hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-tájékoztató a bevallások és beszámolók benyújtási határidejének meghosszabbításáról

  • adozona.hu

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a számviteli beszámoló és egyes adóbevallások benyújtási határidejének meghosszabbítására vonatkozó tudnivalókról.

Meghosszabbodik a számviteli beszámoló leadásának határideje és a bevallási határidő a társasági adó, az innovációs járulék, az energiaellátók jövedelemadója és a kisvállalati adó (kiva) esetében. A Gazdaságvédelmi Akciótervben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. kormányrendelet újabb könnyítéseket vezetett be a veszélyhelyzetre tekintettel.

Beszámoló készítés határidejének módosulása

A számviteli beszámolók készítési, nyilvánosságra hozatali, letétbe helyezési és közzétételi, továbbá benyújtási (leadási, megküldési) határideje – ha azok 2020. április 22. és 2020. szeptember 30. közé esnek – 2020. szeptember 30-áig kitolódik, és az ezekre a beszámolókra épülő számviteli kötelezettségek határidejét is ettől a naptól kell számítani a 140/2020. kormányrendelet szerint. A beszámolási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos könnyítések azonban nem vonatkoznak a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók (a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény 2. § 19. pontja szerinti gazdálkodók) beszámolóira – hívja fel a figyelmet a honlapján közzétett tájékoztatójában az adóhatóság.

Bevallások határidejének módosulása

Az említett kormányrendelet 1. paragrafusának (1)–(3) és a (7) bekezdése szerint halasztást kapnak az adózók a 2020. április 22-e és szeptember 30-a között esedékes egyes kötelezettségek teljesítésére. Ez érinti a társasági adóról, az innovációs járulékról, az energiaellátók jövedelemadójáról és a kisvállalati adóról szóló éves elszámoló bevallást, amelyeket az eredeti, 2020. június 2-ai határidő helyett elegendő 2020. szeptember 30-áig beadni, illetve például a transzferár-nyilvántartást is, amelyet a bevallás benyújtásához igazodva, de legkésőbb 2020. szeptember 30-áig lehet elkészíteni.

Kapcsolódó nyomtatványok

  • a társasági adóalanyok esetén a 1929
  • a kisvállalati adóalanyok esetén a 19KIVA

Minden egyéb, a felsorolt adónemekbe tartozó olyan bevallást, aminek az eredeti határideje az említett időszakra esik, szintén elegendő szeptember 30-áig teljesíteni. Ilyen például a ’29EUD, a ’71 jelű bevallás.

Ha a kisvállalati adó alanya más adónem alanyává válik, és ezért a 2020-ban eltelt időszakra záró bevallást kell benyújtania az említett intervallumban, szintén halasztást kap a 20KIVA záró bevallás és az abban foglalt kötelezettségek teljesítésére.

Az adózók természetesen dönthetnek úgy is, hogy az érintett bevallásukat annak „eredeti” határidejéig nyújtják be, és nem élnek a meghosszabbított számviteli és adózási határidő lehetőségével.

Lehetséges az is, hogy az adóbevallásra és adóbefizetésre a meghosszabbított határidőben kerüljön sor úgy, hogy az adózó eközben a számviteli halasztással nem él.

Az éves adó befizetésének határideje

A felsorolt adónemekben a 2019-re megfizetett adóelőlegek és az éves fizetendő adó különbözetét

  • amennyiben az befizetendő összeg, elegendő szeptember 30-áig teljesíteni,
  • amennyiben az visszaigényelhető összeg, azt a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az adózás rendjéről szóló törvény által az adóbefizetésre előírt eredeti esedékességtől számított 30 napon belül utalja ki a NAV.

A visszaigénylő pozícióban lévő adózóknak tehát célszerű a bevallást minél korábban benyújtaniuk.

Fontos kiemelni, hogy azon adózók esetében, amelyek a bevallási kötelezettségüknek 2020. április 22-e előtt eleget tettek, ám az adófizetési kötelezettségüknek nem, de az adófizetési kötelezettség eredeti esedékessége a 2020. április 22. és szeptember 30. napja közé esik (mint például 2020. június 2-a), a Korm. rendelet szabályai alapján 2020. szeptember 30-ig teljesíthetik az adófizetési kötelezettségüket. Ehhez hasonlóan, a 2020. szeptember 30-i éves adófizetési határidő vonatkozik azokra az adózókra is, amelyek a bevallásukat az eredeti esedékességet követően, de még 2020. szeptember 30-át megelőzően nyújtják be.

A fentiek szerinti halasztott bevallási és befizetési határidőkkel élhetnek

  • a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók is (függetlenül attól, hogy a beszámolójuk tekintetében az eredeti határidők az irányadók),
  • azon, eltérő üzleti év szerint működő adózók is, amelyek esetében a fentiek szerinti bevallások esedékessége 2020. április 22-e és 2020. szeptember 30-a közé esik.
Tegye hasznossá a karanténidőszakot, legyenek szabályzatai naprakészek!
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a Számviteli iratminták és szabályzatok csomagunkat!
A Számviteli iratminták és szabályzatok szerkeszthető és cégenként testre szabható dokumentumai segítségével naprakésszé teheti vállalkozása számviteli szabályzatait. Kiadványunkban most 63 szabályzatot és iratmintát talál, amelyek segítségével könnyedén rendbe teheti a legfontosabb iratokat.

Adóelőlegek bevallása és befizetése

A társasági adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója éves elszámoló bevallásával egyidejűleg megállapítandó, előremutató (általános esetben a 2020. júliustól 2021. júniusig terjedő időszakra szóló) adóelőlegek bevallása az említett éves elszámoló bevallásokon szeptember 30-áig történik. A kormányrendelet 1. paragrafusának (8) bekezdése szerint az adózók a 2020. július és szeptember közötti időszakban esedékes adóelőleg-fizetési kötelezettségüknek az utolsó rendelkezésre álló bevallásban megállapított előleg-kötelezettség alapján (ha a csoportos társaságiadó-alany társaságiadóelőleg-bevallással nem rendelkezik, akkor a részére adóhatósági határozattal előírt társaságiadó-előleg szerint), azonos összegben és ütemezésben tesznek eleget. Így például egy folyamatosan működő, havi adóelőleg-fizetésre kötelezett adózó a 2020. július-szeptember havi adóelőlegeket a 1829 bevallásban megállapított, 2020. első félévében bevallott adóelőlegek összegével azonos összegben fizeti meg az érintett hónapok 20. napjáig.

Ha az adózó számításai szerint a 2020-ban kezdődő adóév adója nem éri el a hivatkozott rendelkezések alapján fizetendő adóelőleg összegét, akkor ezen adó-, illetve járulékelőleg mérséklését kérheti annak esedékessége előtt.

Az adófelajánlás az általános szabályok szerint lehetséges a megfizetett társaságiadó-előlegeknél.

A kisvállalati adóban a negyedévente esedékes adóelőlegek bevallására a 20KIVA bevallás 01-es lapja szolgál. A kormányrendelet alapján a II. negyedévi előlegről szóló 20KIVA bevallás határideje – az eredeti 2020. július 20-a helyett – 2020. szeptember 30-a [kormányrendelet 1. § (8) bekezdése]. A kivaelőlegek megfizetése ugyanakkor az eredeti esedékességi időpontok szerint történik.

Fontos, hogy az I. negyedévi előlegről szóló 20KIVA bevallás határidejét a kormányrendelet nem érinti.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink