83 találat a(z) airbnb cimkére

Airbnb keretében folytatott tevékenység Kérdés

Egy magánszemély airbnb keretében adja ki saját tulajdonú lakását, általában külföldi turistáknak. Kérdésem, hogy választhatja-e ezen tevékenységére a tételes átalányadózást (szobánként évi 32 ezer forint) az szja-ban? Tisztelettel várom szíves válaszát.

Szürkezónás adózók: osztogatnak vagy fosztogatnak? Cikk

A fogyasztói szokások jelentős megváltozása által létrejött „sharing economy” cégek – Couchsurfing, Airbnb, Uber és társaik – úgynevezett „teremtő rombolással” forgatnak fel teljes iparágakat néhány év leforgása alatt. Számos ilyen vállalat mára világméretű céggé nőtte ki magát. Ezzel párhuzamosan nemcsak iparágakat, de milliók mindennapi életét is átalakítja az új trend: közösségi irodaházakban ad hoc lehet irodát „bérelni” akár pár órára, bepattanhatunk mások autójába egy rövid fuvarra vagy Bubit bérelhetünk két kattintással, ahogy már lakáséttermi vacsorával zárni a napot is teljesen természetes esemény. A PwC Magyarország szakértői tanulmányukban azt vizsgálják, milyen hatással lehet ez a globális trend az üzleti és a hétköznapi életre, illetve milyen szabályozói és működési problémák várnak megoldásra.

Airbnb Kérdés

Tisztelt Szakértő! Airbnb szervezeten keresztül külföldieknek kiadott lakásnál a bérbevevő öt hónapra bérli a lakást. Mivel a bérleti idő öt hónap, ezért bérleti szerződést írtunk. Ilyen esetben a bérletre vonatkozó adószabályok (90 százalékos bérleti díj, 16 százalék szja) az érvényesek, vagy a szálláshely-értékesítésre vonatkozó adószabályokat kell alkalmazni? Kell-e idegenforgalmi adót is fizetni? Ha bérleti szerződésnek minősül az ügylet, akkor kell-e arányosítani a bérleti díjat, mert úgy több mint egymillió forint a kalkulált bérleti díj. Az egymillió forint fölötti részre ehóT is kell fizetni. Ha a bérleti díj euróban van fizetve, milyen árfolyamon kell átváltani, ezt be kell-e jelenteni a NAV felé? A bérbeadó adószámot váltott ki erre a tevékenységre. Kötelező-e ezért külön bankszámlát nyitni, mert a Airbnb utalással fizet. Segítségét köszönöm. Ildi

Megjelent a szeptemberi VálaszAdó Cikk

Az Airbnb, vagyis a szálláshely-szolgáltatás speciális formája forró téma volt az elmúlt hónapban, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal többször is figyelmeztetett az ezzel kapcsolatos adókötelezettségekre. Az Adózóna ezekről az előírásokról már az augusztusi számában beszámolt. Ezúttal csak arra szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, hogy a – mostani válogatásunkban nem szereplő – témában rengeteg kérdést kaptunk, amelyekre a válaszok, illetve az önálló cikkek az Adózóna oldalán megtalálhatók.

Szálláshelykiadás Kérdés

http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Airbnb__ingatlanhasznositas_utani_adokotele_M2DTSC Tisztelt Szakértő! Köszönöm a fenti linken található összefogott és jól érthető anyagot a témában. Egy kérdésem lenne még: amikor az airbnb-n érkezik egy foglalás és utalással történik a fizetés, kinek a részére és milyen pénznemben kell kiállítani a számlát, illetve melyik összegről (a nettó átutalt összeg vagy a jutalék előtti)? A választ előre is köszönöm. Rita

Airbnb – ingatlan-hasznosítás utáni adókötelezettségek Cikk

Szállást kínálna az Airbnb oldalon? Járjon utána milyen adózási, adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettséggel jár, mert a NAV vizsgál! – figyelmeztet blogjában Hegedüs Sándor az RSM DTM adóüzletági partnere.

Adóhivatali fókuszban az Airbnb Cikk

Adatokat kért az Airbnb-től, és további magánszállásokat kínáló oldalak üzemeltetőitől az osztrák adóhivatal, amely a begyűjtött adatokból a keletkezett bevétel összegére kíváncsi, valamint majd arra, hogy a szállást hirdetők fizetnek-e adót a bérbeadás után.

Bírságot fizethet, ha az ingatlan hasznosításakor nem figyel ezekre Cikk

A turistaforgalom miatt nyáron különösen népszerű a magánszálláshelyek kiadása. Trendi az airbnb, de óriási kockázatokkal jár, ha valaki nem ismeri vagy nem tartja be az adószabályokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kkv-besorolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs