470 találat a(z) csed cimkére

Cseden lévő katás vállalkozó és a szünetelés Kérdés

Katás egyéni vállalkozó 2018. június 20-áig csed miatt nem fizet katát. Június 2-ától szünetelteti a vállalkozását. Június 21-étől nem ő megy a gyerekkel gyedre, hanem a férje. Júniusra kell katát fizetnie, azért mert június 1-jén még katás volt, bár az a nap még csed időszakára esett?

Katafizetés csed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi két kérdésre adott válasz ellent mond egymásnak. Ügyfelem megfelelő tájékoztatása érdekében mielőbb szükséges lenne tisztázni, melyik a helytálló. Várom megtisztelő válaszukat! 1. http://adozona.hu/kerdesek/2017_2_8_KATA__GYED__CSED_jhy Radics Zsuzsanna A kismama a csed alatt nem dolgozhat munkaviszonyában, így a minimum 36 órás foglalkoztatás nem valósul meg, erre tekintettel ezen időszakban főállású kisadózónak minősülne, és havi 50 000 forint tételes adót kellene fizetnie. A főállású kisadózás folytatása Tbj. 5. §-ában meghatározott biztosítási jogviszony, ami keresőtevékenységnek minősül, így azt a csed alatt nem lehet folytatni. 2. http://adozona.hu/kerdesek/2018_2_10_CSED_katas_egyeni_vallalkozonal_mhm Széles Imre Heti 36 órás munkaviszony esetén valóban nem minősül főállású kisadózónak és csak havi 25 ezer forintos kata terheli. Ezen a státuszán az sem változtat, hogy a munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon lesz. A nem főállású kisadózó nem biztosított, így e tevékenység nem minősül keresőtevékenységének az Eb. (1997. évi LXXXIII.) törvény alkalmazásában, így nem akadálya a csed folyósításának.

Tb-ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szülés előtt áll. Alkalmazottat nem foglalkoztat, csed ellátást fog igényelni. A tevékenységét nem fogja folytatni a csed ideje alatt, de a főtevékenysége mellett bérbeadásból is van egyéni vállalkozóként bevétele. A továbbiakban jogosult számlázni a bérleti díjat, vagy foglalkoztasson alkalmazottat ahhoz, hogy jogosult legyen a csed ellátásra? Köszönöm válaszát!

Katás egyéni vállalkozó cseden, gyeden Kérdés

Jelenleg 2018. 03. 16-ától gyesen lévő anyuka saját kft.-ben 2018.10. 14-óta munkaviszony keretében ügyvezető. 2016. 03.16-ától személyesen nem végez munkát a társaság tevékenységében, ügyvezetést más látja el, jövedelmet nem vesz fel. Idén gyes mellett szeretne „katás” egyéni vállalkozóként dolgozni. Kérdésem, hogy „katás” egyéni vállalkozóként gyes alatt, illetve a gyes lejártát követően egy újabb gyermek vállalása esetén milyen jövedelem és milyen jogviszony alapján állapítják meg a csed és gyed alapját?

Katázás utáni babázás – gyermeknevelési ellátások Cikk

Kata szerint adózó egyéni vállalkozó 2018 októberében fog szülni. Már több mint két éve főállású katás, 50 ezer forintot fizet. Hogyan fog alakulni a táppénz, csed, gyed? Hogyan tudja ezeket igénybe venni, milyen nyomtatványokat kell beadnia? Ha a gyed mellett dolgozik, kell-e fizetnie a tételes adót? Az iparűzési adó fizetési kötelezettsége mennyi lesz, ha a tételes adót választotta? Olvasói kérdésekre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Egyéni vállalkozó – csed összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015.06.01-től katás egyéni vállalkozó vagyok, havi 50 ezer forintos befizetéssel. 2018.01.01-től – profilváltás miatt – visszatértem a sima egyéni vállalkozásba, ahol havi 450 ezer forintot veszek ki vállalkozói kivétként. A szülés várható ideje: 2018.10.15. Kérdésem, hogy mennyi lesz a csed, illetve a gyed összege? Köszönöm a választ.

Katás egyéni vállalkozó ellátásai gyermekvállalás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata szerint adózó egyéni vállalkozó 2018 októberben fog szülni. Már több mint két éve főállású katás, 50 000 forintot fizet. Hogyan fog alakulni a táppénz, csed, gyed? Hogyan tudja ezeket igénybe venni, milyen nyomtatványokat kell beadnia? Ha a gyed mellett dolgozik, kell-e fizetnie a tételes adót? Az iparűzési adó fizetési kötelezettsége mennyi lesz, ha a tételes adót választotta? Köszönettel Nagyné

Fizetés nélküli szabadság idejére a pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: Kismamámnak 2018. novemberben lejár a gyermekgondozási díja és visszajönne dolgozni, a szülési szabadság teljes részére, illetve a gyed első fél évére járó alapszabadságát kiszámoltam, de kell most, 2018-ban számolnom a gyermeke után járó 2 nap pótszabadsággal? (2016. novemberben szült, a csed lejártát követően gyedben részesült.) Jár fizetés nélküli időre a gyermek után járó pótszabadság? Ha jár, kell-e arányosítani a napokat? Köszönöm válaszukat előre is. Görög Aranka

Gyet mellett gyedigény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az édesanya első 3 gyermeke után gyetben részesül jelenleg is. 4. gyermekére tekintettel (szül.: 2017.07.08.) részesülhet gyedben? Első munkahelyéről igényelte a gyetet, második munkahelyéről csedben részesült. Esetleg mindkét helyről kaphat gyedet? Válaszát köszönöm!

Táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Konkrét esetben szeretném a segítségét kérni. Fiatal munkavállaló augusztus közepén fog szülni. Korábban nem volt semmilyen biztosítási jogviszonya, jelenleg határozott idejű munkaviszonya van, 2017.10.16. és 2018. 04. 15. között. 2018.01.03-tól táppénzen van. A határozott idejű munkaviszony megszűnésével a táppénzjogosultsága is megszűnik. Kérdésem az, hogy ha a határozott idejű munkaviszony megszűnése utáni napon új munkaviszonyt létesít, akkor jogosult lesz-e táppénzre? Esetleg jogosult lesz-e csedre? Köszönöm.

Ügyvéd csed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az ügyvédi irodában van egy jelölt alkalmazott, és az ügyvéd csedre lenne jogosult, igénybe veheti-e a csedet úgy, hogy ez idő alatt számlakibocsátásra kerül sor az iroda részéről? Amennyiben ezt nem teheti meg, akkor a csed, gyed időtartama alatt a járulékok megfizetésére kötelezett? Köszönettel.

Egyéni vállalkozó csed, gyed mellett, lehet-e? Kérdés

Szeretném szombaton megjelent cikkben leírtakat az alábbi kérdéssel kiegészíteni: katás egyéni vállalkozó, aki nem itt főállású, de van dolgozója, aki munkaviszony keretében látja el munkáját. Ebben az esetben, ha a dolgozó végzi a tevékenységet és nem az egyéni vállalkozó, úgy sem jogosult a vállalkozó csedre? Szüneteltetni köteles a vállalkozását, hogy ne essen el ettől a juttatástól?

Vállalkozás vezetése ellátás melett Kérdés

Adott egy vállalkozás, amelynek egy vezető tisztségviselője van. (Képviseletre más nem jogosult.) A vezető tisztségviselő keresőképtelensége (csed, gyed, gyes) alatt elláthatja-e ügyvezetői teendőit (például: szerződéseket írhat-e alá) az ellátások folyósítása mellett, úgy, hogy a vállalkozástól díjazásban nem részesül? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó csed, gyed mellett, lehet-e? Cikk

Hogyan folytatható csed és gyed mellett az egyéni vállalkozás, milyen feltételek mellett és milyen fízetési kötelezettségek és mentességek vannak? Milyen formában folytatható a vállalkozás, van-e összeghatár? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Katás cseden 2018. Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Katás fiatal gazda a csed alatt az MVH felé bejelentett közreműködőt, hogyan alkalmazhatja, hogy a csedre jogosult legyen: 1.) 40 órás munkavisszonnyal, 2.) részmunkaidős munkaviszonnyal, 3.) alkalmi munkavállalóként? Mezőgazdasági tevékenységet folytatt, idényjellegű a munkavégzés. A csedre jogosultság fennmaradásához, a csed folyósításához melyik változatot kell alkalmazni? Elöre is köszönöm a segítséget!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék két gazdasági társaság között

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletnyitási kedvezmények

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó rezsiköltség-elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close