457 találat a(z) beszámoló cimkére

Számviteli szabálytalanságok a Nemzeti Kereskedőháznál és a HM EI Zrt.-nél Cikk

Szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a pénzügyi-számviteli feladatok ellátásában és a vagyongazdálkodásban a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) és a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Zrt. ellenőrzése során – közölte az ÁSZ.

Támogatási előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem 2018. 10. hóban költségek ellentételezésére 100 százalék támogatási előleget kapott utólagos elszámolási kötelezettség mellett. A kapott összeget a rövid lejáratú kötelezettségekben mutatom ki. A támogatás felhasználásnak időszaka: 2018. 07. 01-2019. 06. 30. Ezért a támogatás elszámolásának időpontja később lesz, mint a 2018. évi mérlegkészítés időpontja. Azt szeretném megtudni, hogy a 2018. évben a pályázat terhére költségként elszámolt kiadásokkal megegyező összegben a 2018. évi beszámolóban szerepeltethetem-e az egyéb bevételekben ugyanazt az összeget kiemelve a rövid lejáratú kötelezettségekből? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Kata hatálya alól tao-ba történő visszatérés Kérdés

Jelenleg kata hatálya alatt lévő bt. 2018. december 31-ével szeretne visszatérni a tao alá. Kérem arra vonatkozóan válaszukat, hogy milyen feladatai vannak a bt.-nek ezzel kapcsolatban (adózás, beszámoló, nyitás stb.)? Köszönöm válaszukat.

Kényszertörlés előtti bevallások pótlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik cégem vezetőjének a működő cége mellett van egy "alvó cége is" – ez most derült ki számomra –, amelyre megalakulása óta semmilyen bevallást, illetve beszámolót nem adott be a hivatalos szervek felé. 2018 szeptemberében ezt a cégét kényszertörlési eljárás alá vonta a cégbíróság. A kényszertörlési eljárást közvetlenül megelőző időszakra vonatkozóan – a mi esetünkben ez 2017.01.01.–2017. 09. 15. – olvastam, hogy kell záró bevallást beadni a kényszertörlés jogerőre emelkedése előtti nappal bezárólag, de mi van ilyen esetben a 2010-2016. évi időszakokkal, azok beszámolási, illetve bevallási kötelezettségeikkel? Ezeket pótolni szükséges 2010-től? Én azt gondolom, hogy igen, de erre vonatkozóan semmilyen fórumon nem találtam eligazítást. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Slága Andrea Zsuzsanna

Áttérés devizás könyvvezetésre: ezeket mérlegelje, mielőtt vált! Cikk

Milyen jogszabályi feltételei vannak a forinttól eltérő devizában történő könyvvezetésnek? Az áttérésre milyen határidők és jogszabályi követelmények vonatkoznak? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Késve érkezett számla Cikk

Mi a teendő a beszámoló leadása után érkezett, az előző adóévre vonatkozó számlákkal? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Elkésett számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! A beszámoló készítéséig megérkezett előző évre vonatkozó költségszámlákat le tudjuk könyvelni a mérlegfordulónap előtti időszakra. De mi a helyzet akkor, ha a beszámoló beküldése után kapunk a szolgáltatóktól olyan közüzemi számlá(ka)t, amelyek az előző évre vonatkoznak? Például: augusztus 14-ei keltezéssel kaptunk az előző év utolsó negyedévére vonatkozó szemétdíj számlát, illetve gázdíj számlát. Ebben az esetben is mérlegelni kell, hogy jelentős-e a hibahatás, és ennek megfelelően kell 3 oszlopos beszámolót készíteni, illetve önellenőrizni?

Kényszertörlési eljárás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft.-vel szemben kényszertörlési eljárást indított a cégbíróság. A cégkivonatban azt látjuk, hogy a kényszertörlési eljárás kezdete 07/10., de a cég megszűntnek nyilvánítása is látható a cégkivonatban, 06/04-ei dátummal. Kérdésem, hogy beszámolót milyen záró dátumig kell készíteni? Illetve, hogy az eljárás befejezését követően is kell-e még beszámolót készíteni? A NAV tájékoztatása szerint 07/10-től is kell bevallásokat adni (áfa, járulék stb) a megfelelő megszűnő kódokkal. Ez így helyes? Mi a teendő a társaságnál fellelhető vevő és szállító kintlévőséggel, tárgyi eszközzel, egyéb vagyoni elemekkel? Van-e egyéb tudnivaló a könyvelési feladatokat illetően ebben az esetben?

Kényszertörléskor könyvelői feladatok Kérdés

Kedves Szakértő! Kérném szépen segítségét a következő kérdésben: a kft.-t kényszertörléséről úgy értesültem, hogy a NAV-nak beadott 08-as bevallásra hibaüzenetben közölték, hogy a cég kényszertörlés alatt áll. Persze, teljesen megalapozottan. A lekért cégkivonatban a következő dátumok állnak: a megszűntnek nyilvánítás dátuma: 2018.05.16.A kényszertörlési eljárás kezdő dátuma: 2018.06.19. Milyen bevallásokat, nyomtatványokat és beszámolókat kell beadnom, hova, és milyen határidőkkel? Köszönöm!

Beszámoló "eltitkolhatósága" Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egy németországi cég magyarországi fióktelepe. A számviteli törvény szerint a fióktelep nem köteles a beszámolóját könyvvizsgálattal alátámasztani és közzétenni, ehelyett közzéteheti az anyavállalata konszolidált beszámolóját. A 154/A § (1) vonatkozik erre és ezzel kapcsolatban van egy kérdésem: megtagadhatja-e a cég a beszámoló megtekintését, átnézését a munkavállalójának vagy pedig kérésre köteles megmutatni azt, ahogy egyébként a 154. § (12) rendelkezik? Mi történik abban az esetben, ha egy külső szakszervezet kéri a céget, hogy tegye lehetővé a dolgozóinak a beszámoló megismerését? Válaszát előre is köszönöm.

A beszámoló pénzneme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új alapítású társaság 3 millió HUF jegyzett tőkével alapít kft.-t. A bejegyzést követően (2 héten belül még idén megváltoztatja a létesítő okiratában a jegyzett tőkéjét EUR-ban állapítja meg (legyen 10 000 EUR). A 2018-ról szóló beszámolóját összeállíthatja már EUR-ban, vagy csak a 2019-est? Esetleg a bejegyzés napjával készíthet egy beszámolót HUF-ban, amit átforgat EUR-ra? Válaszát előre is köszönöm!

Katából kivába Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy katás bt.-t nyugtaadási kötelezettség elmulasztásáért ki kell lépnie a kataalanyiságból . Kérdéseim: 1. Ez esetben áttérhet a katáról kivára? (A kiva belépési feltételeknél nincs felsorolva ez a típusú büntetés, csak a kiva adóalanyiság megszünésének eseténél szerepel.) 2. Katából kivára történő átlépés esetén kell-e beszámolót közzétenni (esetleg a nyitó mérlegről)? Köszönettel

Mérleg javítása Kérdés

T. Szakértő! Lehet-e javítani a 2017. évi beszámolót május 31-e után? Segítségét köszönöm, Ildi

Végelszámolás visszavonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság 2018. 02. 28-ával befejezte a tevékenységét, 2018. 03. 01-től végelszámolás alatt áll. A tevékenységet lezáró beszámolóját és a kapcsolódó záró bevallásokat 2018.02.28-i fordulónappal elkészítette és közzétette, illetve benyújtotta. A társaság tuljadonosa 2018.05.17-én úgy döntött, hogy a kft. mégis folytatni kívánja a tevékenységét, és visszaállította az eredeti állapotot. A cégjegyzék alapján a végelszámolás kezdete: 2018.03.01., a végelszámolás törlésének időpontja: 2018.03.01., a végelszámolás törlésének kelte: 2018.05.17. Kérdésem, hogy kell-e végelszámolási záró beszámolót készíteni, közzétenni és záró bevallásokat készíteni, benyújtani? Ha igen, akkor a 2018.03.01-i fordulónapra (2018.03.01-2018.03.01. időszakra) vagy a 2018.05.17-i fordulónapra, mint a végelszámolás törlésének kelte időpontjára (2018.03.01-2018.05.17. időszakra)?

Felszámolásból visszatérő cég beszámolója Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017 áprilisában felszámolási eljárást kezdeményeztek egy bt.-nél. Az eljárás jogerősen, a cég megszűnése nélkül lezárult, 2018. 06. 13-án. A NAV nem tudott segíteni a bevallásokkal kapcsolatban; milyen bevallási kötelezettsége van a cégnek? 2017-ben 71-es bevallás és tevékenységet záró beszámoló készült. Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs