hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakáskiadás airbnb-n: kell-e áfabevallást benyújtani?

  • adozona.hu
4

Kell-e áfabevallást benyújtania a magánszemélynek, ha az airbnb-n keresztül adja ki az ingatlanát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Magánszemély az airbnb-n keresztül adja ki az ingatlant. Közösségi adószámmal rendelkezik a bérbeadó. A kérdésem az, hogy kell-e áfabevallást benyújtani, illetve ha igen, akkor milyen gyakorisággal?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfabevallást új adóalanynak alapesetben havonta kell benyújtani, de az elszámolandó adó összegétől függően negyedéves vagy éves adóbevallási kötelezettségre kell áttérnie az adózás rendjéről szóló törvény 2. melléklete szerint. 

A vonatkozó NAV-tájékoztató a következőket írja:

"Online foglalási rendszeren keresztül nyújtott szálláshely-szolgáltatás adózása

Online foglalási rendszeren – például az airbnb-n vagy más hasonló rendszeren – keresztül akár egy vagy több szobát, akár egy teljes ingatlant szálláshelyként bérbeadó magánszemély a szolgáltatás üzletszerűségére tekintettel az Áfa tv. alapján adóalanynak minősül, adószám kiváltására köteles és az általa nyújtott kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás tekintetében számlakibocsátási kötelezettség is terheli. 

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az Áfa tv. alkalmazásában ingatlan-bérbeadásnak minősül. Az ingatlan-bérbeadás az Áfa tv. alapján főszabályként adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására, azaz a kereskedelmiszálláshely-szolgáltatásra az Áfa tv. vonatkozó rendelkezése értelmében már nem terjed ki. Ebből következően a kereskedelmiszálláshely-szolgáltatás az áfa rendszerében kötelezően adóköteles tevékenységnek minősül, a kedvezményes, 18%-os adókulcs alá tartozik. A törvényi feltételek fennállása esetén az adóalany alanyi adómentességet választhat, ez esetben a szolgáltatás után nem kell áfát fizetnie. 

A tevékenység személyi jövedelemadózása során a – nem egyéni vállalkozóként adózni kívánó – magánszemély kétféle módon állapíthatja meg adókötelezettségét: az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint (a tételes költségelszámolást, vagy a 10 százalékos költséghányad módszerével megállapított jövedelemszámítási szabályokat alkalmazva) vagy a tételes átalányadózást választva. Az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint meghatározott jövedelmet 15 százalékos személyi jövedelemadó, valamint 22 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli.

A tételes átalányadózás csak akkor választható, ha a fizető-vendéglátó magánszemély a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő egy lakásban vagy üdülőházban folytatja. A személyi jövedelemadózás szempontjából fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az lehet, aki – nem egyéni vállalkozóként – egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra. 

A fizetendő tételes átalányadó éves összege szobánként 38 400 forint, ezen felül egészségügyi hozzájárulás fizetésére nem köteles a magánszemély."

Az érintett témában az adóhatóság a honlapján „Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást online foglalási rendszeren keresztül nyújtó adóalanyok adózására vonatkozó legfontosabb tudnivalók” címmel tájékoztatót tett közzé, melyből e tevékenység alapvető adózási szabályai részletesebben is megismerhetők.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
adózóna.hu

Kedves Olvasóink! Válaszánál szakértőnk egy korábbi, jelenleg már nem hatályos NAV tájékoztatóra épített. A jelenlegi szabályokra vonatkozó előírásokat a NAV 2019. 08. 14-ei információs füzetében találja meg.
A hibáért elnézésüket kérjük, megértésüket köszönjük.
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

tulipan.anna

Sajnos a cikkben vannak más hibák is..., amik nem az áfához kapcsolódó részletek.

pl.:

"1995. évi CXVII. törvény 57/A. § (2) * A fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély adóévenként az adóév egészére - a 8. számú melléklet rendelkezései szerint - az e tevékenységéből származó bevételére tételes átalányadózást választhat, feltéve, hogy e tevékenységét a tulajdonában, haszonélvezetében lévő, legfeljebb három - nem szálláshely-szolgáltatás rendeltetésű - lakásban vagy üdülőben folytatja."

Az aktuális szabályozás szerint nem egy, hanem akár három lakásban is folytatható tételes átalányadózóként a tevékenység.

komus

Tökéletesen egyetértek Ruszin Zsolttal könyvelőként és gyakorló airbnb-zőként is. Szörnyű, hogy mind a 1965, mind pedig a 19A60-as bevallást be kell nyújtani a vicces - néhány ezer forintos - összegekről. Valóban jó lenne, ha egyszerűsödne ezen a területen (is) az adminisztráció. Talán különbséget kellene tenni azok között, akik jövedelem kiegészítésként adják ki az ingatlanukat és azok között, akik kizárólag ebből élnek, sok-sok ingatlant adnak ki. Az értékhatár bevezetését nagyon jó ötletnek tartom.
A cikkre én is a közösségi szolgáltatás áfája miatt kattintottam rá, csalódott vagyok, hogy ezt nem fejtik ki.

Ruszin Zsolt

Boldogan éltettem volna ezt a cikket, de sajnos megint nem stimmel a lényeg.

A kérdező vélhetően azért tette fel a kérdést, mert alanyi mentességet választott. Az alanyi mentesség feltűnik a válaszban, de rossz kontextusban.

Jópár dologra nem tér ki a szerző, így arra sem, hogy az Airbnb felé általában meg szokás adni a közösségi adószámot (elvileg a törvény szerint is kötelező az megadni).

Így aztán az Airbnb jutalékok fordított adózású nettó számlák lennének, és az ingyombingyom fordított áfájáról havonta bevallást kellene küldeni a NAV felé 1965-ös nyomtatványon és 19A60-as adatszolgáltatásra is szükség lenne.

Az alanyi mentes természetesen nem jogosult áfa levonásra, így csak fizetendő áfát vallana, tehát egy havi 80 EUR összegű Airbnb számla után 7 eFt fizetendő áfa merülne fel. Ez ám az összeg!

Ez a bíbelődés lenne ugye a törvényes, de ezt sokan elmulasztják, mert meg sem adják a közösségi adószámot - sokuknak nincs is - és a jutalékot magánszemélyként fizetik, gyakran nem is a fizetővendéglátást végző személy!

Az Airbnbtől ilyenkor ugyanaz a 27% magyar áfa befolyik a MOSS rendszeren keresztül a NAV felé (bár ezt is meg lehet bolondítani egy ír, ciprusi, vagy luxemburgi cím beírásával), de azt nem az alanyi mentes Airbnb-s magánszemély vallja be.

A NAV-nak kisebb dolga is nagyobb, mint 60-70 bevallást elkezdjen követelni egy választópolgártól, a frászt hozva rá. Ezért ritkaság, hogy ilyen jogkövetési vizsgálat indulna, aminek az lenne a törvényes (de igencsak fárasztó) eredménye, hogy vissza kellene követelni az Airbnb-tól az áfát és a magyar NAV felé alanyi mentesként bevallani.

Sok műhó a semmiért!

A szerző sokat tehetett volna azért, hogy a Pénzügyminisztériumi évei alatt az alanyi mentesség sete-suta szabályai helyre legyenek téve.

Az alanyi mentesség nemcsak a termékbeszerzés, hanem a szolgáltatásnyújtás esetén is élvezhetne egy 10.000 EUR össszegű mentességet, de persze ez a szabály hiányzik. Így az Airbnb-sek közül azok, akik betartják a szabályokat agybajt kapnak a havi adminisztrációtól.

Most már ettől a választól is, meg az én kommentemtől is.

Itt lenne az ideje, hogy a Pénzügyminisztérium javaslatot tegyen az adminsiztráció áramvonalasítására, ha már a szerző ezt akkoriban - a kollégáival együtt - elmulasztotta. (Bocs, Laci!)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Elfekvő készlet

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs