hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteriára jogosultság felmentési időre

  • adozona.hu

Munkavállaló kéthónapos felmentési idejét tölti (ebből a munkáltató egy hónap munkával töltését írta elő), és végkielégítésre is jogosult. A felmentési időre, valamint a végkielégítés időszakra jár-e neki cafeteriajuttatás? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Nincs kötelező jogszabályi előírás arra nézve, hogy kinek, mikor, mennyi cafeteria jár – szögezte le válasza elején szakértőnk. A munkahelyeken azonban kollektív szerződésben, helyi szabályzatban vagy a munkaszerződésekben általában rögzítik a munkabéren felüli juttatások körét, feltételeit, így azt is, hogy az adott cégnél a felmentési időre, illetve a végkielégítés mellett jár-e cafeteria.

Ha az említett esetben nincs ilyen szabályzat vagy szerződéses megállapodás, a munkáltató jóindulatától függ, hogy a felmentett dolgozónak a munka törvénykönyve szerinti kötelező járandóságokon túl milyen juttatást ad.

A munkaviszony megszűnésének csak az adókötelezettség szempontjából, és csak akkor van jelentősége, ha a cafeteria keretében SZÉP-kártya támogatást kap a dolgozó.

Ugyanis a SZÉP-kártyára utalt támogatások 2019. január 1-jétől 15 százalék szja- és 19,5 százalék szochokötelezettséggel béren kívüli juttatásként, illetve 1,18x(15% szja+19,5% szocho) kötelezettséggel egyes meghatározott juttatásként a következők szerint adhatók [szja -törvény 69-71. §]:

Béren kívüli juttatásnak minősül

– a szálláshely alszámlára utalt, kormányrendeletben meghatározott szálláshelyszolgáltatásra felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi 225 ezer forint támogatás;

– a vendéglátás alszámlára utalt, melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi 150 ezer forint támogatás;

– a szabadidő alszámlára utalt, a szabadidőeltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásra felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi 75 ezer forint támogatás.

Egyes meghatározott juttatásként adóköteles

– az előbbi értékhatárokat meghaladó támogatás;

–  az előbbi értékhatárokat meg nem haladóan az adóévben folyósított támogatások együttes értékének az éves rekreációs keretösszeget meghaladó része.

Az éves rekreációs keretösszeg

– amennyiben a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll, ha a munkáltató költségvetési szerv, évi 200 ezer forint, más munkáltató esetében évi 450 ezer forint;

– a 200 ezer, illetve 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn.

Az egyes alszámlákra vonatkozóan előírt értékhatárokat nem kell arányosítani, de be kell tartani.

Ha például a kérdezett esetben a dolgozó munkaviszonya a cégnél április 30-án szűnik meg, akkor 450 000:365x120=147 945 forint SZÉP-kártya-támogatás minősül béren kívüli juttatásnak, feltéve, hogy az utalás a szálláshely alszámlára és/vagy a vendéglátás alszámlára történt. Az ezt meghaladó rész (bármekkora összegben) egyes meghatározott juttatásként adóköteles. Ha a támogatás nem több ugyan 147 945 forintnál, de azt a szabadidő alszámlára utalták, 147 945–75 000=72 945 forint minősül egyes meghatározott juttatásnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs