hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Heti pihenőidő beosztása egyenlőtlen munkarendnél

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A heti pihenőidő, illetve a heti pihenőnap beosztása egyenlőtlen munkarend esetén sokszor okozhat fejtörést. Helyesen megtervezett munkaidőkeretnél vagy elszámolási időszaknál azonban egyértelmű lesz, hogy mikor keletkezik rendkívüli munkaidő. A Kúria mozdonyvezetők ügyében döntött.

Az Mfv. X. 10.257/2019/7. számú ügy tényállása szerint a mozdonyvezető munkakörben foglalkoztatott dolgozók havi munkaidőkeretben végezték munkájukat. Elszámolási jogvitájuk keletkezett a munkáltatóval, ezért bírósághoz fordultak.

Keresetükben elsődlegesen közel másfél évre rendkívüli munkavégzésre járó bérpótlék megfizetését kérték, másodlagosan annak megállapítását, hogy a munkáltató jogellenesen foglalkoztatta őket, amikor nem jelölte ki és nem biztosította számukra a minimális 42 óra heti pihenőidőt. Érvelésük szerint a kollektív szerződés 47. § 4. pontja akként rendelkezik, hogy minden héten legalább egy naptári napot magában foglaló megszakítás nélküli 42 óra pihenőidőt kell biztosítani számukra a munkaidő beosztás során, és a munkaidőkeret átlagában legalább 48 óra heti pihenőidőben kell részesülniük. Állításuk szerint a munkáltató több alkalommal nem jelölte ki és nem osztotta be a minimális heti 42 óra pihenőidőt, és ezekben az esetekben pihenőnapjukon végeztek rendkívüli munkaidőben munkát, mely időszakra pótlék illette volna meg őket.

Kereseti kérelmüket arra alapították, hogy a pihenőidőhöz való joguk megóvása érdekében szükséges a jogellenes foglalkoztatást megállapító rendelkezés meghozatala.

Beosztási szabályok

A fentiek megértéséhez nézzük meg a heti pihenőidőre és a heti pihenőnapra vonatkozó rendelkezéseket!

Mindenekelőtt lényeges, hogy ezeket nem kiadnia [mint ahogyan azt az 1992. évi XXII. törvény (a régi Mt.) írta elő], hanem beosztania kell a munkáltatónak.

Az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállaló esetén ez egyszerű: a munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig kell beosztani. Az ilyen munkarendben dolgozó munkavállaló heti két pihenőnapja szombatra és vasárnapra esik.

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát!
Ettől eltérőek a szabályok egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén. Ilyenkor a heti pihenőnapok értelemszerűen egyenlőtlenül is beoszthatók. Figyelemmel kell azonban lenni arra, hogy vasárnapra rendes munkaidőre a munkavállaló csak kivételesen, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 101. §-ában meghatározott esetekben osztható be. Ilyen esetben a dolgozó számára hat munkanapot követően egy pihenőnapot be kell osztani. Ez alól néhány, az általánostól eltérő munkarendben történő foglalkoztatás kivételt jelent (a megszakítás nélküli, a több műszakos, illetve az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállaló).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a beosztás egyéb szabályait, valamint, hogy hogyan döntött a Kúria! 
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close