hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakáskiadás airbnb-n: kell-e áfabevallást benyújtani?

  • adozona.hu
4

Kell-e áfabevallást benyújtania a magánszemélynek, ha az airbnb-n keresztül adja ki az ingatlanát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Magánszemély az airbnb-n keresztül adja ki az ingatlant. Közösségi adószámmal rendelkezik a bérbeadó. A kérdésem az, hogy kell-e áfabevallást benyújtani, illetve ha igen, akkor milyen gyakorisággal?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfabevallást új adóalanynak alapesetben havonta kell benyújtani, de az elszámolandó adó összegétől függően negyedéves vagy éves adóbevallási kötelezettségre kell áttérnie az adózás rendjéről szóló törvény 2. melléklete szerint. 

A vonatkozó NAV-tájékoztató a következőket írja:

"Online foglalási rendszeren keresztül nyújtott szálláshely-szolgáltatás adózása

Online foglalási rendszeren – például az airbnb-n vagy más hasonló rendszeren – keresztül akár egy vagy több szobát, akár egy teljes ingatlant szálláshelyként bérbeadó magánszemély a szolgáltatás üzletszerűségére tekintettel az Áfa tv. alapján adóalanynak minősül, adószám kiváltására köteles és az általa nyújtott kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás tekintetében számlakibocsátási kötelezettség is terheli. 

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az Áfa tv. alkalmazásában ingatlan-bérbeadásnak minősül. Az ingatlan-bérbeadás az Áfa tv. alapján főszabályként adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására, azaz a kereskedelmiszálláshely-szolgáltatásra az Áfa tv. vonatkozó rendelkezése értelmében már nem terjed ki. Ebből következően a kereskedelmiszálláshely-szolgáltatás az áfa rendszerében kötelezően adóköteles tevékenységnek minősül, a kedvezményes, 18%-os adókulcs alá tartozik. A törvényi feltételek fennállása esetén az adóalany alanyi adómentességet választhat, ez esetben a szolgáltatás után nem kell áfát fizetnie. 

A tevékenység személyi jövedelemadózása során a – nem egyéni vállalkozóként adózni kívánó – magánszemély kétféle módon állapíthatja meg adókötelezettségét: az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint (a tételes költségelszámolást, vagy a 10 százalékos költséghányad módszerével megállapított jövedelemszámítási szabályokat alkalmazva) vagy a tételes átalányadózást választva. Az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint meghatározott jövedelmet 15 százalékos személyi jövedelemadó, valamint 22 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli.

A tételes átalányadózás csak akkor választható, ha a fizető-vendéglátó magánszemély a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő egy lakásban vagy üdülőházban folytatja. A személyi jövedelemadózás szempontjából fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az lehet, aki – nem egyéni vállalkozóként – egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra. 

A fizetendő tételes átalányadó éves összege szobánként 38 400 forint, ezen felül egészségügyi hozzájárulás fizetésére nem köteles a magánszemély."

Az érintett témában az adóhatóság a honlapján „Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást online foglalási rendszeren keresztül nyújtó adóalanyok adózására vonatkozó legfontosabb tudnivalók” címmel tájékoztatót tett közzé, melyből e tevékenység alapvető adózási szabályai részletesebben is megismerhetők.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
adózóna.hu

Kedves Olvasóink! Válaszánál szakértőnk egy korábbi, jelenleg már nem hatályos NAV tájékoztatóra épített. A jelenlegi szabályokra vonatkozó előírásokat a NAV 2019. 08. 14-ei információs füzetében találja meg.
A hibáért elnézésüket kérjük, megértésüket köszönjük.
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

tulipan.anna

Sajnos a cikkben vannak más hibák is..., amik nem az áfához kapcsolódó részletek.

pl.:

"1995. évi CXVII. törvény 57/A. § (2) * A fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély adóévenként az adóév egészére - a 8. számú melléklet rendelkezései szerint - az e tevékenységéből származó bevételére tételes átalányadózást választhat, feltéve, hogy e tevékenységét a tulajdonában, haszonélvezetében lévő, legfeljebb három - nem szálláshely-szolgáltatás rendeltetésű - lakásban vagy üdülőben folytatja."

Az aktuális szabályozás szerint nem egy, hanem akár három lakásban is folytatható tételes átalányadózóként a tevékenység.

komus

Tökéletesen egyetértek Ruszin Zsolttal könyvelőként és gyakorló airbnb-zőként is. Szörnyű, hogy mind a 1965, mind pedig a 19A60-as bevallást be kell nyújtani a vicces - néhány ezer forintos - összegekről. Valóban jó lenne, ha egyszerűsödne ezen a területen (is) az adminisztráció. Talán különbséget kellene tenni azok között, akik jövedelem kiegészítésként adják ki az ingatlanukat és azok között, akik kizárólag ebből élnek, sok-sok ingatlant adnak ki. Az értékhatár bevezetését nagyon jó ötletnek tartom.
A cikkre én is a közösségi szolgáltatás áfája miatt kattintottam rá, csalódott vagyok, hogy ezt nem fejtik ki.

Ruszin Zsolt

Boldogan éltettem volna ezt a cikket, de sajnos megint nem stimmel a lényeg.

A kérdező vélhetően azért tette fel a kérdést, mert alanyi mentességet választott. Az alanyi mentesség feltűnik a válaszban, de rossz kontextusban.

Jópár dologra nem tér ki a szerző, így arra sem, hogy az Airbnb felé általában meg szokás adni a közösségi adószámot (elvileg a törvény szerint is kötelező az megadni).

Így aztán az Airbnb jutalékok fordított adózású nettó számlák lennének, és az ingyombingyom fordított áfájáról havonta bevallást kellene küldeni a NAV felé 1965-ös nyomtatványon és 19A60-as adatszolgáltatásra is szükség lenne.

Az alanyi mentes természetesen nem jogosult áfa levonásra, így csak fizetendő áfát vallana, tehát egy havi 80 EUR összegű Airbnb számla után 7 eFt fizetendő áfa merülne fel. Ez ám az összeg!

Ez a bíbelődés lenne ugye a törvényes, de ezt sokan elmulasztják, mert meg sem adják a közösségi adószámot - sokuknak nincs is - és a jutalékot magánszemélyként fizetik, gyakran nem is a fizetővendéglátást végző személy!

Az Airbnbtől ilyenkor ugyanaz a 27% magyar áfa befolyik a MOSS rendszeren keresztül a NAV felé (bár ezt is meg lehet bolondítani egy ír, ciprusi, vagy luxemburgi cím beírásával), de azt nem az alanyi mentes Airbnb-s magánszemély vallja be.

A NAV-nak kisebb dolga is nagyobb, mint 60-70 bevallást elkezdjen követelni egy választópolgártól, a frászt hozva rá. Ezért ritkaság, hogy ilyen jogkövetési vizsgálat indulna, aminek az lenne a törvényes (de igencsak fárasztó) eredménye, hogy vissza kellene követelni az Airbnb-tól az áfát és a magyar NAV felé alanyi mentesként bevallani.

Sok műhó a semmiért!

A szerző sokat tehetett volna azért, hogy a Pénzügyminisztériumi évei alatt az alanyi mentesség sete-suta szabályai helyre legyenek téve.

Az alanyi mentesség nemcsak a termékbeszerzés, hanem a szolgáltatásnyújtás esetén is élvezhetne egy 10.000 EUR össszegű mentességet, de persze ez a szabály hiányzik. Így az Airbnb-sek közül azok, akik betartják a szabályokat agybajt kapnak a havi adminisztrációtól.

Most már ettől a választól is, meg az én kommentemtől is.

Itt lenne az ideje, hogy a Pénzügyminisztérium javaslatot tegyen az adminsiztráció áramvonalasítására, ha már a szerző ezt akkoriban - a kollégáival együtt - elmulasztotta. (Bocs, Laci!)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close