hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Airbnb: uniós bírósági ítélet a franciaországi adminisztratív előírásokról

  • MTI

A rövid távú ingatlankiadást végző Airbnb Irelandnek Franciaország nem teheti kötelezővé az ingatlanközvetítésre vonatkozó adminisztratív szabályok betartását az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának csütörtöki döntése szerint.

Az ügy előzménye, hogy Franciaországban az ingatlanközvetítés olyan szabályozott szakmának minősül, amelynek gyakorlója számos adminisztratív szabály betartására köteles. A szállásadók egy franciaországi érdekvédelmi szervezete feljelentést tett egy párizsi bíróság mellett működő vizsgálóbírónál az Airbnb Ireland ellen, mivel információk szerint a cég az adminisztratív szabályok betartása nélkül folytat az országban ingatlanközvetítői tevékenységet.

Az ügyben eljáró vizsgálóbíró azt kérdezte az uniós bíróságtól, hogy az Airbnb franciaországi tevékenységének korlátozása összeegyeztethető-e az elektronikus kereskedelemről szóló uniós irányelvvel, amely nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy korlátozzák az ilyen típusú szolgáltatásnyújtást másik tagállamból.

Az uniós bíróság ítéletében mindenekelőtt azt mondta ki, hogy a vonatkozó, elektronikus kereskedelemről szóló irányelv szerint a cég közvetítői szolgáltatást végez, amelynek célja, hogy egy elektronikus platformon keresztül díjazás ellenében összekapcsolja a potenciális bérlőket a rövid távú elszállásolást kínáló bérbeadókkal.

Aláhúzták, az ilyen jellegű közvetítői szolgáltatás, mint amelyet az Airbnb Ireland nyújt, egyáltalán nem nélkülözhetetlen a szálláshely-szolgáltatások megvalósításához, mivel a bérbeadók és a bérlők számos más, olykor már hosszú ideje rendelkezésre álló csatornán kapcsolatba kerülhetnek.

Az uniós bíróság indoklása szerint a vonatokozó jogszabály szerint a közvetítői szolgáltatás „információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak” minősül, így az ilyen szolgáltatást végző vállalkozás tevékenységére nem vonatkozhatnak az ingatlanügynökökre vonatkozó francia szabályok.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs