hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fontos tudnivalók a munkaidő nyilvántartásáról a Kúria döntése tükrében

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkaidő-nyilvántartás a munkáltató alapvető kötelezettsége, mellyel összefüggésben számos gyakorlati kérdés felvetődik. A törvény ugyanis a munkaidő-nyilvántartás vonatkozásában általánosan fogalmaz, annak konkrét megvalósítási módja a felügyeleti szerv, illetve a bíróság gyakorlatából derül ki. Ezen kérdések szempontjából jelentősége van a Kúria legutóbbi döntésének (BH 2020.2.52.), melynek részleteit az alábbiakban ismertetjük.

A munka törvénykönyve általános kereteket ad csupán

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 134. paragrafusa rögzíti, hogy a munkáltató nyilvántartja a rendes és a rendkívüli munkaidő, a készenlét, a szabadság, valamint 2019. január 1. napjától kezdődően a 109. paragrafus (2) bekezdése, valamint a 135. paragrafus (3) bekezdése szerinti megállapodás alapján teljesített rendkívüli munkaidő tartamát (önként vállalt túlmunka).

A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített rendes és rendkívüli munkaidőnek, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának is. A nyilvántartás az írásban közölt munkaidőbeosztás hónap végén történő igazolásával és a változás naprakész feltüntetésével is vezethető. Fontos, hogy kötetlen munkarend esetében a nyilvántartásnak kizárólag a szabadság és az önként vállalt túlmunka tartamát kell tartalmaznia.

A megfelelő nyilvántartás megléte mind munkaügyi ellenőrzés esetén, mind pedig munkaügyi perben kiemelt jelentőségű. Mindkét esetben a munkáltató terhére értékelik, ha a nyilvántartás nem, vagy nem kellően részletesen áll rendelkezésre.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkünket is! Versenytilalmi megállapodás alapján követelt 4,5 milliót a munkáltató

Munkaügyi felügyelet: a munkavégzés napi kezdő időpontja szükséges, a tervadatok nem jogszerűek

Az említett jogesetben érintett munkáltató üzletében tartott ellenőrzést követően a munkaügyi felügyelet 2018. április 27. napján kelt határozatával 540 ezer forint munkaügyi bírságot szabott ki, mert a munkáltató megsértette egy munkavállalója esetében a napi munkaidő mértékére vonatkozó, az Mt. 99. paragrafusának (2) bekezdése előírását. A döntés megállapította továbbá, hogy a munkáltató 17 fő (név szerint felsorolt) munkavállaló esetén megsértette az Mt. munkaidő-nyilvántartásra vonatkozó 134. paragrafusának (1)–(3) bekezdéseiben foglalt előírásokat.

A határozat indoklása szerint az élelmiszerüzletben az ellenőrzés időpontjában bemutatott tárgyhavi munkaidő-nyilvántartás 2017. december 28-31. munkavégzési napokra előzetesen kitöltött munkaidőadatokat tartalmazott. A munkaügyi ellenőrzés időpontjában a munkáltató tehát nem rendelkezett naprakész és valós munkaidő-nyilvántartással, továbbá a bemutatott munkaidő-nyilvántartásban szereplő tervezett munkavégzési időadatok, a beosztásban szereplő tervezett időadatokkal nem mindenben egyeztek meg. A munkáltató másik üzletében a bemutatott tárgyhavi munkaidő-nyilvántartás pedig nem tartalmazta a munkavállalók tárgynapi munkavégzésének kezdő időpontját.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mivel érvelt a munkáltató, és végül melyik fél álláspontját osztotta a Kúria!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Kelemen László

adószakértő, jogász

Személy- vagy tehergépkocsi

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close