428 találat a(z) Kúria cimkére

Áfa: felülbírálta a bírósági ítéletet a Kúria Cikk

A bíróság ítéletében nem állapíthatja meg a számla szerinti gazdasági esemény hiányát, ha ezt az adóhatóság határozatában nem vitatta – mondta ki határozatában a Kúria.

Elgaloppírozta magát a NAV, a Kúria megismételteti az eljárást Cikk

Túl alacsony költséghányaddal kalkulált a NAV egy elhunyt őstermelő elmulasztott adóbevallásait pótlandó hatósági eljárásban. Az örökös perre vitte az ügyet, a Kúria ismételt eljárásra kötelezte a hivatalt.

Kúria: nem sértett jogszabályt a Hortobágyi Nemzeti Park Cikk

A Kúria az utolsó, negyedik esetben is fenntartotta hatályában a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletét, miszerint a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóság nem sértett jogszabályt a korábban a felperesek által vitatott haszonbérleti szerződések megkötésekor – ismertette a Kúria döntését a HNP szerdán az MTI-vel.

Hitelesítette a Kúria a korrupciós cselekmények hosszabb elévülési idejéről szóló népszavazási kérdést Cikk

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi döntését helybenhagyva hitelesítette a korrupciós cselekmények jelenleginél hosszabb, legalább 12 éves elévülési idejéről szóló népszavazási kérdést, továbbá az NVB döntését helybenhagyva elutasított két további kezdeményezést – tudatta a legfelsőbb bírói fórum közleményben a honlapján.

Uniós jog: külföldi jog vagy közös érdek? Cikk

Az európai igazságügyi együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet az Európai Unió Bíróságának (EUB) elnöke szeptember 4-én, Budapesten. Koen Lenaerts hivatalos magyarországi látogatásán megbeszéléseket folytatott, amelyeken részt vett Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Darák Péter, a Kúria elnöke is.

Tévhitek a munkabérből letiltásról: milyen sorrendben, mennyi vonható? Cikk

A bírósági végrehajtásról szóló törvény részletesen szabályozza a munkabérből történő levonás eseteit, annak lehetséges mértékét, a minimummentességet, a sorrendet. Ugyanakkor egyes esetek még a munka törvénykönyvét segítségül hívva is okozhatnak fejtörést. Több letiltás esetén milyen arány az irányadó? Levonhatunk-e a napidíjból? Mikor esedékes a végrehajtási költség?

Rokkantsági járadék ügyében hozott elvi döntést a Kúria Cikk

A rokkantsági járadék megszüntetése tárgyában 2016. január 1-jén folyamatban lévő ügyekben nem alkalmazható a 83/1987. MT-rendelet módosított 3. paragrafusa, amely az ellátás megszüntetésére a társadalombiztosításra vonatkozó jogszabályok megfelelő alkalmazását írja elő – mondta ki ítéletében a Kúria.

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

A tavaszi adócsomag változásokat hozott a helyi adózásban is, egyebek mellett új fogalmakat vezetett be.

Tévhitek a szabadság kiadásáról, a rendelkezési jogról Cikk

A munka- és pihenőidő szabályai 2012-ben több tekintetben jelentősen változtak. Sok esetben a változás pontos oka nem ismert, így azok számos esetben jogvita forrásává válnak. Az alábbiakban öt tévedést mutatunk be, amelyek munkaügyi pereket eredményezhetnek. Nem mindegyik kapcsolódik a 2012-ben elfogadott új szabályozáshoz, érdemes azonban a vitás területeket együttesen bemutatni.

Rendszeresen adott magánkölcsönt kamattal: a Kúria szerint is bűnös Cikk

Jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység bűntette valósul meg, ha magánszemély vonatkozó engedély hiányában rendszeresen és haszonszerzés érdekében folytat pénzkölcsönzési tevékenységet – szögezte le nemrégiben jelentős ügyben hozott határozatában a Kúria.

Jogellenes volt az azonnali hatályú felmondás a beteg munkavállalónak Cikk

Jogellenes az azonnali hatályú felmondás, ha 30 napos keresőképtelenséget követően a munkáltató nem küldi soron kívüli munkaköri vagy szakmai alkalmassági vizsgálatra a munkavállalóját. Ez esetben nem hivatkozhat arra, hogy a dolgozó megszegi a munkavégzésre irányuló kötelezettségét azzal, ha a táppénzes időszak lejártát követően nem jelenik meg a munkahelyén, miközben korábban közölte a betegsége tényét, és azt is, hogy nem tudja ellátni a munkáltató által számára felajánlott munkakörökben végzendő feladatokat – mondta ki ítéletében a Kúria.

Duplán rótt ki illetéket a NAV, a Kúria visszadobta az ügyet a bíróságnak Cikk

A hagyaték egyes tárgyai után az örökös csak egyszeresen kötelezhető illetékfizetésére, s ha nem ismételhető meg a hagyatéki eljárás, akkor a forgalmi értéket az illetékkiszabás során kell meghatározni – szögezte le legfrissebb ítéletében (Kfv.I.35.666/2016/11.) a Kúria.

Kisértékű perek megoldását segíti a Kúria új konzultációs testülete Cikk

Kisértékű perekkel kapcsolatos jogalkalmazási problémákkal foglalkozó konzultációs testületet hozott létre a Kúria elnöke.

Az elővásárlási jog gyakorlásának határidejéről döntött a Kúria Cikk

Meddig érvényesíthető az elővásárlási jog? Erről határozott a Kúria.

Mi várható a jövőben a Kúriától? Cikk

Változnia kell a bírói gondolkodásnak, tágulnia kell a bírói jogértelmezés kereteinek és bátrabban kell alkalmazni az alapjogi szempontokat az ítélkezésben – szögezte le Kalas Tibor, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának vezetője a legfelsőbb bírói fórum joggyakorlat-elemzésének tanulságait ismertetve egy múlt heti háttérbeszélgetésen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs