91 találat a(z) airbnb cimkére

Rövid távú lakáskiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy zrt. a saját tulajdonában lévő ingatlanban kialakított apartmanokat szeretné kiadni airbnb formájában. Az ingatlan bérbeadásra az áfakört választotta. Ebben az esetben a zrt.-re az ingatlan-bérbeadás szabályai vonatkoznak? Nem választhatja a tételes adózást mint a magánszemélyek esetében? Milyen adók terhelik ebben az esetben a zrt.-t? Válaszát előre is köszönöm!

Alanyi mentes – közösségi adószám II. Kérdés

A korábbi kérdéshez kiegészítésként: az alanyi áfamentességet választó adószámos magánszemélynek – amennyiben airbnb-zik – kötelessége közösségi adószámmal rendelkezni? Amennyiben igen, mi a teendő, ha évek óta működik, de közösségi adószáma nem volt? Köszönettel: MM

Háborognak az apartmankiadók a szállodások által javasolt korlátozások miatt Cikk

Ellehetetlenítené a rövid távú lakáskiadást a szállásszolgáltatási terület szállodaszövetség javaslata szerinti újraszabályozása – állítja a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

Az airbnb-zés adószabályaira figyelmeztet a NAV Cikk

Online foglalási rendszeren – például az Airbnb-n vagy más hasonló rendszeren – keresztül akár egy vagy több szobát, akár egy teljes ingatlant szálláshelyként bérbeadó magánszemély a szolgáltatás üzletszerűségére tekintettel az áfatörvény alapján adóalanynak minősül, adószám kiváltására köteles és az általa nyújtott kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás tekintetében számlakibocsátási kötelezettség is terheli, hívta fel a figyelmet közleményében a NAV.

Az Airbnb szállásadóinak 81 százaléka kevesebbet vallott a bevételénél Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint az Airbnb-hálózat szállásadóinak 81 százaléka szerzett több bevételt annál, mint amennyit Magyarországon bevallott – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel vasárnap.

Airbnb-s lakáskiadás fél évre Kérdés

Tisztelt szakértő! Ügyfelem 2016. július 18-án vette fel a szálláshely-szolgáltatást mint tevékenységi kört. A szálláshelyes szolgáltatási tevékenységről az engedélye már június 15-étől megvan. A második fél évben volt is lakáskiadásból származó jövedelme. Adózás szempontjából az átalányadózást választotta. Ennek az éves díja ugye szja: 32 000 Ft/szoba, az eho ennek a 20%-a vagyis 6400 Ft. Ebben az esetben a tevékenység nem egész évben állt fenn, így is az éves díjat köteles megfizetni? Vagy arányosítani kell az éves díjat? Ha igen, mikortól számítva, melyik dátum a mérvadó? Válaszát előre is köszönöm

Alanyi mentes – közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes adószámos magánszemély a budapesti lakását az Airbnb szervezeten keresztül adja ki. A teljes összeget az Airbnb szedi be, és a jutalékával csökkentett összeget utalja át a lakását kiadó magánszemélynek. Az Airbnb a levont 4% jutalékáról 27% áfával növelten számlát állít ki a magánszemély nevére, így pl. a teljes összeg 200 euró (62 500 Ft), ebből az Airbnb 8 euró (2500 Ft) jutalékot és 2 euró (625 Ft) áfát, összesen 10 euró (3125 Ft) összeget von le és számlát ad róla. Kérdéseim a leírtakkal kapcsolatban: 1/ az alanyi adómentes magánszemély rendelkezik közösségi adószámmal, de mivel alanyi mentességet választott, így az Airbnb számlája miatt kell-e neki 17A60-as bevallást benyújtania? 2/ a 17A60 bevalláson a 04 lapot (közösségi szolgáltatás igénybevétel) kell kitöltenie a 2500 Ft összegről (8 euró jutalék)? 3/ ha a 17A60 bevallással egyidejűleg 1765-ös áfabevallást is be kell nyújtania, akkor a havi áfabevallásban melyik sorokban kell ezt szerepeltetni, illetve fizetendő és visszaigényelhető adóként is be kell vallania? 4/ van-e esetleg még valami ezzel kapcsolatban, amire figyelemmel kell lennie a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm.

Kft. tulajdonában lévő ingatlan bérbeadása airbnb-n keresztül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több olyan kérdéssel találkoztam, ahol magánszemély ad bérbe ingatlant az airbnb-n keresztül. Ügyfelem egy kft. kettő ingatlant szeretne az airbnb-n keresztül bérbeadni. Hogyan néz ki ebben az esetben az adózás, mire kell figyelni az ügylet kapcsán (bejelentkezés, összesítő nyilatkozat, speciális szabályok, számlázás)? Nagyon köszönöm a segítségüket!

A lakáskiadás adószabályainak betartását is szorgalmazza az új szövetség Cikk

Szövetséget hoztak létre a rövid távon, szálláshely-közvetítő oldalakon – például az Airbnb-n – keresztül kiadott lakásokat üzemeltető cégek, a szervezetet hamarosan bejegyzi a bíróság. A Felelős Rövid Távú Lakáskiadók Szövetsége önszabályozó testületként működik majd, és keresi a kapcsolatot a törvényhozókkal is a szabályok ésszerű, előremutató alakítása érdekében – mondta Rege Mihály, a szövetség egyik elnökségi tagja az MTI-nek.

Airbnb-sek, figyelem! Vége a feketézésnek, mindent tud a NAV Cikk

Az ír adóhatóság által a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) megküldött adatok szerint az Airbnb-hálózat magyar szállásadói 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek, az adóbevallások azonban ennél jóval kisebb összegről szólnak.

Szálláshely-szolgáltatás számlázása (AirBnb) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közvetitő cég esetében (AirBnb) egy példa: A vendégtől a közvetítő cég levon 240 eurót, a szállásadó részére megjelenik a rendszerben (weboldal) 220 euró, kap egy számlát (27 százalék áfával) a 20 euróról mint közvetítői díjról, és ténylegesen megkap a deviza bankszámlájára 200 eurót. Én mint szállásadó, áfa nélküli (alanyi áfamentes) számlát állítok ki: 1. A vendég részére állítom ki a számlát? 2. Mivel készpénzmozgás nincs, a számla átutalásos, a dátuma a bankszámlámra beérkezés napja? 3. Ténylegesen 200 eurót kapok, de a 220 eurót írom a számlára? 4. Forintban kell kiállítanom a számlát? Deviza középárfolyammal kell számolnom? Milyen napi árfolyammal? 5. A számlára elég annyi írni, hogy: "Egyéb szálláshely-szolgáltatás", vagy kell TEÁOR kód is? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel, Miklós Attila

Tulajdonostársi közösség mint áfaalany – Airbnb? Kérdés

Tisztelt dr. Juhász Péter! Tulajdonostársi közösség mint áfaalany című cikkéhez kapcsolódik a kérdésem. Magánszemélyekként kettőnk közös tulajdonában van egy lakás, melyet rövid távú szálláshely-szolgáltatás (Airbnb) keretében kívánunk hasznosítani, adószámos magánszemély(ek)ként, átalányadózás keretében. Kérdésem, hogy ilyenkor ki az áfaalany? Mindenképpen a két magánszemély tulajdonközössége egységesen? Vagy valamelyikünk a tulajdonos kettőnk közül, attól függően, hogy az önkormányzat felé melyikünk nevére történik a szálláshely-szolgáltatás bejelentése és melyikünk nevére történik az adószám kiváltása? A kérdés azért is érdekes, mert a lakás adottságai miatt az éves várható bevétel meghaladhatja majd a 6-8 millió forintot, és ha tulajdonostársak közösségeként (vagyis egyetlen adóalanyként) vagyunk kötelesek a tevékenységet végezni, akkor átlépjük az alanyi áfamentes határt. Ha viszont lehetséges, hogy csak egyikünk nevén és személyes adószámán történjen a tevékenység, a számlázás stb., akkor egy év közbeni "üzemeltetőváltással" (annak önkormányzati bejelentésével együtt) mindketten, külön-külön az alanyi mentes értékhatár alatt maradhatnánk. Ez esetben egyértelműen nem a tulajdonostársak közössége lenne az adóalany, hanem az egyes tulajdonosok, külön-külön adószámon. Kérdés, hogy ez így jogszerű-e? Válaszát előre is köszönöm.

Fizetővendéglátás, airbnb, online pénztárgép/számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetővendéglátó tevékenységet folytatok, amelyre a tételes átalányadózást választottam. Vendégeim kizárólagosan az arbnb-n keresztül foglalnak szállást (túlnyomórészt külföldi állampolgárok). Így a szállásdíj ellenértékét minden esetben utalással kapom meg. Készpénzzel történő szállásdíj-kifizetés nem volt. Online pénztárgépet nem szereztem be, bizonylatolási kötelezettségemet számla kiállításával teljesítem. Ami a kérdéseimet illeti: (1) Kötelezett vagyok-e online pénztárgép beszerzésére? (2) Ha igen, azt helyettesítendő, be kellett volna-e már nyújtanom a PTGSZLAB jelű nyomtatványt a NAV-hoz? (3) Ha ez utóbbira a válasz szintén igen, utólagosan azt megtehetem-e (azaz, ezáltal mentesülök-e az online pénztárgép használata alól)? (4) Ha a 3-as kérdésre is igen a válasz, a késedelmes beküldés miatt szankció kiszabása (mulasztási bírság) valószínűsíthető-e? Mivel készpénzes kifizetés nem történt, így, ha lett is volna online pénztárgép, véleményem szerint abba nem rögzíthettem volna adatot, illetve ahelyett a PTGSZLAH jelű nyomtatványt sem kellett volna beküldenem. Mindazonáltal, ha a jövőben ki szeretném bővíteni a vengégeim körét a készpénzzel fizetőkre is, elegendő-e azt megelőzően teljesítenem az online pénztárgép használati bejelentést követően a számlakiállítási kötelezettségemet? Bár lehet, hogy erre a válasz már adott lesz az első bekezdésben feltett kérdéscsogamra születendő válaszok között. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Airbnb számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes adószámos magánszemély tételes átalányadózás mellet kizárólag az Airbnb-n ad ki szálláshelyet. A számláját az airbnb vagy a szállóvendégek részére kell kiállítania? Válaszát előre is köszönöm!

Figyelem, lakáskiadók a NAV célkeresztjében! Cikk

Megkezdte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését. A májusi adatok alapján több mint ezer bérbeadónak érdemes rendeznie az államkassza felé az ingatlankiadásból származó jövedelme utáni elszámolást – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink