80 találat a(z) airbnb cimkére

Tulajdonostársi közösség mint áfaalany – Airbnb? Kérdés

Tisztelt dr. Juhász Péter! Tulajdonostársi közösség mint áfaalany című cikkéhez kapcsolódik a kérdésem. Magánszemélyekként kettőnk közös tulajdonában van egy lakás, melyet rövid távú szálláshely-szolgáltatás (Airbnb) keretében kívánunk hasznosítani, adószámos magánszemély(ek)ként, átalányadózás keretében. Kérdésem, hogy ilyenkor ki az áfaalany? Mindenképpen a két magánszemély tulajdonközössége egységesen? Vagy valamelyikünk a tulajdonos kettőnk közül, attól függően, hogy az önkormányzat felé melyikünk nevére történik a szálláshely-szolgáltatás bejelentése és melyikünk nevére történik az adószám kiváltása? A kérdés azért is érdekes, mert a lakás adottságai miatt az éves várható bevétel meghaladhatja majd a 6-8 millió forintot, és ha tulajdonostársak közösségeként (vagyis egyetlen adóalanyként) vagyunk kötelesek a tevékenységet végezni, akkor átlépjük az alanyi áfamentes határt. Ha viszont lehetséges, hogy csak egyikünk nevén és személyes adószámán történjen a tevékenység, a számlázás stb., akkor egy év közbeni "üzemeltetőváltással" (annak önkormányzati bejelentésével együtt) mindketten, külön-külön az alanyi mentes értékhatár alatt maradhatnánk. Ez esetben egyértelműen nem a tulajdonostársak közössége lenne az adóalany, hanem az egyes tulajdonosok, külön-külön adószámon. Kérdés, hogy ez így jogszerű-e? Válaszát előre is köszönöm.

Fizetővendéglátás, airbnb, online pénztárgép/számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetővendéglátó tevékenységet folytatok, amelyre a tételes átalányadózást választottam. Vendégeim kizárólagosan az arbnb-n keresztül foglalnak szállást (túlnyomórészt külföldi állampolgárok). Így a szállásdíj ellenértékét minden esetben utalással kapom meg. Készpénzzel történő szállásdíj-kifizetés nem volt. Online pénztárgépet nem szereztem be, bizonylatolási kötelezettségemet számla kiállításával teljesítem. Ami a kérdéseimet illeti: (1) Kötelezett vagyok-e online pénztárgép beszerzésére? (2) Ha igen, azt helyettesítendő, be kellett volna-e már nyújtanom a PTGSZLAB jelű nyomtatványt a NAV-hoz? (3) Ha ez utóbbira a válasz szintén igen, utólagosan azt megtehetem-e (azaz, ezáltal mentesülök-e az online pénztárgép használata alól)? (4) Ha a 3-as kérdésre is igen a válasz, a késedelmes beküldés miatt szankció kiszabása (mulasztási bírság) valószínűsíthető-e? Mivel készpénzes kifizetés nem történt, így, ha lett is volna online pénztárgép, véleményem szerint abba nem rögzíthettem volna adatot, illetve ahelyett a PTGSZLAH jelű nyomtatványt sem kellett volna beküldenem. Mindazonáltal, ha a jövőben ki szeretném bővíteni a vengégeim körét a készpénzzel fizetőkre is, elegendő-e azt megelőzően teljesítenem az online pénztárgép használati bejelentést követően a számlakiállítási kötelezettségemet? Bár lehet, hogy erre a válasz már adott lesz az első bekezdésben feltett kérdéscsogamra születendő válaszok között. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Airbnb számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes adószámos magánszemély tételes átalányadózás mellet kizárólag az Airbnb-n ad ki szálláshelyet. A számláját az airbnb vagy a szállóvendégek részére kell kiállítania? Válaszát előre is köszönöm!

Figyelem, lakáskiadók a NAV célkeresztjében! Cikk

Megkezdte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését. A májusi adatok alapján több mint ezer bérbeadónak érdemes rendeznie az államkassza felé az ingatlankiadásból származó jövedelme utáni elszámolást – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Zajos a szomszéd? Feljelentheti az Airbnb-nél Cikk

A bosszús szomszédok ezentúl az Airbnb-n keresztül tudnak panaszt tenni a főbérlőkre, ha nem veszik figyelembe a lakáskiadásnál az érdekeiket – júniustól ez a funkció már él is az Egyesült Államokban.

Lakáskiadás: másként adóztatnának Cikk

Nem csupán az airbnb-piac szereplőit, hanem valamennyi, lakásbérbeadással foglalkozó ingatlantulajdonost érinti az a fideszes törvényjavaslat, amelyet a jövő évi adótörvény-változások részeként terjesztenek elő. Az átalányadózást előíró szabállyal egységessé és nyomon követhetővé válik a turisztikai és a magáncélú lakáskiadókra vonatkozó adózás – írja a magyaridok.hu.

Airbnb, online kiadású ingatlan adózása Cikk

Áfa, tételes átalányadó, tételes költségelszámolás, egészségügyi hozzájárulás: a NAV összefoglalta, hogyan adózik az airbnb-n vagy más hasonló online rendszerben foglalt ingatlan bérbeadásából származó jövedelem.

Nyilvántartásba vennék az airbnb-seket Cikk

Az európai szállodaszövetség szerint regisztrálni kellene a megosztáson alapuló gazdaság (sharing economy) keretében működő, rövidtávú lakás-bérbeadással foglalkozókat – közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az MTI-vel az ágazat berlini tanácskozását követően.

Kifizetőtől származó airbnb-jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az airbnb-s lakást birtokló tulajdonos egy üzemeltetőn keresztül szolgáltat szálláshelyet (tehát az ebből származó jövedelme kifizetőtől származik). Kérdésem, hogy ebben az esetben a lakástulajdonos választhatja-e a tételes átalányadózást (vagyis a 32 ezer forint/szoba/év adóösszeget és az ahhoz kapcsolódó 6 400 forint összegű, 20 százalékos ehót), vagy a lakástulajdonosnak mindenképpen az egyéb szálláshely-szolgáltatásból származó jövedelmét 27 százalékos ehokötelezettség mellett kell leadóznia?

Airbnb jutalék áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfa szempontból általános szabályok szerint adózó adószámos magánszemély az airbnb-n keresztül nyújtott szálláshely-szolgáltatást. A napokban megjelent "UBER-es" cikkük olvasásakor gondolkoztam el azon, hogy vajon itt is fennáll-e az airbnb-nek fizetett jutalék miatt közösségi szolgáltatás igénybevétele miatti áfabevallási kötelezettség? Válaszukat előre is köszönöm.

Bérbeadás adószámos magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ügyfelünk az Airbnb portálon keresztül adja bérbe a lakását. Erre kiváltotta az adószámot, bejelentkezett az önkormányzatnál, megvásárolta a nyugta, illetve számlatömböket. A kérdés csak az, hogy kinek állítsa ki a számlát? A pénz átutalással érkezik és általában már csak akkor, amikor a bérlő már távozott. Várom válaszát! Köszönettel: Ivitz Andrea

Airbnb-s szobakiadás adókilátással Cikk

Ha egy magánszemély airbnb keretében adja ki saját tulajdonú lakását, jellemzően külföldi turistáknak, választhatja-e e tevékenységére a tételes átalányadózást a személyi jövedelemadóban, vagyis elegendő-e, ha szobánként évi 32 ezer forint adót fizet? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Airbnb keretében folytatott tevékenység Kérdés

Egy magánszemély airbnb keretében adja ki saját tulajdonú lakását, általában külföldi turistáknak. Kérdésem, hogy választhatja-e ezen tevékenységére a tételes átalányadózást (szobánként évi 32 ezer forint) az szja-ban? Tisztelettel várom szíves válaszát.

Szürkezónás adózók: osztogatnak vagy fosztogatnak? Cikk

A fogyasztói szokások jelentős megváltozása által létrejött „sharing economy” cégek – Couchsurfing, Airbnb, Uber és társaik – úgynevezett „teremtő rombolással” forgatnak fel teljes iparágakat néhány év leforgása alatt. Számos ilyen vállalat mára világméretű céggé nőtte ki magát. Ezzel párhuzamosan nemcsak iparágakat, de milliók mindennapi életét is átalakítja az új trend: közösségi irodaházakban ad hoc lehet irodát „bérelni” akár pár órára, bepattanhatunk mások autójába egy rövid fuvarra vagy Bubit bérelhetünk két kattintással, ahogy már lakáséttermi vacsorával zárni a napot is teljesen természetes esemény. A PwC Magyarország szakértői tanulmányukban azt vizsgálják, milyen hatással lehet ez a globális trend az üzleti és a hétköznapi életre, illetve milyen szabályozói és működési problémák várnak megoldásra.

Airbnb Kérdés

Tisztelt Szakértő! Airbnb szervezeten keresztül külföldieknek kiadott lakásnál a bérbevevő öt hónapra bérli a lakást. Mivel a bérleti idő öt hónap, ezért bérleti szerződést írtunk. Ilyen esetben a bérletre vonatkozó adószabályok (90 százalékos bérleti díj, 16 százalék szja) az érvényesek, vagy a szálláshely-értékesítésre vonatkozó adószabályokat kell alkalmazni? Kell-e idegenforgalmi adót is fizetni? Ha bérleti szerződésnek minősül az ügylet, akkor kell-e arányosítani a bérleti díjat, mert úgy több mint egymillió forint a kalkulált bérleti díj. Az egymillió forint fölötti részre ehóT is kell fizetni. Ha a bérleti díj euróban van fizetve, milyen árfolyamon kell átváltani, ezt be kell-e jelenteni a NAV felé? A bérbeadó adószámot váltott ki erre a tevékenységre. Kötelező-e ezért külön bankszámlát nyitni, mert a Airbnb utalással fizet. Segítségét köszönöm. Ildi

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs