451 találat a(z) csed cimkére

Egyéni vállalkozó – táppénz, csed Kérdés

Másodállású (36 órát meghaladó munkaviszony mellett) egyéni vállalkozó – aki 2018 februárjában kezdett el tevékenykedni – veszélyeztett terhesség miatt táppénzre szeretne menni. Kérdésem, hogy az egyéni vállalkozói jogviszonya alapján is kaphat táppénzt? (Volt bevétele, de jövedelme ez idáig nem keletkezett.) Ha igen, mi az alapja? Illetve táppénz mellett működhet az egyéni vállalkozás (alkalmazott foglalkoztatása, bevétel szerzése)? A csedet szeretné igénybe venni a gyermek születését követően. Ekkor az egyéni vállalkozása alkalmazottak mellett működhet bevételszerzés céljából, ha személyes közreműködés nem történik? Továbbá kérdésként merült fel az is, hogy ha a főállású munkaviszonyában táppénzre megy, abban az esetben a vállalkozásában is táppénzen kellene lennie?

Csed két gyermek után Kérdés

Kedves Szakértő! Feleségem 2012. január 1. óta folyamatos munkaviszonyban áll. 2015. július 17. napján gyermekünk született, ezt követően keresőtevékenységet nem végzett, előbb tgyásban, majd gyedben, végül gyesben részesült (ebben részesül ma is, gyermekünk tartós betegsége folytán), gyermekünk születése óta kereső tevékenységet nem végzett, munkaviszonyból jövedelmet nem szerzett. Következő gyermekünk születése 2018. július végén várható. Kérdésem, hogy ez esetben hogyan számítódik a csecsemőgondozási díj összege? Köszönettel.

Csed ismételt folyósítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló részére a tb-kifizetőhely csed ellátást folyósított 2018.02.15-éig, majd az érintett munkavállaló e-mailben bejelentette, hogy a gyermek kikerült a háztartásából. Ezt követően a 2018.02.16-2018.04.13. időszakra a munkavállaló orvosi igazolást nyújtott be "8"-as kóddal, amelyre a tb-kifizetőhely az érintett részére betegszabadságot, valamint táppénzt folyósított. A tb-kifizetőhely ezt követően kérte a munkavállalót, hogy igazolja, a gyermeket ismételten a háztartásában neveli, de a munkavállaló egy e-mailben küldött nyilatkozaton kívül egyéb igazolást nem hajlandó bemutatni. Kérdés, hogy a csed ismételt folyósításának mi a feltétele? A munkavállalónak kell-e újabb csed-igényt benyújtania vagy kell-e igazolnia, hogy a gyermek ismételten a háztartásába került? Kérdés továbbá, hogy a munkavállaló által a kifizetőhelyre benyújtott táppénzes papír az ellátások közötti választásnak minősül, vagy erre vonatkozóan külön nyilatkoztatni kellett volna a munkavállalót az ellátások közötti választásról? Köszönöm.

A szülés várható időpontja Kérdés

Egyéni vállalkozó anyuka várható szülési dátuma 2018.07.06., viszont, ha nem szül meg lekésőbb július 2-áig, akkorra már ki is van írva császármetszésre. Ügyfelem szeretné hamarabb igénybevenni a csedet, de a törvény – ha jól értelmezem – úgy szól, hogy ez a szülés várható ideje előtt 28 nappal lehetséges. Itt viszont már tudni lehet előre, hogy legkésőbb július 2-án megszül. Szeretném a segitségüket kérni, hogy kérhetem-e már június 5-étől a csedet Az anyuka veszélyeztett terhes, és jelenleg táppénzen van.

Csecsemőgondozási díj harmadik gyermek után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves válaszát: 2011. 08. hó óta munkaviszonyon lévő munkavállalónak 2015. 01. 04-én született ikergyermeke. Csed: 2015. 01. 04-06. 20-ig, majd gyed: 2015. 06. 21-2018. 01. 04-ig. Gyes: 2018. 01. 05-től jelenleg is. 2014. évben a bruttó bére 150 000 forint, majd 2016. 01. 01-től bruttó 194 000 forint. Harmadik gyermeküket várja a munkavállaló (várható idő: 2018. 12. 15.) Az lenne a kérdésem, hogyha gyes időszak alatt megy szülni a munkavállaló, akkor milyen bér alapján fogják számolni a csedet? Továbbá ha megszakítja fizetés nélküli szabadságát és visszamegy dolgozni (például júliustól), akkor mi a számítás alapja csednél? Köszönettel várom válaszukat.

Jogviszony tisztázása Kérdés

Tisztelt Adózóna Szerkesztősége! A következő ügyben kérném szakértői állásfoglalásukat. Ügyfelem kismamaként indított vállalkozást, közjegyzői tevékenységre 2018.06.01-jétől egyéni vállalkozás keretében (adószám kiváltására kötelezett, de nem szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában). 2018.05.31-éig munkaviszonyosként dolgozott egy vállalkozásban. A tervezettnél korábban megszülettek a babák 2018 júniusában. Kérdéseim a jogviszonyával és az ellátásokkal kapcsolatosak: - A Közjegyző Asszony a szülés után is szeretne a lehető leghamarabb dolgozni. Ilyen esetben igényelhető a szüléstől akár tört időre, akár 1-2 hónapra is csed részére? Amennyiben ismét munkába áll, a férj maradna otthon az ikergyermekekkel. Részére milyen ellátást tudunk igényelni? Kinek kell az igénybejelentőt benyújtania az államkincstár felé? A volt munkáltatónak? Vagy az új vállalkozásából kell az igénybejelentőt beadnia? Tisztelettel megköszönve válaszukat: Ötletmozaik Kft.

Csed mellett vállalkozna? Így lehetséges Cikk

Gyakran merül fel kérdésként a csed, gyed, gyes folyósítása alatti vállalkozás lehetősége, így a témában megjelent számos írás ellenére sem haszontalan, ha ismét visszatérünk rá.

Csed és gyed idejére járó szabadság kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyik munkavállaló jelenleg fizetés nélküli szabadságon van, harmadik gyermekére tekintettel gyedre jogosult 2019 decemberéig, második gyermekére tekintettel, mivel tartósan beteg a gyermek, 2026. novemberéig gyesre jogosult. A munkáltató felszámolás alatt áll, és ha jól tudom, a cégbíróságból való törlés napjával megszűnik a munkaviszonya a munkavállalónak, akkor is ha gyeden, gyesen van, és ekkor ki kell fizetni számára a felgyülemlett szabadságokat, illetve végkielégítés is megilleti jogutód nélküli megszűnés esetén. Viszont mi alapján kell elszámolni a szabadságot és a végkielégítést? Az érvényes alapbére alapján, ami 64 500 forint, mert 4 órás munkaviszonyban áll munkaszerződése szerint, és középfokú végzettséget igénylő a munkaköre. Viszont nem fog visszatérni dolgozni, mert nincs már hova, tehát nem lesz munkabér-módosítás. Vagy a jelenleg érvényes garantált bérminimumot kell alapul venni ilyen esetben? Mert 2016-ban 129 ezer volt a garantált bérminimum, jelenleg 180 500 forint. Melyik bérrel kell számolni ilyen esetben a szabadságok és a végkielégítés kifizetésekor? Válaszukat előre is köszönöm!

Párhuzamos ellátások Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenlegi szabályok szerint a gyed időtartama alatt, ha megszületik a második baba, akkor a csed ellátás mellett a nagyobb gyermek jogán járó gyed ellátás is folyósítható a gyed lejártáig. A kérdésem az, hogy a gyed lejártát követően, a nagyobb gyermekre tekintettel a GYES megigényelhető-e miközben a kisebb gyermek után még csedet, majd gyedet kap az anyuka? Köszönettel

Katás kismama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy elég komplex kérdésben szeretnék segítséget kérni. Adott egy áfás, katás egyéni vállalkozó kismama, aki jelenleg csedet kap. 1. kérdés: Ahhoz hogy a kata havi díját ne kelljen megfizetnie, milyen bevallást és milyen gyakorisággal kell beadnia? Kell-e ezen bevallás mellé havi szinten áfabevallást is beadni? 2. kérdés: Amíg cseden van, addig nem végezhet keresőtevékenységet, különben elesik a csedtől, de beszerzéseket hajthat végre, amiből bevétele nem származik? Csak árufelhalmozás céljából? Ilyenkor az áfabevallásban visszaigényelheti a beszerzések áfáját? 3. kérdés: Ha ő nem végezhet beszerzéseket sem (mert elesne a csedtől), ha egy alkalmazottat foglalkoztat, akkor ő elvégezheti a feladatokat, és számlázna ki bevételt, így sem kellene a katát megfizetnie a vállalkozó kismamának? Kérem, törvényi hivatkozásokat is írjon, amelyek segítenek az eligazodásban. Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Ki, mikor biztosított, és mikor nem az? – Példákkal! Cikk

A társadalombiztosítással összefüggő tevékenységünk során számtalanszor használjuk a biztosított kifejezést, nem egyszer tévesen értelmezve azt. A következőkben néhány ezzel kapcsolatos félreértést, téves értelmezést igyekszünk tisztázni.

Cseden lévő katás vállalkozó és a szünetelés Kérdés

Katás egyéni vállalkozó 2018. június 20-áig csed miatt nem fizet katát. Június 2-ától szünetelteti a vállalkozását. Június 21-étől nem ő megy a gyerekkel gyedre, hanem a férje. Júniusra kell katát fizetnie, azért mert június 1-jén még katás volt, bár az a nap még csed időszakára esett?

Katafizetés csed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi két kérdésre adott válasz ellent mond egymásnak. Ügyfelem megfelelő tájékoztatása érdekében mielőbb szükséges lenne tisztázni, melyik a helytálló. Várom megtisztelő válaszukat! 1. http://adozona.hu/kerdesek/2017_2_8_KATA__GYED__CSED_jhy Radics Zsuzsanna A kismama a csed alatt nem dolgozhat munkaviszonyában, így a minimum 36 órás foglalkoztatás nem valósul meg, erre tekintettel ezen időszakban főállású kisadózónak minősülne, és havi 50 000 forint tételes adót kellene fizetnie. A főállású kisadózás folytatása Tbj. 5. §-ában meghatározott biztosítási jogviszony, ami keresőtevékenységnek minősül, így azt a csed alatt nem lehet folytatni. 2. http://adozona.hu/kerdesek/2018_2_10_CSED_katas_egyeni_vallalkozonal_mhm Széles Imre Heti 36 órás munkaviszony esetén valóban nem minősül főállású kisadózónak és csak havi 25 ezer forintos kata terheli. Ezen a státuszán az sem változtat, hogy a munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon lesz. A nem főállású kisadózó nem biztosított, így e tevékenység nem minősül keresőtevékenységének az Eb. (1997. évi LXXXIII.) törvény alkalmazásában, így nem akadálya a csed folyósításának.

Tb-ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szülés előtt áll. Alkalmazottat nem foglalkoztat, csed ellátást fog igényelni. A tevékenységét nem fogja folytatni a csed ideje alatt, de a főtevékenysége mellett bérbeadásból is van egyéni vállalkozóként bevétele. A továbbiakban jogosult számlázni a bérleti díjat, vagy foglalkoztasson alkalmazottat ahhoz, hogy jogosult legyen a csed ellátásra? Köszönöm válaszát!

Katás egyéni vállalkozó cseden, gyeden Kérdés

Jelenleg 2018. 03. 16-ától gyesen lévő anyuka saját kft.-ben 2018.10. 14-óta munkaviszony keretében ügyvezető. 2016. 03.16-ától személyesen nem végez munkát a társaság tevékenységében, ügyvezetést más látja el, jövedelmet nem vesz fel. Idén gyes mellett szeretne „katás” egyéni vállalkozóként dolgozni. Kérdésem, hogy „katás” egyéni vállalkozóként gyes alatt, illetve a gyes lejártát követően egy újabb gyermek vállalása esetén milyen jövedelem és milyen jogviszony alapján állapítják meg a csed és gyed alapját?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close