91 találat a(z) airbnb cimkére

Külföldi magánszemély airbnb kötelezettségei Kérdés

Üdvözlöm! Külföldi magánszemély, akinek airbnb-fiókja az Egyesült Királyságban van, ott adózik és életvitelszerűen ott él, Budapesten vásárolt és bérbe vett lakásokat adna ki Airbnb-n a nyári szezonban. Magyarországhoz "semmi köze", ezért, állítása szerint neki se bejelentési (kerület felé), se engedélykérési, se számlaadási kötelezettsége nincs, mondván, UK-ben ezt nem írják elő. Kérdésem: milyen módon kell(ene) adóznia Magyarországon, hogy ezt majd legálisan folytathassa, milyen papírokra van ehhez szüksége és milyen költségekkel járna ez? Valahol olvastam, hogy választhat(ott) a tételes költségelszámolás és a 10%-os költséghányad alkalmazása közül, és ha jól emlékszem, mindkét esetben 16%-os szja-t kell megfizetni a csökkentett jövedelem után. Ha bérli a lakást, akkor a közüzemi számlák nem az ő nevére jönnek. Ettől függetlenül leírhatja azokat költségként? Remélem érthetően kérdeztem, előre is köszönöm a választ!

Az Airbnb automatikus adatszolgáltatást nyújt az adóhatóságnak Dániában Cikk

Az Airbnb szállásfoglaló online platform automatikus adatszolgáltatást fog nyújtani az adóhatóságnak Dániában – jelentette be Carsten Lauritzen dán adóügyi miniszter csütörtökön.

Veszélyben a szabálytalanul működő vaterázók és airbnb-zők Cikk

Hátrányosan érinti a bejelentés nélkül gazdasági tevékenységet folytató magánszemélyeket (vaterázókat, airbnb-zőket és online kereskedőket) az Európai Bíróság friss ítélete, amely az uniós szabályozással összhangban lévőnek minősítette az alanyi mentesség választására vonatkozó magyar szabályozást, azaz értékhatárra tekintet nélkül állapíthatja meg a NAV az áfakötelezettséget az üzletszerű tevékenységet folytató magánszemélyeknél – adta hírül az RSM.

Airbnb Kérdés

Airbnb 1753 bevallás Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyként átalányadó megfizetése mellett adok bérbe rövidtávon airbnb rendszerben. Az lenne a kérdésem, hogy a kiszámlázott vendégéjszakákból származó bevételt fel kell-e tüntetnem szja-bevallásban mint jövedelmet? Köszönöm segítségét

Airbnb 1753 bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyként átalányadó megfizetése mellett adok bérbe rövidtávon airbnb rendszerben. Az lenne a kérdésem, hogy a kiszámlázott vendégéjszakákból származó bevételt fel kell-e tüntetnem szja-bevallásban mint jövedelmet? Köszönöm segítségét

Airbnb szolgáltatási díj adószámos magánszemély esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Airbnb-re regisztrált adószámos magánszemély (nem vállalkozó) köteles-e rendelkezni EU adószámmal, hogy az Airbnb szolgáltatási díjat fordított adóval rendezze, vagy tekintettel arra, hogy magánszemély (nem adóalany) közösségi adószám nélkül is regisztrálhat az Airbnb-re, amely így 27 százalékos egyenes áfás számlát köteles kiállítani a magánszemély irányában? Változtat-e ezen, ha a magánszemély áfakörös? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Az adóalanynak 3 lakása van. Ebből kettőt Airbnb keretében ad ki átalányadózással, egyet pedig hosszú távra. Lehetséges ez? Ha igen, akkor a 8 milliós áfa határba csak az átalányadózás bevétele számít be vagy hozzá kell adni a hosszú távú, egyébként áfamentes bevételt is? Szükséges-e pénztárgép használata, ha igen, akkor csak az egyik vagy mindkét tevékenységhez? Válaszukat köszönöm.

Külföldi airbnb-ző ehokötelezettsége II Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! A kérdésben rövid távú bérbeadásról (fizetővendéglátásról beszélünk, így itt a 2018-as változás véleményem szerint nem releváns, hiszen az összevont adólapba tartó önálló jövedelemről beszélünk, mely alapeseben a belföldieknél a 3. § (1) alapján adóköteles. Előre is köszönöm a pontosítást!

Külföldi airbnb-ző ehokötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kanadai illetőségű, magyar lakcímmel nem rendelkező, de itt lakást airbnb-n rövid távra kiadó magánszemély, aki nem választhatja a fizetővendéglátás tételes átalányadózást, köteles-e ehót fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Airbnb és a közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes magánszemély az airbnb-rendszer segítségével adja ki a lakását. Az airbnb ezért jutalékszámlát állít ki. A kérdés az, hogy kötelező-e a magánszemélynek közösségi adószámot kérnie? Ha kell kérnie, akkor utána minden hónapban be kell vallania és fizetni a közösségi szolgáltatás igénybevétele után az áfát? Illetve A60-as adatszolgáltatást is kell küldenie minden hónapban? Hol írja le ezt egyértelműen a törvény, hogy kell-e közösségi adószám vagy sem? Válaszát előre is köszönöm! Bereczky Réka

Kifizetett, le nem lakott éjszaka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfél airbnb keretén belül adja ki a lakását. A vendég kifizeti az airbnb-nek a szálláshely díját, de nem jelenik meg. Abban az esetben, ha a vendég a lemondási idő előtt nem mondja le a kifizetett szállást, akkor a tulajdonos a díjat nem téríti vissza. Hogyan kell az ilyen kifizetett, de fel nem használt éjszakákat kiszámlázni? Milyen áfakulccsal kell kiállítani a számlát? Köszönettel: Bereczky Réka

Airbnb lakás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szálláshely-szolgáltatással foglalkozik, amiről számlát állít ki. Ezen kívül a bankjában bevételek érkeznek airbnb payout közleménnyel. Erről számla nincs. Kérdésem az lenne, hogy ez a bevétel vállalkozói bevételnek számít-e, vagy magánszemély önálló tevékenységéből származó jövedelemnek? Köszönettel: Bognárné

Sokat spórolhatnak jövőre az ingatlan-bérbeadók Cikk

Jelentős adminisztrációcsökkentéssel és pénzmegtakarítással számolhatnak jövőre a bérbeadók. A hosszú távú lakáskiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, a rövidtávú bérbeadók (például az airbnb-zők) már három lakásra is választhatják a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, a tételes átalányadót – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Airbnb áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó az airbnb keresztül ad ki rövid távra lakást, elsősorban külföldi turistáknak. Kérdésem az lenne, hogy kell-e felszámítani áfaösszeget, mivel külföldieknek szolgáltat, vagy mint alanyi adómentes 8 millió forintig nem. Ha fel kell számítani, akkor az áfa mértéke 18 százalék vagy 27 százalék? Ebben az esetben áfa-bevallást kell benyújtani és melyik sorában kell jelenteni? Szakértő válaszát előre is megköszönve. Tisztelettel

Airbnb: ezek a közterhek, ha cég adja ki az ingatlant Cikk

Milyen adók terhelik a céget, ha a saját tulajdonában lévő ingatlanban kialakított apartmanokat zrt.-ként adja ki airbnb formájában? – kérdezte egyik olvasónk. Erdős Gabriella adószakértő, a TaxMind Kft. munkatársa válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink