• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Kivaalap-módosítások

Tisztelt szakértő ! A következő kérdésben szeretném a tanácsát kérni: adott egy kivás kft., ahol az ügyvezető váratlanul elhalálozott. Az új ügyvezető kinevezése után a társaság átvételekor derült ki, hogy a pénztárban kimutatott jelentős összeg (több mint 15 millió forint) a valóságban nincs meg, vagyis az addig kimutatott pénztáregyenleg nem volt valós. Természetesen a év zárásakor elkészített beszámolóban ezt korrigálni kellett, viszont ez több kérdést vet fel: 1. A kimutatott pénztárhiányt milyen módon kell leírni a könyvelésben? Pénztárhiányként vagy esetleg az ügyvezetővel szembeni követelésként (hiszen ezzel az összeggel az ügyvezetőnek kellett volna elszámolnia)? 2. Hogyan befolyásolja a kiva alapját, ha pénztárhiányként kerül leírásra az összeg? 3. Lehetséges megoldás-e az összeget a volt ügyvezetővel szembeni követelésként előírni, majd ha kiderül hogy az örökösök ezt az összeget nem tudják vagy nem akarják kifizetni, akkor mint hitelezési veszteséget leírni? Ebben az esetben hogyan befolyásolja a kiva alapját ? (A volt ügyvezető nem volt tag a társaságban, csak ügyvezető, viszont a felesége, aki az egyik örökös, jelenleg is tag a társaságban.) 4. Lehetséges megoldás-e a követelésként való előírás és a beszámolókészítésekor erre 100 százalék értékvesztés elszámolása? Ez a megoldás hogyan befolyásolja a kiva alapját ? Nyilván a társaság törvényes megoldást keres, de természetesen minél kisebb adóráfordításos megoldással. A válaszát előre is köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close