hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Igazságtalansághoz vezethet a zéró tolerancia

  • MTI

Miközben a jelenlegi tervek szerint nagyobb büntetések, szigorúbb adóeljárások elé nézhetünk, az adóhivatalnál előfordulhatott, hogy egy adóhiánynak nézett adminisztratív tévedés okán két ingatlant, egy gépkocsit és a fizetést érintő végrehajtási eljárást indítottak - ismerteti a keddi Népszabadság.



A miniszterelnök zéró toleranciát ígért az adócsalókkal szemben, a Pénzügyminisztérium, illetve a parlament ehhez szigorúbb és vélhetőleg az eddiginél hatékonyabb eszközöket ad majd az APEH kezébe. A figyelmeztetés azonban már most elhangzott a szakértőktől: méltányosan és arányosan kell eljárni, különben könnyen igazságtalansághoz vezethet a zéró tolerancia alkalmazása - írja a napilap.

Egy a Népszabadság tudomására jutott eset épp azt példázza, lenne még min javítani az arányos és méltányos eljárást illetően az APEH-nél. Egy magánszemély személyi jövedelemadó-bevallásáról van szó: miután a munkáltatója hibásan töltötte ki a bevalláshoz szükséges igazolást, az adózó szintén rossz sorba írta be a tőle levont és befizetett különadó összegét. A problémáról úgy szerzett tudomást az illető, hogy kapott egy levelet az adóhatóságtól, amelyben közölték vele: a fizetését letiltatták, a gépkocsiját pedig lefoglalták, mivel tartozik az APEH-nek. Egy későbbi levélben hozzátették: végrehajtási eljárást kezdeményeztek két ingatlanára is.

Utólag kiderült, hogy minden rendben volt, csupán a munkáltató által levont különadó összegét írta rossz sorba. A bevallásból tehát úgy tűnt elsőre, mintha az illető még tartozna az adóhivatalnak, pedig a "hiányzó" pénzt a magánszemély munkáltatója - egy állami tulajdonú cég - az utolsó fillérig rendesen átutalta - olvasható a Népszabadságban.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink