Lemondható-e, újra megállapítható-e a nyugdíj? Kúriai döntés

  • adozona.hu

Le lehet-e mondani az öregségi nyugdíjról annak érdekében, hogy az ellátás melletti munkavégzés alapján magasabb járandóságot állapítsanak meg? A Kúria tájékoztatót közölt az Mfv.III.10.148/2019/3. számú ügyben hozott határozatáról.

Az elsőfokú társadalombiztosítási szerv a 2017. augusztus 9-én kelt, a másodfokú szerv által helybenhagyott határozatával elutasította a felperes által előterjesztett, a nyugellátása újraszámítására irányuló kérelmet, mert az öregségi nyugdíj ismételt megállapítására, illetve a bírói korhatár betöltésekor újbóli számításra jogszabály nem biztosít lehetőséget. A határozat indokolása szerint az 1948. november 18-án született felperes 2006. január 1-jétől előrehozott öregségi nyugdíjban részesült, amely ellátás 2010. november 18-ától, a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől kezdve – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 18. § (1) bekezdés a) pontjára figyelemmel – öregségi nyugdíjként került továbbfolyósításra.

A felperes 2017. november 17-éig bírói szolgálati jogviszonyban állt; nyugellátása 2013. július 1-jétől szünetelt, a szüneteltetés ideje alatt a felperes nyugdíjasnak minősült [Tny. 83/C § (1), (3) bekezdés], a felperes a nyugellátás melletti munkavégzésére tekintettel nyugdíjnövelésben részesült. Mivel a felperes a folyósítás kért kezdő napján már öregségi nyugdíjban részesült, a Tny. szerinti öregségi nyugdíj újbóli megállapítására nincs lehetőség.

A felperes keresetében a társadalombiztosítási határozat felülvizsgálatát azért kérte, mert esetében, tekintettel arra is, hogy előrehozott öregségi nyugdíjban részesült, abban is csak a szüneteltetés elrendeléséig, 2013. június 30-áig, nincs jogszabályi akadálya az ellátás újraszámításának. A munkaügyi bíróság a keresetet elutasította. A Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta. Megállapította, hogy a felperes téves jogértelmezés eredményeként hivatkozott arra, hogy ügyében a Tny. 18. § (1) bekezdés a) pontja nem irányadó, a nyugdíjkorhatárt nem 2010. november 18-án, hanem – a Bjt. szabályai alapján – a 69. életéve betöltésekor érte el, ami miatt nem volt akadálya annak, hogy a nyugdíjbiztosítási szerv az előrehozott öregségi nyugdíja helyett öregségi nyugdíjat állapítson meg részére. A felperes részére 2006. január 1-jétől megállapított előrehozott öregségi nyugdíj, ahogyan arra a munkaügyi bíróság is rámutatott, az öregségi nyugdíj egy speciális, kedvezményes formája.

Öregségi nyugellátások ismételt megállapítására a törvényhozó a 2012. január 1-jétől hatályba lépett, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) 18. § (3) bekezdésében a korhatár előtti ellátásban és a szolgálati járandóságban részesülő személyeknek biztosított lehetőséget, a felperesre azonban, tekintve, hogy 2010. november 18-ától öregségi nyugdíjban részesült, a Khtv.-t nem lehetett alkalmazni.

Öregségi nyugdíj újbóli megállapítására, átcserélésére a törvényhozó a Khtv.-n túl – „kényszernyugdíjazott” bírák és ügyészek számára – az Alkotmánybíróság 12/2018. (VII.18.) AB határozata (ABH) alapján megalkotott, az egyes családtámogatási és nyugdíjbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2018. évi CXIX. törvény (Módtv.) 12. §-ával bevezetett szabály, a Tny. 2018. december 23-tól hatályos 102/C §-ban biztosított lehetőséget, erre a szabályra azonban a felperes igényt – egyebekben általa sem vitatottan – nem alapíthat. A Kúria rámutatott: az Alkotmánybíróság az ABH-ban olyan szabályozás megalkotására kötelezte a törvényhozót, amely a Bjt. korábban megsemmisített rendelkezései alapján felmentett, emiatt öregségi nyugdíj igénybevételére kényszerült személyeknek lehetőséget biztosított a már megállapított nyugdíj növelésekkel emelt összege és a nyugdíj ismételt megállapítása közötti választásra. Az ABH-ból tehát jogalkotási kötelezettség azokra a Bjt. 90. § h) pont, ha) alpontja és 230. §-a alkalmazásával felmentett bírákra vonatkozott, akiknek az öregségi nyugdíja megállapítására végső soron nem a saját elhatározásuk, hanem a 33/2012. (VII.17.) AB határozattal alkotmányellenesnek minősített szabályozásra visszavezethetően került sor; a diszkriminációtilalom vizsgálatakor a megkülönböztető ismérv a nyugalmazás körülménye volt. Mulasztást azért állapított meg az Alkotmánybíróság, mert a jogalkotó a nyugdíjbiztosítási viszonyra nem alakított ki olyan szabályozást, ami a „kényszernyugdíjazás” folytán bekövetkező hátrányokat orvosolja.

A felperes nem tartozik a fenti körbe, mivel öregségi nyugdíjat nem a 2012. június 30-ai felmentése miatt, kényszerűségből, hanem a saját választásának az eredményeként vett igénybe (2006. január 1-jétől), hangsúlyozza a Kúria közleménye. A felperes esetében a nyugellátás melletti kereső tevékenységet, illetve az általa teljesített nyugdíjjárulék fizetést a törvényhozó a Tny.-be 2007. január 1-jétől beiktatott, többször módosított 22/A §-ában honorálta; a felperesre a Tny. 83/C § (1) és (3) bekezdéseit – a nyugdíj mellett fennálló bírói jogviszonyra tekintettel – alkalmazni kellett.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftverhasználat ingyenesen

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési tartalék elkülönítés

Nagy Norbert

adószakértő

Egyszerűsített végelszámolás iratminta

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close