27 találat a(z) Európai Unió Bírósága cimkére

Vesztett Magyarország és Lengyelország a jogállamisági perben Cikk

Az Európai Unió Bírósága elutasította azt a Magyarország és Lengyelország által benyújtott keresetet, amely a jogállamiság elveinek tiszteletben tartásához köti az uniós költségvetésből származó finanszírozás igénybevételét, olvasható az Európai Unió Bírósága által kiadott sajtóközleményben.

Egyenlő munkáért egyenlő bért – mikor térhet el ettől a munkáltató? Cikk

Az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a munkavállalók az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét a tagállamok előtt közvetlenül érvényesíthetik abban az esetben is, amennyiben az elv a tagállamban nem jelenik meg jogszabályi szinten. Az alábbiakban az ügy hátterét és a hazai szabályozást mutatjuk be.

Tiltott állami támogatások: az Európai Bizottság döntéseit gyakran támadják Cikk

Rendkívül aktív küzdelmet folytatott az elmúlt években az agresszív adótervezési struktúrák ellen az Európai Bizottság. Tiltott állami támogatások vonatkozásában több nemzetközi cég által alkalmazott struktúrát megtámadtak, több esetben azonban a Bizottság álláspontját az Európai Unió Bírósága nem osztotta, olvasható a Deloitte elemzésében.

Döntött az EU bírósága: kiküldetés a határon átnyúló szállítás is Cikk

Minden olyan határon átnyúló szolgáltatásnyújtásra alkalmazni kell a munkavállalók kiküldetéséről szóló uniós irányelvet, amely munkavállalók kiküldésével jár, így a közúti közlekedésre, különösen az árufuvarozási tevékenységre is, függetlenül attól, hogy az irányelv nem fogalmaz meg ezekre külön rendelkezéseket – mondta ki az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága mai döntésében.

Behajthatatlan követelések áfája: újabb uniós bírósági ítélet, módosítani kell a magyar szabályt is Cikk

Több ponton módosítani kell az idei év elején hatályba lépett, a behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylésére vonatkozó magyarországi rendelkezéseket is az Európai Unió Bírósága által egy lengyel ügyben az elmúlt héten hozott ítélete nyomán.

Az EU Bírósága vizsgálja egyes behajthatatlan követelésekre eső áfa-visszaigénylések elutasítását Cikk

Nem túlzás azt állítani, hogy manapság a magyar adózás egyik legfelkapottabb témája a behajthatatlan követelésekre eső áfa visszaigénylése. A koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági helyzetben egyre több vállalkozásnak adódnak nehézségei a kintlévőségek behajtásával, és a behajtás sikertelensége esetén jól jön az áfa-visszatérítés útján megmenthető pénz.

Beszerzés áfájának levonhatósága: magyar ügyben döntött az EUB Cikk

A beszerzések általános forgalmi adójának levonhatósága gyakran képezi adómegállapítások tárgyát. Az Európai Unió Bírósága újabb olyan ügyben döntött, amikor az adóhatóság vitatta az áfa levonhatóságát.

Uniós védjegy lehet a Messi Cikk

Az Európai Unió Bírósága helybenhagyta a Messi védjegy bejegyezhetőségét azzal, hogy csütörtökön ismertetett ítéletében elutasította az uniós védjegyhivatal (EUIPO) és egy spanyol vállalat az uniós törvényszék azon ítélete ellen benyújtott fellebbezéseit, amely megengedte Lionel Messi labdarúgó számára a Messi védjegy lajstromozását különböző sportcikkekre vonatkozóan.

Airbnb: uniós bírósági ítélet a franciaországi adminisztratív előírásokról Cikk

A rövid távú ingatlankiadást végző Airbnb Irelandnek Franciaország nem teheti kötelezővé az ingatlanközvetítésre vonatkozó adminisztratív szabályok betartását az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának csütörtöki döntése szerint.

Az online elérhető fotók további felhasználásáról döntött az Európai Unió Bírósága Cikk

Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a szerző engedélyével online hozzáférhetővé tett fotó nem használható fel a szerző újabb engedélye nélkül egy másik honlapon, azonban kiskaput jelenthet ez alól a kattintható hiperlinkek használata.

Új jogi megoldást keres a termőföld ügyében a kormány Cikk

A kormány elkötelezett abban, hogy a magyar termőföld magyar kézben maradjon – hangoztatta Lázár János csütörtökön Budapesten, az Európai Unió Bíróságának zsebszerződésekre vonatkozó döntésére reagálva.

Adidas-csíkok – védjegy ügyben döntött az uniós bíróság Cikk

Az Adidas német sportszergyártó, melynek védjegyében három párhuzamos csíkozás szerepel, megakadályozhatja azt, hogy más gyártók cipőin elhelyezett, két párhuzamos sávból álló megjelölést európai uniós védjegyként jegyezzék be – közölte az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Fogalma sincs, mit csinál az Európai Unió Bírósága? Most megtudhatja Cikk

Négy információs kisfilmet készített az Európai Unió Bírósága.

Az átutazóknak is nyilatkozniuk kell a készpénzről Cikk

Nyilatkozattételi kötelezettség vonatkozik a 10 ezer eurót (mintegy 3,1 millió forint) meghaladó készpénzösszegekre az unió tagállamainak területén található repülőterek nemzetközi tranzitterületein – ismertette döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Aránytalan bírság az úthasználati díj megfizetésének elmulasztása miatt Cikk

Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely az úthasználati díj megfizetésének elmulasztását úgy bünteti, hogy nem veszi figyelembe a jogsértés súlyát, a szabályok bármekkora megsértése esetén átalányösszegű bírság kiszabását írja elő – mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága szerdán.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs