hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vesztegetéssel gyanúsítanak három APEH-munkatársat

  • HavariaPress

Vádemelési javaslattal zárta le a rendõrség a nyomozást hét ember, köztük három adóhivatali köztisztviselõ ügyében, akiket vesztegetéssel, okirat-hamisítással és más bûncselekményekkel gyanúsítanak Bács-Kiskun megyében - jelenti a HavariaPress.

 A megyei rendõrség Gazdaságvédelmi Osztálya még tavaly januárban indított nyomozást az APEH biztonsági szerveinek feljelentése alapján, hivatali visszaélés gyanújával. A nyomozás megállapításai szerint az APEH egyik kecskeméti köztisztviselõje 2005 és 2007 között jogosulatlanul és célhoz kötöttség nélkül több száz alkalommal kérte le különbözõ, a munkaköréhez nem tartozó gazdasági társaságok adózási adatait az APEH számítógépes rendszerébõl. Ezeket az adatokat az egyik - közvetítõként dolgozó - barátjának adta át, s cserébe több alkalommal fogadott el tõle különbözõ összegeket.

Mindemellett az is kiderült, hogy az illetõ a munkahelyi számítógépén két, fiktív adóvizsgálatot elrendelõ dokumentumot készített. Ezekben az szerepelt, hogy az APEH Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága visszamenõleges vagyongyarapodási ellenõrzést indít két gazdasági társaság ellen, valótlan adatok alapján. A nyomozás adatai szerint az APEH-tisztviselõ a jogtalan lekérdezéseket egy, ugyancsak a hatóságnál dolgozó barátja kérésére végezte, alkalmanként 30-50 ezer forintért. A közvetítõként tevékenykedõ barát késõbb, az így kapott adózói adatok ellenében különbözõ pénzösszegeket kapott az adózóktól.

A nyomozók megállapították azt is, hogy a közvetítõ több alkalommal fordult egy kecskeméti APEH-revizorhoz azért, hogy bizonyos vállalkozások esetében kedvezõen befolyásolja a vizsgálat lezárását, illetve adjon olyan információkat, amivel a vizsgálatot elkerüli vagy kijátssza. A közvetítõ a segítségéért illetve tanácsaiért több alkalommal anyagi ellenszolgáltatást nyújtott a revizornak.

Az ügyben elrendelt nyomozás során három APEH-dolgozót és további négy embert hallgattak ki gyanúsítottként, vesztegetés, hivatali visszaélés, hivatali hatáskörrel visszaélve elkövetett közokirat-hamisítás, valamint magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt. Az ügyben négy gyanúsítottat a bíróság korábban elõzetes letartóztatásba is helyezett, jelenleg minden gyanúsított szabadlábon védekezik. Az ügy nyomozását a rendõrség a napokban lezárta, s az iratokat minden gyanúsított vonatkozásában vádemelési javaslattal küldték meg a Bács-Kiskun Megyei Fõügyészségnek.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaelőleg, veszteségelhatárolás

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Munkáltatói kölcsön elengedése kivás cég esetén

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs