61 találat a(z) 2022-es változások cimkére

Katás ügyvédi iroda megszűnése Cikk

A kisadózó vállalkozások tételes adójának 2022. szeptember 1-jei hatályú szigorítása nyomán a jelzett időponttól kezdődően az ügyvédi irodák már nem lehetnek kataalanyok, így döntési helyzetbe kényszerültek: vagy a társasági adó vagy a kisvállalati adó alanyaként folytatják tovább tevékenységüket. Utóbbi adónemek azonban nemcsak bonyolultabb adminisztrációt igényelnek, hanem jellemzően magasabb adóteherrel is járnak. Ennek nyomán egyes ügyvédi irodák tevékenységük befejezése mellett dönthetnek. Írásunkban áttekintjük, milyen előírásokat kell ilyenkor számba venni.

Az Alkotmánybíróságtól kérik a katatörvény megsemmisítését az ellenzéki pártok Cikk

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló új törvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Momentum vezetésével az ellenzéki pártok – közölte a Momentum elnöke, frakcióvezetője szerdán.

Kata után mikrogazdálkodói beszámoló? – 3. rész Cikk

A korábban kisadózó és a bevételi nyilvántartás „kényelméhez” szokott társaságok számára számos előnyt, de hátrányt is hozhat, ha a mikrogazdálkodói beszámoló mellett döntenek. Cikksorozatunk 3. részében az e beszámolási forma elleni érveket vesszük sorra.

Megjelent a szeptemberi VálaszAdó Cikk

Minden szempontból izzasztó nyár után mozgalmas szeptember elé nézünk. A kataváltozásokkal kapcsolatos kihívások, az ekho módosítása és az egyéb, a veszélyhelyzettel indokolt jogszabályváltozások sokaknak okoznak fejtörést.

Ismét meghosszabbították a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 144. számában megjelent a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendeléséről, valamint a válsághelyzet elrendelésével, fennállásával és megszüntetésével összefüggő szabályokról szóló 41/2016. kormányrendeletet módosító 333/2022. kormányrendelet.

Kata után mikrogazdálkodói beszámoló? – 2. rész Cikk

A korábban kisadózó és a bevételi nyilvántartás „kényelméhez” szokott társaságok számára számos előnyt, de hátrányt is hozhat, ha a mikrogazdálkodói beszámoló mellett döntenek. Cikksorozatunkban az e beszámolási forma mellett és ellene szóló szakmai érveket vizsgáljuk.

Ezt kell tudni az ekhóról 2. Cikk

A kifizetőket terhelő ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) megszüntetését élénk érdeklődés övezi, elsősorban az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások körében. Cikkünk második részében olvasóink kérdései alapján összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Kata után mikrogazdálkodói beszámoló? – 1. rész Cikk

A korábban kisadózó és a bevételi nyilvántartás „kényelméhez” szokott társaságok nemcsak az adózásban, de a számvitelben is szeretnének számukra minél kedvezőbb és lehetőleg egyszerűbb megoldásokat. Ilyen lehet a mikrogazdálkodói beszámoló is.

Legfontosabb tudnivalók az ekhóról 1. Cikk

Fontos változás, hogy 2022. szeptember 1-jétől a kifizetőnek nem kell egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) fizetnie, ami a jogalkotó szándéka szerint menekülőút lehet a katából kiszorultak egy részének. Mit jelent ez a gyakorlatban?

(X/1.) Régi kata alól kikerülők hipabevallása és előlege, továbbá 22NYHIPA nyilatkozata Kérdés

Új kata gyes mellett Kérdés

További két szempont az átalányadózás választásánál: családi járulékkedvezmény, kereseti korlát Cikk

A kisadózás alternatívájaként az egyéni vállalkozások számára első helyen az átalányadózás merült fel. Ennek megfelelően számos írás, esettanulmány jelent meg ezen adózási móddal kapcsolatban. Ezek között talán kisebb szerepet kapott – tekintve, hogy az „áttérőknek” csak egy-egy részét érinti – a családi járulékkedvezmény érvényesítésének, illetve a kereseti korlát számításának kérdése.

Kataváltozások: emeli a futárok díjazását a foodpanda Cikk

Átlagosan tizennyolc százalékkal emeli futárainak díjazását a foodpanda – közölte az ételkiszállító cég az MTI-vel szerdán.

Átalányadó Kérdés

Kata választása Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felmondási időtől való eltekintés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállaló szállásköltsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Mennyi lehet a legrövidebb napi munkaidő?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs