698 találat a(z) APEH cimkére

Kevesebb veszteséges céget ellenőrzött az APEH Cikk

Az elmúlt évihez képest idén kevesebb tartósan veszteséges egyéni vállalkozót ellenőrzött ezidáig az adóhatóság Észak-Magyarországon.

Az APEH válaszol: elmaradt számla, alkalmi munka, adóvisszatérítés Cikk

Tudtommal a teljesítést és követelést követő 15 napon belül a számlát ki kell állítani, mit tehetek, ha ezt nem teszi meg a szolgáltató? Gyesen alkalmi munkavállalói könyvvel dolgoznék, ha az azzal keresett jövedelem nem éri el a határösszeget, akkor kell-e utána adót fizetnem? Alkalomszerűen szeretnék dolgozni, hogyan tudom ezt a olcsón, jogszerűen megoldani? Olvasóink kérdezték.

Adócsomag 2009: aránytalan jogkör az APEH-nak és problémás cégautó-adó Cikk

A Pénzügyminisztérium a honlapján nyilvánosságra hozta az adó- és járulék törvényeket érintő módosító javaslatát. A kormány pedig szerdai ülésén megtárgyalta és elfogadta az adótörvények 2009-re vonatkozó módosításait. A pénzügyminiszter pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek a módosító csomagot, de mandátumot kapott arra, hogy az addig az Országos Érdekegyeztető Tanácson, valamint a Gazdasági Együttműködési Fórumon felmerült javaslatokról tárgyaljon. A csomag elsődleges célja – úgy tűnik – az egyszerűsítés, mert a tervezet a vállalkozások összterhének csökkentésére nem elegendőek – mondja Erdős Gabriella a PricewaterhouseCoopres adópartnere az Adózónának. A szakértő szerint a javasolt tervezet változtatásai kapcsán még nem fognak Magyarországra „özönleni” a beruházok, ugyanakkor jó iránynak tartja, hogy adóalap-csökkentő tételek nagy részét megszüntetnék.

Szja-felajánlás: 16,2 milliárd forint közel 29 ezer kedvezményezettnek Cikk

A 2007. évi személyi jövedelemadójából 1 millió 803 ezer magánszemély ajánlott fel 16,2 milliárd forintot 28.872 kedvezményezettnek - jelentette be Polgár Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese.

Az APEH válaszol: ingatlan értékesítése, gyermek támogatása, illetékfizetés Cikk

Ha értékesítek egy ingatlant, és lakáshitelem tőketörlesztésére fordítom a teljes összeget, meg kell-e fizetnem a 25 százalékos szja-t? Ha az eltartásra (pl. egyetemista esetében) folyósított összeg ajándéknak minősül, akkor a havi 150 ezer forint illetékmentes-e, vagy össze kell vonni a hónapokat pl. az egy év során folyósított összegeket? Ha az eladójának nem keletkezett nyeresége az ügyleten (hiába 1 éven belül történik az eladás), akkor ez nem adóköteles? Az eladónak van illetékfizetési kötelezettsége? Olvasóink kérdezik.

Jogsértően bírságol az APEH? Cikk

Az adóhatóság megsérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, ha késedelmi pótlékot vet ki, és annak behajtására végrehajtási eljárást indít, miközben az adózó azért nem tud fizetni, mert nem fér hozzá a büntetőeljárásban zárolt vagyonához - állapította meg Szabó Máté ombudsman; aki egyben felkérte az APEH elnökét, vizsgálja meg, hogy az utóbbi tíz évben történtek-e hasonló esetek. Az ombudsman Tocsik Márta esetét vizsgálva jutott a megállapításra. A Népszabadság szerdán írta meg, hogy a milliárdos sikerdíjáról elhíresült Tocsik Márta az országgyűlési biztos állásfoglalását kérte az ügyében.

Adótartozás miatt vállalkozói igazolványokat vonnak vissza Cikk

Adótartozás miatt vállalkozói igazolványokat vonnak vissza az Észak-alföldi Régióhoz tartozó három megyében, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Szabolcs-Szatmár-Beregben - írta szerdai számában a Kelet-Magyarország a térségi APEH-igazgatóságra hivatkozva.

Igazságtalansághoz vezethet a zéró tolerancia Cikk

Miközben a jelenlegi tervek szerint nagyobb büntetések, szigorúbb adóeljárások elé nézhetünk, az adóhivatalnál előfordulhatott, hogy egy adóhiánynak nézett adminisztratív tévedés okán két ingatlant, egy gépkocsit és a fizetést érintő végrehajtási eljárást indítottak - ismerteti a keddi Népszabadság.

A Kánikula Kommandó mérlege: 53 ezer ellenőrzés, 2,2 milliárd bírság Cikk

A Kánikula kommandó fogyasztóvédelmi program keretében több mint 53 ezer ellenőrzést végeztek a hatóságok szakemberei, mintegy 16 ezer esetben összesen 2,24 milliárd forint bírságot szabtak ki - mondta Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos hétfőn, a kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Az APEH töltené ki az szja-bevallásunkat Cikk

Ha a parlament megszavazza a javaslatot, a jövő évtől az adóhivatal készítheti el azok személyi jövedelemadó-bevallását, akik ezt igénylik - mondta az InfoRádiónak az APEH elnöke. A hivatal a munkáltatói adatszolgáltatás alapján fogja elkészíteni a bevallásokat.

Lízingügyletek és az áfa: hiányos az APEH állásfoglalása? Cikk

Több, az új áfa-törvény alapján korábban nem egyértelműen eldönthető kérdésben világos álláspontot határoz meg a Pénzügyminisztérium és az APEH nemrég kiadott hiánypótló, a lízingügyletek áfa-vonatkozásait tisztázó állásfoglalása. Miközben a lízingügyletekre vonatkozó szabályok mellett számos, az új jogszabály értelmezésére irányuló elvi jellegű megállapítás is levezethető belőle, az állásfoglalás mégsem tér ki egyes fontos adózási kérdésekre.

Gyurcsány: az APEH segítőkész és határozott Cikk

Adó- és járulékcsökkentésre szükség van, de azt nem lehet az állam működőképességének a rovására, a szociális és jóléti biztonság kárára megtenni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Balatonfüreden, az adóhivatali dolgozók országos konferenciáján.

Az APEH válaszol: biztosítás, járulék, autóhasználat Cikk

Kell-e szja-t fizetni a lakáskárommal kapcsolatban felvett biztosítási összeg után? Gyesen lévő kismamaként vállalkozói igazolványt váltottam ki, bevételem nincs, kell-e járulékot fizetnem? Egy külföldi platformon keresztül sikerül árfolyamnyereséget elérnem, mekkora az adófizetési kötelezettségem magánszemélyként? Olvasóink kérdezik.

Vesztegetéssel gyanúsítanak három APEH-munkatársat Cikk

Vádemelési javaslattal zárta le a rendõrség a nyomozást hét ember, köztük három adóhivatali köztisztviselõ ügyében, akiket vesztegetéssel, okirat-hamisítással és más bûncselekményekkel gyanúsítanak Bács-Kiskun megyében - jelenti a HavariaPress.

Húsz százalékkal több ellenőrzés a Nyugat-Dunántúlon Cikk

Húsz százalékkal több ellenőrzést végzett az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága az első fél évben, mint a tavalyi év hasonló időszakában, s főleg az áfánál találtak a bevalláshoz képest nagy különbséget. Az ellenőrök több mint egymilliárd forint adócsalásra bukkantak a régióban - írja a Kisalföld hétfői száma.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárművezető-oktatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs