698 találat a(z) APEH cimkére

Olvasgasson bírságolási alapelveket! Cikk

Az közzétette honlapján az úgynevezett Bírságolási kézikönyvét. A hivatal célja, hogy az adózók megismerjék az adóhatóság által a bírságok megállapítása és kiszabása során alkalmazott – általános, valamint az egyes cselekményeknél, mulasztásoknál irányadó – elveket. A kézikönyv hagyományos, nyomtatott formában nem jelenik meg, ellenben az interneten frissül, amennyiben a jogszabályok, illetve a szankciók változnak - tudatta az APEH.

Az APEH válaszol: tudnivalók a bevallásról Cikk

Nyugdíjas lévén 2008-ban nem volt adóköteles jövedelmem viszont életbiztosítás után megillet huszonötezer forint adókedvezmény. Átvihetem-e a jövő évre? Ha igen, mi a módja kell-e adóbevallást készítenem? Fiam 8 hónapig munkanélküli volt ebben az évben. Férjem nyugdíjas. Vásároltunk a fiam nevére egy ingatlant és a férjemmel vettünk fel 4 millió forint kölcsönt. Ki mit ír az adóbevallásba? A feleségem főállású anyaként van otthon, kell neki adóbevallást készítenie vagy sem?

Magánszemély a nagy adóhátralékosok élén 5,5 milliárddal Cikk

Az APEH 2008 negyedik negyedévében 197 adózónál összesen 39,4 milliárd forint adóhiányt állapított meg, amihez 31,7 milliárd forint összegű jogkövetkezmény társul - derül ki az adóhatóság által nyilvánosságra hozott adatokból. A 197 nagy adósból 101 vállalkozás, 96 pedig magánszemély.

Szombattól 20 százalékos bírság 250 ezer feletti kifizetések után Cikk

Február 1-jétől az APEH bünteti azt, aki jogszabály alapján bankszámlanyitásra kötelezett adózó és 250 ezer forint felett készpénzzel fizet. Pontosabban ügyletenként, a 250 ezer forint összeghatárt túllépő kifizetés értékének 20 százalékával megegyező összegű mulasztási bírságot szab ki. Az egy ügylethez tartozó kifizetéseket e szabály alkalmazásakor össze kell vonni. Amennyiben az ügylet folyamatos teljesítésű, minimum egy havi teljesítési időtartamra kell a kifizetéseket összeszámítani.

Mi mindenért kaphatunk adóbírságot? Cikk

Tekintve, hogy 2009-ben nagy mértékben nőttek az adóbírság tételek, összegyűjtöttük a magányszemélyeket leginkább „fenyegető” lehetséges bírságtételeket.

Tavaly 540 milliárddal többet fizettünk az APEH-nak, mint azelőtt Cikk

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2008-ban 8.818 milliárd forint adójellegű bevételre tett szert - jelentette be Szikora János elnök. A 2008. évi bevétel 540 milliárd forinttal, hét százalékkal több az előző évinél.

Cégautóadó: kinek és mennyibe kerül február 1-jétől? Cikk

Február 1-től a cégautó adó egy különálló, vagyoni típusú adóként él tovább, mert a nem kizárólag magánhasználatú személygépkocsi utáni cégautó adót a jövőben a személyijövedelemadó-törvény helyett a gépjárműadóról szóló törvény szabályozza. A jogszabályalkotók szerint a módosításnak az volt a fő indoka, hogy a többszázezer céges tulajdonban lévő autónak mindössze egytizede után fizettek cégautó adót, de 2009-től minden vállalkozás köteles lesz. Kinek és mennyibe kerül majd? Összefoglaltuk.

Áfabevallás, adóvisszaigénylés és ingatlaneladás Cikk

Havi bevallóknak hogy lehet a negyedéves áfabevallást választaniuk? IIngatlan értékesítése után vissza lehet-e igényelni a beruházáshoz felhasznált anyagok áfáját? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

Vagyonosodás: vége a dömpingnek, tudatosabb választások Cikk

Két év alatt 17 ezer vagyongyarapodási vizsgálatot fejezett be az adóhatóság, összesen mintegy 75 milliárd forint adóhiányt állapítva meg. Az idén valószínűleg véget ér a dömpingvizsgálatok ideje, az APEH tudatosabban választ majd alanyokat - ismerteti a pénteki Napi Gazdaság.

Az APEH válaszol: áfa, számla, ingatlan Cikk

Cégünk uniós országból árut vásárolt, a számlán kívül van még szükség valamire, ami az EU-s beszerzést igazolja? Egyéni vállalkozónak az alanyi adómentességre jogosító összeghatárt (5 millió forint) hogyan kell számolni? Árbevétel, ha a számla pénzügyileg kiegyenlítést nyert vagy árbevétel a számla teljesítésének időpontjában keletezik? A 2 éven belül épült lakóházat áfásan kell-e felénk (cég felé) számlázni az eladó kft-nek, vagy fordított áfa vonatkozik a számlázásra?

Vagyonosodási vizsgálatok: rendezett jogi háttér, de jogsértő a gyakorlat? Cikk

A vagyonosodási vizsgálatok jogszabályi háttere ugyan rendezett, de az APEH nem tartja be ezeket hatályos jogszabályokat - így kommentálta a Pénzügyminisztérium tegnapi állásfoglalását Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője.

Ombudsman a vagyonosodási vizsgálatokról: az APEH nem vizsgálhatná a kiadásokat Cikk

Nincs megfelelő törvényi felhatalmazása az adóhatóságnak arra, hogy az adóalanyok jövedelmei mellett a kiadásaikat is vizsgálja. Az adóhatóság nem tájékoztat megfelelően, mennyi ideig kell megőrizni az adózással kapcsolatos iratokat. A vagyonosodási vizsgálatok bizonyítási eljárásában több esetben is sérülhet a jogbiztonság követelménye - mondja Szabó Máté országgyűlési biztos.

Új okleveles adószakértő az Adózónán Cikk

Angyal József okleveles adószakértőként adójogszabályok értelmezésével, APEH határozatok, állásfoglalások szakmai felülvizsgálatára specializálódott. Ezekben a kérdésekben ad szakmai tanácsot és válaszol az Adózónja olvasóinak kérdéseire.

Bevallási határidők és a 0853-as nyomtatvány: mi változik 2009-ben? Cikk

Az idei évtől lesz bevallást helyettesítő nyilatkozat, (09Ny), össze lehet vonni az áfa bevallásokat és egyszerűbb lesz adóigazolást igényelni. Az 1+1 % felajánlások célbaérkezéséről elektronikus értesítést kap az adózó, a köztartozás nyilatkozatok pedig megszűnnek a bevallásokban - áll az APEH honlapján. Mi változik még?

Egyszerűsített önadózás: postázzák a csomagokat Cikk

A január 31-ig kipostázott bevallási egységcsomagban lévő nyilatkozattal megbízhatják az adózók az állami adóhatóságot, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a személyre szóló szja-bevallás ajánlatot – tájékoztat az APEH. A megbízásról szóló nyilatkozatot február 16-áig aláírva, kitöltve kell visszaküldeni. Az állami adóhatóság a személyre szóló bevallási ajánlatot 2009. április 30-áig juttatja el az adózókhoz, akiknek ezután az a feladatuk, hogy az adatok egyezőségét átnézve aláírják, és visszaküldjék azt az adóhatóságnak. A visszaküldési határidő 2009. május 20.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs