453 találat a(z) csed cimkére

Táppénz, csed, gyed, egyszeri segély méltányosságból Cikk

Sokan nem tudják, hogy ha a biztosított nem rendelkezik elég biztosítási idővel, akkor is van lehetősége arra, hogy méltányossági eljárás keretében egészségügyi ellátáshoz jusson, azon belül táppénzt, csecsemőgondozási díjat (csed), gyermekgondozási díjat (gyed) és egyszeri segélyt kaphasson.

Ügyvezetés csed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben az ügyvezető munkaviszonyban látja el feladatait. Az ügyvezető gyermeke születése után csedet fog igényelni, így keresőtevékenységet nem folytathat. Az ügyvezetés kérdése ebben az esetben hogyan oldható meg? Mindenképpen helyettest kel kijelölni a csed idejére? Ha csak aláíró lenne a csed alatt, már az is személyes közreműködésnek minősül? Köszönöm válaszukat.

Csed kata esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó április közepén indította a vállalkozást és rögtön a katázást választotta, így egész áprilisra megfizette az 50 000 Ft adót. Korábban semmilyen biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezett. Jelenleg terhes. Három kérdés: A csed megállapításakor a kezdő dátum a vállalkozói jogviszony kezdete, vagy ez lehet már április 1-je, hiszen megfizette teljes hónapra a katát? Mi történik, ha esetlegesen betegállományba kerül – ez miként befolyásolja a csed megállapítását? A baba megszületéséig valószínűleg meg lesz az egyéves biztosítási jogviszonya. Ha mondjuk az egy év betöltéséhez hiányzik még 10 nap, akkor megteheti-e, hogy a csedet nem a szülés időpontjától, hanem csak az egyéves jogviszony betöltését követően igényli? Köszönöm.

Csed, gyed, ha a munkaviszony megszűnik Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkaviszonyban lévő alkalmazottnak 2015. április 1. óta megszakítás nélküli a biztosítási jogviszonya, kivéve egy 3 hónapos fizetés nélküli szabadság idejét. A szülés várható ideje 2019.12.30. A munkaszerződése lejáratának határozott ideje 2020. január 14. Jogosult-e csedre és gyedre akkor, ha megszűnik a munkaviszonya? Hogyan igényelje mindkét ellátását (törvény 42/B § (2) bekezdés)? A munkáltató küldjön be 1-1 foglalkoztatói igazolást elektronikusan? Az igénylőnek kézzel csak a gyedigénylőt és a hozzájáruló nyilatkozatot kell kitöltenie, és bevinni azokat a munkáltatójához? Köszönöm válaszát.

Csed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy kismama szeptember 5-én szül, akkor mikor állhat ismét munkába? 168 nap után vagy csak március 5-től, azaz 6 hónapot követően? Ha jól olvasom, a gyed mellett a kismama akár 2, akár 4, akár 6 órában is visszatérhet a munkába? Köszönöm a segítségét.

Csed-jogosultság Kérdés

2018. június 30-áig aktív félévem van a főiskolán. 3 gyermekkel vagyok itthon. 2019. április 27-étől 40 órás munkaviszonyom van. Jön a 4. baba. A szülés várható időpontja 2019. december 13. Jogosult leszek-e csedre? Táppénzre tudok-e menni már korábban? Ezt a kérdést egyik vállalkozás alkalmazottja tette fel számomra. Köszönöm válaszukat Szente Lajosné

Így kaphat több tb-ellátást betegség, szülés esetén Cikk

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai a bekövetkezett élethelyzet (betegség, baleset vagy gyermekvállalás) okozta keresetveszteséget hivatottak pótolni, így az adott ellátás megállapítására vonatkozó előírások értelemszerűen a biztosított keresőképtelenséget megelőző kereseti viszonyaiból indulnak ki. Az ellátásra jogosultak – a jogszabály adta kereteken belül – a lehető legmagasabb összegű ellátáshoz szeretnének hozzájutni. Cikkünkben sorra vesszük, milyen lehetőségekkel érdemes tisztában lenni.

Szabadság két gyerekkel töltött csed, gyed után Kérdés

A munkavállaló munkaviszonya 2010. 12. 01-jétől folyamatos. Az első gyerekkel 2015. 06. 05-éig veszélyeztetett terhesként táppénzen volt, majd a gyermek születésétől, 2015. 06. 06–2015. 11. 20. között cseden, 2015. 11. 21–2017. 06. 06-áig gyeden. Második gyermekével, aki 2017. 09. 27-én született, 2017. 09. 01–2018. 02. 15. között cseden volt, 2018. 02. 16-ától a gyermek kétéves koráig gyeden. Mennyi szabadságot köteles kiadni neki a munkáltató, ha 2019 októberében szeretne ismét munkába állni? A munkavállaló 1984-ben született.

Csed és gyed biztosított mezőgazdasági őstermelőnél Cikk

Biztosított őstermelő 2017-ben a teljes évben a minimálbér után járulékot fizetett. 2018. január 1-jétől 2019. március 31-éig a bevétel 20 százaléka után fizette meg a járulékokat, majd április 1-jétől ismét a minimálbér után fizet. Várhatóan 2020. április 12-én fog szülni. Jogosult lesz-e csedre és gyedre? Ha igen, mi lesz az alapja az ellátásának? Mi történik, ha a terhesség alatt táppénzre kell mennie? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

Biztosított mezőgazdasági őstermelő csed megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy biztosított őstermelő 2017.01-2017.12.31. között a minimálbér után teljes járulékot fizetett. 2018.01.01.-2019.03.31-ig a bevétel 20 százaléka után fizette a járulékokat, 2019.04.01-től ismét a minimálbér után fizeti a a tejes járulékot. Várhatóan 2020. április 12-én fog szülni. Kérdésem: jogosult lesz-e csedre és gyedre? Ha igen, mi lesz az ellátás alapja? Mi történik, ha a terhesség alatt táppénzre kell mennie?

Szülés utáni ellátások megbízási szerződés esetén Cikk

A foglalkoztatási formák közül ugyan a munkaviszony a legjellemzőbb Magyarországon, de gyakran találkozunk megbízási szerződéssel foglalkoztatottakkal is, akik nem csak egy-egy rövidebb projekt erejéig dolgoznak ezen keretek között. Cikkünkben áttekintjük, milyen ellátásra számíthat egy megbízási szerződéssel foglalkoztatott szülő.

Egyéni vállalkozó gyesen, csed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítést szeretnék kérni: főállású szja-s egyéni vállalkozóról van szó (jelenleg gyesen), akinél az alkalmazott dolgozik csak az egyéni vállalkozásban – így az egyéni vállalkozó nem fizet maga után járulékot. Jól gondolom-e, hogy így ha újfent babát szeretne, akkor a 2 éven belüli 1 év biztosítási ideje a fenti felállásban nem biztosított, és ellátási alapja sem lenne – tehát csedet-gyedet nem kapna? Mivel a 58-as bevalláson a 02 lapon a "Biztosítás szüntetelése, járulékfizetés alól mentes időtartam" soron jelölni kell a gyes kódot? Vagy maga az 1 év így biztosítható? Segítségét köszönöm!

Főállású sportoló, mellékállású katás gyermekvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású sportoló 300 ezer forint bruttó fizetéssel rendelkezik, de minimálbérre van bejelentve, a fennmaradó részt ekho szerint adózza le. Mellette 25 ezer forintos mellékállású katás. Jelenleg 12 hetes terhes, és az aktív sportolás már nem jön nála szóba, az egyesületnél ki fogják írni táppénzre. Kérdés 1: ha főállásban táppénzre megy, a fentieket figyelembevéve (minimálbér plusz ekho) mekkora juttatásra számíthat? Kérdés 2: Ha főállásban táppénzen van mint sportoló, mellette folytathat keresőtevékenységet mint katás vállalkozó (sportmasszőr)? Ha igen, akkor az eddigi 25 ezer forintos adóterhe van, vagy már a normál 50 ezer forintos kötelezettsége keletkezik? Kérdés 3: a későbbiekben mekkora csed, gyes, gyed támogatásra számíthat? Több mint 3 éves folyamatos munkaviszonya van, viszont végig minimálbér + Ekho szerint adózott. Válaszukat előre is köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó – csed Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretném a segítségét kérni. Főállású katás egyéni vállalkozó másfél éve szünetel, otthon van a kisfiával, gyedet kap jelenleg. A szülés előtt 75 ezer forint katát fizetett, illetve táppénzen is volt két hónapig. Most kiderült, hogy jön a második baba, 2020-bamn születik meg. A kérdésem: ilyen esetben mi alapján számolják majd neki a csed-et, illetve a gyedet? Köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: Szilvia

Katás egyéni vállalkozó szül és van alkalmazottja Kérdés

A https://adozona.hu/kata_kiva/Munkavegzes_kataskent_a_szulest_kovetoen__f_C8LUJM témát tovább folytatva, mi a helyes eljárás, ha van a katás egyéni vállalkozónak alkalmazottja, aki munkát végez, mialatt cseden, gyeden van a vállalkozó, kell-e fizetni katát, illetve ezzel kizárja-e magát a pénzbeli ellátástól?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. megszűnése

Szipszer Tamás

adószakértő

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close