony Kérdés

A kismama többes jogviszonnyal rendelkezik. 2019.02.01-től 8 órás munkaviszonyban áll, valamint 2019.02.13-tól egyéni vállalkozó. 2020.04.23. a szülés várható időpontja. 2020.01.02-től táppénzre megy. A szülésig mindkét jogviszonyban rendelkezni fog 365 nappal (a táppénzes idővel együtt). A vállalkozásból eddig nem volt jövedelemkivét. A fentiek alapján jogosult lesz az egyéni vállalkozásban is táppénzre, csedre, gyedre? Amennyiben kell jövedelemkivét a jogosultsághoz, akkor az mennyi legyen, és mikorra, ahhoz, hogy a minimálbér 150 százaléka legyen az ellátás alapja a vállalkozásban? A 2020-ban érvényes minimálbér alapján kapja majd az ellátást az egyéni vállalkozásban? Köszönöm válaszát.

Ellátások koraszülés esetén Cikk

Vannak olyan típusú emberek, akik előre megtervezik a várható eseményeket, kitöltenek minden nyomtatványt, beszereznek minden dokumentumot. Nem lehet azonban mindenre felkészülni, adódhatnak olyan helyzetek, amikor felülíródnak a dolgok. A koraszülés egy nem várt esemény, és jó tisztában lenni azzal, hogyan alakulnak a teendők ilyen esetben. Természetesen az ellátások ugyanúgy járnak, azonban érdemes összefoglalni a legfontosabb különbségeket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Megbízás teljesítése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close