hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogsértően bírságol az APEH?

  • MTI

Az adóhatóság megsérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, ha késedelmi pótlékot vet ki, és annak behajtására végrehajtási eljárást indít, miközben az adózó azért nem tud fizetni, mert nem fér hozzá a büntetőeljárásban zárolt vagyonához - állapította meg Szabó Máté ombudsman; aki egyben felkérte az APEH elnökét, vizsgálja meg, hogy az utóbbi tíz évben történtek-e hasonló esetek. Az ombudsman Tocsik Márta esetét vizsgálva jutott a megállapításra. A Népszabadság szerdán írta meg, hogy a milliárdos sikerdíjáról elhíresült Tocsik Márta az országgyűlési biztos állásfoglalását kérte az ügyében.

 Szabó Máté közleményben - a panaszos nevének említése nélkül - azt írta, hogy egy állampolgári panasz kivizsgálása nyomán hozta meg állásfoglalását. Mint írta, "a panaszos jelentős jövedelmet szerzett, amivel kapcsolatban 1996-ban büntetőeljárás indult ellene és a nyomozó hatóság zár alá vette a teljes vagyonát", ezután az APEH 231 millió forint összegű adótartozást állapított meg. Hozzátette hogy a panaszos az adótartozást nem tudta megfizetni, mert nem fért hozzá a bankszámlájához, nem rendelkezhetett ingó és ingatlan vagyonával, a bíróság pedig nem engedélyezte, hogy feloldják az adótartozásnak megfelelő vagyonrész zárolását. Az adóhatóság a zár alá vétel tényét figyelmen kívül hagyta, így az adótartozást további bírságokkal és pótlékokkal is megterhelte.

Az ombudsman megjegyezte: "a panaszost a bíróság 2003 áprilisában az ellene emelt vád alól jogerősen felmentette, a zár alá vételt megszüntette". Szabó Máté állásfoglalásában azt írta: az adózás rendjéről szóló jogszabályok szerint "nem kell késedelmi pótlékot fizetni arra az időszakra, amelyre az adózó a késedelmét igazolta, és a késedelmet elháríthatatlan külső ok idézte elő". "A teljes vagyon zár alá vétele egyértelműen ilyen ok" - hívta fel a figyelmet az országgyűlési biztos. Hozzátette: álláspontja szerint az adóhatóság nem hivatkozhat arra, hogy a végrehajtási eljárás során ezt nem észlelte, hiszen a zárolt vagyonból nem lehet végrehajtani. Azzal pedig, hogy ennek ellenére adóbírságot és a késedelmi pótlékot számított fel, az APEH megsértette a jogállamiság elvét és a tisztességes eljárás követelményét - írta.

A közlemény szerint Szabó Máté az ügyben megkereste az adóhatóságot, amely ezt követően felülvizsgálta a szankciókat és törölte azokat, a konkrét ügyben ezért külön ombudsmani intézkedésre nem került sor. Ugyanakkor az országgyűlési biztos kezdeményezte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökénél, hogy belső vizsgálattal tárja fel, történtek-e az elmúlt 10 évben hasonló esetek, és ha igen, tegye meg a szükséges intézkedéseket a jogszerű állapot helyreállítására - olvasható a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs