80 találat a(z) airbnb cimkére

Parkoló-mérleg díjjal nehezítik az szálláskiadást az Erzsébetvárosban is Cikk

Már a VII. kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni, ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást. Az önkormányzat január 6-én életbe lépett, Erzsébetváros Építési Szabályzatáról szóló rendelete alapján egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani, egy parkolóhely megváltásának költsége 2 millió forint plusz áfa (ami azt jelenti, hogy egy 70 négyzetméteres lakás esetén például 5 millió 80 ezer forintot kell fizetni) – írja az index.hu.

Nőtt az Airbnb piaci részesedése Budapesten Cikk

Tavaly a budapesti Airbnb szállásokon eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette az 1,5 milliót, 35 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit – közölte a Colliers International az MTI-vel szerdán.

Magánszemély rövidtávú lakáskiadási tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem szíves segítségét. Adószámmal rendelkező magánszemély rövidtávú lakáskiadási tevékenységet folytat. Éves bevétele 8 millió forint alatt van, emiatt áfa szempontjából alanyi adómentességet választott. Bérlői minden esetben külföldi magánszemélyek, akiket a booking és az airbnb nemzetközi portálokon keresztül szerez. A napokban olyan információt kapott nevezett bérbeadó magánszemély, hogy hiába alanyi mentes adózó, akkor is áfa fizetésére kötelezett! A gyakorlatban ez azt jelenti hogy az áfabevallás előzetesen felszámított és fizetendő oldalára is (természetesen a megfelelő sorban) bevalljuk, valamint beküldjük az A60-as bevallást, és valójában áfabefizetés nem történik? Vagy szó szerint arról van szó, hogy a magánszemély a bevétele után 27 százalék áfát köteles befizetni a NAV áfabeszedési számlára? Ugyanis konkrétan ezt mondták előbbi bérbeadó magánszemélynek amely információval egyidejűleg közösségi adószám kiváltására utasították. Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel.

Az Airbnb-nek módosítania kell a díjairól adott tájékoztatást Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb Ireland, private unlimited company (Airbnb) kötelezettségvállalását. Az eljárásban vállaltak alapján a társaság köteles módosítani a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásait a díjaival kapcsolatosan. A Hivatal – tekintettel a kötelezettségvállalásra – jogsértést nem állapított meg az ügyben, így bírságot sem szabott ki.

Külföldi magánszemély airbnb kötelezettségei Kérdés

Üdvözlöm! Külföldi magánszemély, akinek airbnb-fiókja az Egyesült Királyságban van, ott adózik és életvitelszerűen ott él, Budapesten vásárolt és bérbe vett lakásokat adna ki Airbnb-n a nyári szezonban. Magyarországhoz "semmi köze", ezért, állítása szerint neki se bejelentési (kerület felé), se engedélykérési, se számlaadási kötelezettsége nincs, mondván, UK-ben ezt nem írják elő. Kérdésem: milyen módon kell(ene) adóznia Magyarországon, hogy ezt majd legálisan folytathassa, milyen papírokra van ehhez szüksége és milyen költségekkel járna ez? Valahol olvastam, hogy választhat(ott) a tételes költségelszámolás és a 10%-os költséghányad alkalmazása közül, és ha jól emlékszem, mindkét esetben 16%-os szja-t kell megfizetni a csökkentett jövedelem után. Ha bérli a lakást, akkor a közüzemi számlák nem az ő nevére jönnek. Ettől függetlenül leírhatja azokat költségként? Remélem érthetően kérdeztem, előre is köszönöm a választ!

Az Airbnb automatikus adatszolgáltatást nyújt az adóhatóságnak Dániában Cikk

Az Airbnb szállásfoglaló online platform automatikus adatszolgáltatást fog nyújtani az adóhatóságnak Dániában – jelentette be Carsten Lauritzen dán adóügyi miniszter csütörtökön.

Veszélyben a szabálytalanul működő vaterázók és airbnb-zők Cikk

Hátrányosan érinti a bejelentés nélkül gazdasági tevékenységet folytató magánszemélyeket (vaterázókat, airbnb-zőket és online kereskedőket) az Európai Bíróság friss ítélete, amely az uniós szabályozással összhangban lévőnek minősítette az alanyi mentesség választására vonatkozó magyar szabályozást, azaz értékhatárra tekintet nélkül állapíthatja meg a NAV az áfakötelezettséget az üzletszerű tevékenységet folytató magánszemélyeknél – adta hírül az RSM.

Airbnb Kérdés

Airbnb 1753 bevallás Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyként átalányadó megfizetése mellett adok bérbe rövidtávon airbnb rendszerben. Az lenne a kérdésem, hogy a kiszámlázott vendégéjszakákból származó bevételt fel kell-e tüntetnem szja-bevallásban mint jövedelmet? Köszönöm segítségét

Airbnb 1753 bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyként átalányadó megfizetése mellett adok bérbe rövidtávon airbnb rendszerben. Az lenne a kérdésem, hogy a kiszámlázott vendégéjszakákból származó bevételt fel kell-e tüntetnem szja-bevallásban mint jövedelmet? Köszönöm segítségét

Airbnb szolgáltatási díj adószámos magánszemély esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Airbnb-re regisztrált adószámos magánszemély (nem vállalkozó) köteles-e rendelkezni EU adószámmal, hogy az Airbnb szolgáltatási díjat fordított adóval rendezze, vagy tekintettel arra, hogy magánszemély (nem adóalany) közösségi adószám nélkül is regisztrálhat az Airbnb-re, amely így 27 százalékos egyenes áfás számlát köteles kiállítani a magánszemély irányában? Változtat-e ezen, ha a magánszemély áfakörös? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Az adóalanynak 3 lakása van. Ebből kettőt Airbnb keretében ad ki átalányadózással, egyet pedig hosszú távra. Lehetséges ez? Ha igen, akkor a 8 milliós áfa határba csak az átalányadózás bevétele számít be vagy hozzá kell adni a hosszú távú, egyébként áfamentes bevételt is? Szükséges-e pénztárgép használata, ha igen, akkor csak az egyik vagy mindkét tevékenységhez? Válaszukat köszönöm.

Külföldi airbnb-ző ehokötelezettsége II Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! A kérdésben rövid távú bérbeadásról (fizetővendéglátásról beszélünk, így itt a 2018-as változás véleményem szerint nem releváns, hiszen az összevont adólapba tartó önálló jövedelemről beszélünk, mely alapeseben a belföldieknél a 3. § (1) alapján adóköteles. Előre is köszönöm a pontosítást!

Külföldi airbnb-ző ehokötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kanadai illetőségű, magyar lakcímmel nem rendelkező, de itt lakást airbnb-n rövid távra kiadó magánszemély, aki nem választhatja a fizetővendéglátás tételes átalányadózást, köteles-e ehót fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Airbnb és a közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes magánszemély az airbnb-rendszer segítségével adja ki a lakását. Az airbnb ezért jutalékszámlát állít ki. A kérdés az, hogy kötelező-e a magánszemélynek közösségi adószámot kérnie? Ha kell kérnie, akkor utána minden hónapban be kell vallania és fizetni a közösségi szolgáltatás igénybevétele után az áfát? Illetve A60-as adatszolgáltatást is kell küldenie minden hónapban? Hol írja le ezt egyértelműen a törvény, hogy kell-e közösségi adószám vagy sem? Válaszát előre is köszönöm! Bereczky Réka

Kifizetett, le nem lakott éjszaka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfél airbnb keretén belül adja ki a lakását. A vendég kifizeti az airbnb-nek a szálláshely díját, de nem jelenik meg. Abban az esetben, ha a vendég a lemondási idő előtt nem mondja le a kifizetett szállást, akkor a tulajdonos a díjat nem téríti vissza. Hogyan kell az ilyen kifizetett, de fel nem használt éjszakákat kiszámlázni? Milyen áfakulccsal kell kiállítani a számlát? Köszönettel: Bereczky Réka

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs