470 találat a(z) csed cimkére

Csed, gyed jogosultság Kérdés

Ukrajnából 2017. augusztusban áttelepült magyar állampolgár 2018. június hónapban fog szülni, s 2017. júliusig ukrán munkahelye volt, majd augusztustól magyar munkahelye van. (Megszakítás 20 nap.) Jogosult lesz csedre illetve gyedre? Köszönöm

Csed és gyed mellett egyéni vállalkozás Kérdés

Kérdésem: hogyan folytatható csed és gyed mellett az egyéni vállalkozás, milyen feltételek mellett és milyen fízetési vagy mentességi kötelezettségek vannak? Milyen formában folytatható a vállakozá, van-e összeghatár?

Végelszámoláskor dolgozók felé munkajogi kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy bt., ahol jelenleg egyetlen alkalmazott van, aki jelenleg csecsemőgondozási díjon (cseden) van. Végelszámolható-e ez a bt.? Mi történik ilyenkor a cseden lévő kismamával? Milyen munkajogi kötelezettsége van a végelszámolás alá került bt.-nek a dolgozó felé? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Csed, gyed alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kismama 2018 szeptember közepére várja első gyermeke születését. Jelenlegi munkahelyén, ahol 2017. november 13-a óta dolgozott, megszűnik a munkaviszonya 2018. 03. 16-án. A szülést megelőző két évben rendelkezik 365 nap biztosítási idővel. Mennyi lenne a várható csed és gyed, ha a kismama 2018. március 1-jétől heti 20 órás munkaviszonyban áll egy új jogviszonyban havi bruttó 138 ezer forintért, illetve március 17-étől ugyanebben a jogviszonyban heti 40 órában dolgozik havi bruttó 276 ezer forintért? Jól gondoljuk-e, hogy nem befolyásolja sem a csed, sem a gyed alapját, ha a kismama 2018.07.01-jétől táppénzre menne? Köszönettel.

Csed összegének kiszámítása Kérdés

Feleségem 2018. július 20-ára van kiírva. Jelenlegi biztosított, jogviszonya 2018. február 12. óta főállású katás egyéni vállalkozó (50 ezer forint adózású). Január 1-jétől álláskeresési járadékban részesült. Ezt megelőzen 3 hónapos próbaidős, 8 órás munkaviszonya volt, aminek nagy részét táppénzen tölötte. Ezt megelőzően két hét álláskeresési járadékon volt, majd 2017. februárig visszamenőleg folyamatos 8 órás munkaviszonya. Kérdésem: tekintve hogy katás vállalkozóként táppénzen lenne a szülésig, melyik időszak alapján számolandó a csed összege? Tudtommal a táppénz nem számít jövedelemnek, ha nem fizeti a magánszemély a 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. De igaz ez akkor is, ha katásként jogosult valaki a táppénzre? Jelenleg azt gondolom, mivel a csedre való jogosultság pillanatában aktuális biztosítotti jogviszony a katás vállalkozás, és ebben a jogviszonyban 2018. április 30. előtt nincs se 180, se 120, se 30 naptári napi jövedelem, így az ezévi minimálbér kétszeresének 30-ad része képezi a csed naptári alapját. A csed összege így a naptári napi alap 70 százalékából, 6440 forintból számolandó. Megállja a helyét ez a feltételezés?

Folyamatos biztosítási idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A táppénz és más anyasági ellátások (csed, gyed) szempontjából folyamatosnak számít-e a biztosítási idő, ha valaki két munkaviszony között másfél hónapig megbízási szerződéssel dolgozik és a szerződés szerinti megbízási díja az aktuális minimálbér 30 százalékát meghaladja? Köszönettel várom válaszát.

Csed katás egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben szeretném kérni a segítségét. 2015.01.23-án született meg az első gyermekem. A születése után cseden, majd gyeden, végül 2017.01.23-tól 2018.01.23-ig gyesen voltam. 2017.01.06-tól katás egyéni vállalkozóként kezdtem dolgozni (ezzel párhuzamosan kaptam gyedet, majd gyest). 2018.08.20-ra várom a második gyermekemet. Az egyéni vállalkozásomat működtetni szeretném folyamatosan, de emellett az állami juttatásokat is szeretném igénybe venni. Kérdésem, hogy az alábbi lehetőségek közül melyek megvalósíthatók. a) A gyermek születése után dolgozni fogok, maradok főállású katás, fizetem a havi 50 ezer forintot. Emiatt csedre nem leszek jogosult, de utána megigényelhetem a gyedet és a gyest is? Mi lesz a gyed alapja, a 94 400 forintos ellátási alap? b) Felveszek 4 órában egy munkavállalót az egyéni vállalkozásba, aki mindent elvégez helyettem. Befizetem utána a járulékokat, és mivel én személyesen nem dolgozom, jogosult vagyok a csedre? c) A gyermek születése előtt 36 órás munkaviszonyt létesítek, ott befizetem a járulékokat (még kb. 5,5 hónapra, ezt meg tudom tenni), így nem leszek főállásó katás. Szülés után mentesülök a havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség alól, viszont e jogviszonyra tekintettel nem főállású kisadózóvá válok, ami már nem tekintendő az Eb. törvény alkalmazásában keresőtevékenységnek. Így havi 25 ezer forint kata fizetése mellett a szülés után is dolgozhatok, számlázhatok az ügyfeleimnek és csedre is jogosult vagyok? Köszönöm!

Csed – egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a minimálbér alapján emelt járulékot fizet maga után, vagyis 1,5-szeres egészségbiztosítási alap után. Kérdésem, hogy a csed és gyed alapjánál a minimálbér vagy az emelt összeg fog számítani? Köszönöm!

Munkavégzés csed mellett Kérdés

Üdvözlöm! A kérdésem, hogy csed mellett csak nevelőszülő dolgozhat, az örökbefogadó szülőt hova sorolhatom, ő végezhet-e csed mellett munkát? Köszönettel: Falvai Mónika

Egyéni vállalkozónak gyermeke születik, ennyi csedet, gyedet kaphat Cikk

Egyéni vállalkozó esetében a csed, illetve a gyed összegét mi alapján számítják, az előző évi vagy az előző hat havi keresete alapján? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő.

Csed, gyed összege Kérdés

Kedves Szakértő! Egyéni vállalkozó esetében a csed, illetve a gyed összegét mi alapján számítják, az előző évi vagy az előző 6 havi keresete alapján? Köszönöm a választ

Társas vállalkozó cseden, gyeden Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem kicsit összetett. Egy 40 órás munkaviszonnyal rendelkező dolgozó csedben részesül. Van két cége, ahol társas vállalkozó ügyvezető. Az egyik jogviszonyában megvan a 365 napja, így jogosult csedre, a másikban nem. Ezen esetekben a társas vállalkozói jogviszonyában hogyan jelentjük a 08-ason? A munkabérrel ellátatlanság sorban jelölni kell a csedet? Mindkét vállalkozásában? Vagy csak abban, amelyben ténylegesen cseden van? A Tbj. ezt írja: 28. § (1) A 27. §-ban meghatározott járulékalap alsó határát arányosan csökkenteni kell azon időszak figyelembevételével, amely alatt a társas vállalkozó a) táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban részesül,... A társas vállalkozó megnevezéssel van gondom. Ezzel azt mondja, hogy mint társas vállalkozó részesüljön csedben? Vagy ő mint magánszemély elég, ha csedben részesül és akkor már mindenhol jelentjük a csedet. A másik, hogy ha gyeden lesz, akkor át kell jelenteni, ha jól tudom 1041-en főállású társas vállalkozóvá. Itt akkor hogyan jelentem a 08-ason? Itt is minden jogviszonyban gyedet írok? Hogyan alakul, ha például társas vállalkozásban a gyed időszakától ismét személyesen közreműködik mint ügyvezető? Akkor főállású és elvileg nem mentesíti semmi és fizeti az emelt járulékokat? Ha viszont visszamegy a munkaviszonyában is gyed mellett dolgozni, akkor újra visszajelentem mint mv melletti és akkor már nem fizetem az emelt járulékokat. Köszönöm szépen!

Csed megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem 2018. szeptember elejére kisbabát vár. Jelenlegi munkahelyén, ahol 2016 júliusa óta dolgozott, megszűnik a munkaviszonya 2018.01.31-én. Jelenleg egy kft. ügyvezetője is, ahonnan nem vesz fel juttatást. Eddigi bruttó fizetése 330 ezer forint körüli volt, most januárban. Ön szerint mi lenne számára a legkedvezőbb csed és gyed szempontjából? Ha el tud helyezkedni egy másik helyen munkavállalóként, vagy ha ügyvezetőként felvesz jövedelmet saját cégéből? Mi a helyzet akkor, ha csak részmunkaidőben tud elhelyezkedni és mellette ügyvezetői munkaviszonyából is vesz ki jövedelmet? Kérem mielőbbi válaszát. Köszönettel

Gyes közben felmondás, új munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyest kapó kismama munkaviszonya megszűnt, a gyes március 15-én ér véget, sikerül neki elhelyezkedni ismét egy új cégnél, viszont nagy valószínűséggel veszélyeztetett várandós lesz (első gyermeknél is az volt) és így betegállományba fog menni pár hónapon belül. Az lenne a kérdés, hogy jogosult lesz-e a csedre, gyedre, ha igen, akkor milyen jövedelem alapján fogják kiszámítani? Adatok: munkaviszony 2014. 02. 24 - 2017. 09. 22-éig, majd betegállomány volt szülésig (2014. 12. 08 - 2015. 03. 06-áig), aztán csedet, majd gyedet kapott, a gyes 2017. 03. 16-ától jár neki és közben 2017. 09. 22-ével szűnt meg a munkaviszonya. A várható szülés 2018. augusztus végén lesz. Válaszukat köszönöm szépen!

Időszakok, amelyekre a katásnak nem kell megfizetnie a tételes adót Cikk

Főszabály szerint a kisadózó vállalkozás a bejelentett kisadózó után a havi tételes adót (legyen szó 25, 50 vagy éppen 75 ezer forintról) minden megkezdett naptári hónapra köteles megfizetni, azzal, hogy amennyiben az adott hónapban a kisadózó egyetlen napot is főállású volt, akkor az ennek megfelelő összeget kell lerónia a hónap egészére vonatkozóan. Ez alól is van azonban kivétel, mutatjuk, mely esetekben.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék két gazdasági társaság között

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletnyitási kedvezmények

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó rezsiköltség-elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close