hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyi lehet a házipénztár maximuma?

  • adozona.hu
2

Mennyi lehet a házipénztár maximuma? Van-e erre valamilyen jogszabályi kötelezettség? Ha igen, miként szankcionálható az, aki nem ezt nem tartja be? Olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: a kft.-k házipénztár-maximumára van jelenleg valamilyen előírás? A pénzkezelési szabályzatban akár 20 millió forint összeg is maximalizálható pénzkészletként? Van-e valamilyen szankció arra az esetre, ha magas a házipénztár-készlete egy cégnek? Különös tárolási előírás van-e nagyobb összegre vonatkozóan, vagy pedig elég egy pénzkazetta erre a célra? Segítségét előre is köszönöm!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A gazdálkodók pénzkezelésére elsődlegesen a pénzkezelési szabályzat rendelkezései irányadóak. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Számviteli törvény) 14. § (8) bekezdése alapján a pénzkezelési szabályzatban rendelkezni kell legalább a pénzforgalom (készpénzben, illetve bankszámlán történő) lebonyolításának rendjéről, a pénzkezelés személyi és tárgyi feltételeiről, felelősségi szabályairól, a készpénzben és a bankszámlán tartott pénzeszközök közötti forgalomról, a készpénzállományt érintő pénzmozgások jogcímeiről és eljárási rendjéről, a napi készpénz záró állomány maximális mértékéről, a készpénzállomány ellenőrzésekor követendő eljárásról, az ellenőrzés gyakoriságáról, a pénzszállítás feltételeiről, a pénzkezeléssel kapcsolatos bizonylatok rendjéről és a pénzforgalommal kapcsolatos nyilvántartási szabályokról.

Fentiek alapján a pénz tárolására vonatkozó előírásokat a vállalkozás lehetőségeit figyelembe véve a társaságnak kell pénzkezelési szabályzatában meghatároznia. A pénzkezelési szabályzatban a vállalkozás napi készpénz záró állományának maximális mértékét szabadon, a vállalkozásra jellemző körülményeknek megfelelően lehet megállapítani. Ugyanakkor megítélésem szerint figyelembe kell venni az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) alábbi rendelkezéseit is.

Az Art. 114. § (2) bekezdése alapján a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó – törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában – a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével köteles pénzeszközeit pénzforgalmi számlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi számlán lebonyolítani, és ennek érdekében pénzforgalmiszámla-szerződést kötni. Ezen rendelkezésből álláspontom szerint az következik, hogy a társaság azon pénzeszközeit pénzforgalmi számláján köteles tartani, melyek készpénzben történő rendelkezésre állása a készpénzben teljesíthető fizetések céljából nem szükségszerű. Azt, hogy milyen készpénzállomány tekinthető szükségszerűnek a vállalkozás működésének sajátosságait figyelembe véve lehet meghatározni.

Az Art. fenti rendelkezésének megsértése esetén megítélésem szerint az adóhatóság az Art. 220. § (1) bekezdése alapján jogosult a társasággal szemben mulasztási bírságot kiszabni. Az Art. 220. § (1) bekezdése rögzíti, ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, az adóhatóság az e törvényben, adókötelezettséget előíró törvényben, illetve e törvények felhatalmazásán alapuló más jogszabályban megállapított kötelezettségnek a megszegése miatt a természetes személy adózót kettőszázezer forintig, nem természetes személy adózót ötszázezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

Mindemellett, ha a társaság a Számviteli törvény alapján összeállítandó szabályzataiban (pénzkezelési szabályzat, az eszközök és a források értékelési szabályzata stb.) foglaltaktól eltérően jár el, úgy az adóhatóság az Art. 227/A. § (1) bekezdése alapján mulasztási bírságot alkalmazhat a vállalkozással szemben. Az Art. 227/A. (1) bekezdése kimondja, hogy az adózó az általános bírságszabály szerint szankcionálható, ha a Számviteli törvény alapján összeállítandó szabályzataiban foglaltaktól eltérően jár el, továbbá, ha a közzétett beszámolója a beszámoló szempontjából lényegesnek minősülő információkat nem tartalmaz, vagy tévesen mutat be.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

orebandi

Szeretném megkérdezni, hogy a mikrogazdálkodói mérleget készítő vállalkozások esetében mi a véleménye?
Üdv.Óré András

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close