197 találat a(z) üzletrész cimkére

Üzletrész-átruházás euróban Kérdés

Magyar tulajdonos eladta az üzletrészét és a szerződésben euróban van meghatározva az összeg, amit két időpontban két részletben kapott meg. Kérdésem, mikori árfolyamon kell átszámolnia az eurót a jövedelem meghatározásához?

Üzletrész-átruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014. évben alakult kft. egyetlen tulajdonossal. 2015 évben a tulajdonos bevonta a kft.-be feleségét, most már mindketten tulajdonosok 50–50 százalékban. Ebben az esetben a kft. régi és új tulajdonosának kell-e az éves szja bevallásában szerepeltetni az üzletrész-átruházást? A kft. törzstőkéje megalakuláskor 3 millió forint volt és ez nem változott a feleség bevonása után sem. Mindketten öregségi nyugdíjasok.

Pótbefizetés könyvelése a pótbefizetéssel érintentett társaság értékesítése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk pótbefizetést eszközölt egy gazdasági társaságban, amely társaság 100 százalékos üzletrészét időközben értékesítettük egy másik gazdasági társaságnak. Az üzletrész-értékesítési szerződés nem rendelkezett külön az értékesített társaságban lévő pótbefizetésről, a vételár meghatározásakor nem történt utalás a pótbefizetés miatti ellenérték hányadra. Kérdéseim: 1.) Az üzletrész volt tulajdonosánál a pótbefizetés kivezetése hogyan könyvelendő? 2.) Van-e adóhatása annak az üzletrész eladójánál, ha a pótbefizetés miatti követelést "ellenérték nélkül" engedtük át az üzletrész új tulajdonosának? 3.) A pótbefizetés visszafizetése az új tulajdonos részére megtörtént. Hogyan könyvelendő a befolyt pénz az új tulajdonosnál, van-e ennek Tao korrekciója? Köszönettel.

Megvásárolt üzletrész tagnak történő átadása Kérdés

Előzőleg feltett kérdésémhez lenne egy kiegészítő kérdés. Ha a tag kapja meg egy év után az üzletrészt, mikor és hogyan fog adózni? Így egyszemélyes kft. lett, hogy a másik tag kilépett. A társaságnak van-e valamilyen bejelentési kötelezettsége?

Üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Üzletrész-értékesítéssel kapcsolatban szeretnék állásfoglalást kérni az alábbi üggyel kapcsolatban. A Kft. 100 százalékos tulajdonosa B Kft. A Kft. jegyzett tőkéje 3 millió forint. Ha C Kft. megvásárolna B Kft.-től A Kft.-ben lévő tulajdonrészét 5 millió forintért, akkor a 3 millió forinton felüli résznek van-e valamilyen adóvonzata B Kft.-re vonatkozóan?

Osztalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy egyszemélyes kft. (100 százalékos tulajdonos egy kft.) 10 millió forint osztalékelőleget állapít meg idén augusztus 15-vel. (Mérleg stb.) Az osztalékelőleget kiutalja a tulajdonosnak. (Mivel a tulajdonos egy gazdasági társaság - nincs szja előleg levonás.) Októberben a 100 százalékos tulajdonos eladja a 100 százalék üzletrészét egy másik kft.-nek. 2016-ban mérlegkészítéskor a véglegesen jóváhagyott osztalék 10 millió forint, azonban már más a tulajdonos 2015.12.31-én. Mi a teendő? Mi a sorsa az osztalékelőlegnek? Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel: L.

Vállalkozás /üzletrész/ eladása Kérdés

A társas vállalkozás a tulajdonát képező ingatlanban folytatja a tevékenységét. A folyamatos működés mellett az üzletrészek értékesítésre kerültek az ingatlannal együtt, a névértéket meghaladó összegért. Az üzletrész tulajdonosai a névértéket meghaladó összeg után, 16 százalék szja-t és 14 százalék ehót fizettek meg és fognak bevallani az éves bevallásukban? A vevőt milyen fizetési, bevallási kötelezettség terhei? A vevő

Mi lesz a végelszámolással megszűnő kft. üzletrész-befektetésével? Cikk

Mi lesz a sorsa végelszámolás során a végelszámolt vállalkozás más társaságban meglévő részesedésnek, ha a másik társaság nem tudja azt megvásárolni, és a megszűnő kft. tulajdonosai sem tartanak igényt az üzletrészre? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia adószakértő, mérlegképes könyvelő szakértőnk válaszolt.

Visszavásárolt üzletrész Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2010-ben visszavásárolt 3 000 E ft névértékű üzletrészt, 6 000 E Ft összegért tagjaitól. A visszavásárolt üzletrészt a társaság 2012-ben a meglévő tulajdonosai között térítésmentesen szétosztotta. A tulajdonosok között van aki személyesen közreműködő tag és van aki nem vállal közreműködést. Néhány tulajdonos 2015-ben eladja a teljes üzletrészét a kft.-ben maradó tag magánszemélynek, illetve egyikük a kft.-nek. A példa kedvéért, az egyik tagnak volt eredetileg 160 E ft üzletrésze, majd 2012-ben térítésmentesen kapott a társaságtól 100 E ft névértékű üzletrészt (amit a kft. 2010-ben 200 E ft-ért vásárolt meg). A magánszemélynek és a kft.-nek milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezett? Köszönöm szépen válaszát!

Befektetés végelszámolással megszűnő kft.-ben Kérdés

Végelszámolással megszűnő "A" Kft. (egyszemélyes) 28 százalékos részesedéssel rendelkezik "B" Kft.-ben. Az üzletrésznek mi lesz a sorsa a végelszámolás során a két kft. vonatkozásában, ha azt "A" Kft. nem tudja értékesíteni, és "B" Kft. saját tőke hiányában nem tudja visszavásárolni? Hogyan lehet rendelkezni a záróvagyon-felosztási javaslatban, ha a megszűnő kft. tulajdonosa nem tart igényt az üzletrészre? Van-e valamilyen adó- vagy illetékfizetési kötelezettség, és a záró beszámolóban hogyan kell szerepeltetni az üzletrészt? "A" Kft.-ben 500 ezer forint jegyzett tőke és 500 ezer forint pótbefizetés van, ha ezt nem haladja meg a végelszámoláskor a tulajdonosnak kiadott összes érték, akkor nincs semmilyen adókötelezettség?

Üzletrész visszafizetése végelszámoláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem a segítségét. Végelszámolás után, ha a fennmaradó vagyon nem több, mint a jegyzett tőke, kell-e a tagoknak adót, járulékot fizetniük a vagyonfelosztás során? Előre is köszönöm segítségét!

Ezt mondja az áfatörvény az üzletág és az üzletrész értékesítéséről Cikk

Az üzletág-, illetve az üzletrész-értékesítés fogalmát sokszor még a gazdasági szakemberek is helytelenül használják, pedig igen jelentős különbségek vannak köztük nemcsak jogi, hanem adózási értelemben is.

Üzletrész értékesítése piaci ár felett: a kft. és eladó terhei Cikk

Ha piaci ár felett sikerül eladni az üzletrészt, milyen terheket visel az eladó, és milyen kötelezettségei vannak a kft.-nek? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértőnk válaszolt.

2006. évi szja-visszaigénylés Kérdés

Magánszemély építési telket apportált 20 millió forint értékben 2006. évben egy kft.-be, és ezzel üzletrészt szerzett. A ingatlan-értékesítés után az apportáló 2006-ra bevallást adott, a 25 százalék szja-t 2007-ben megfizette. Az üzletrészét még 2006. évben "előszerződéssel" eladta 20 millió forintért a társaság másik két tagjának. Végleges szerződés nem készült, a vevő tagok a 20 millió forintot nem fizették meg az eladónak, mondva, hogy színlelt volt az előszerződés. 2011. óta per volt folyamatban. 2015-ben az ítélőtábla (helybenhagyva a törvényszék ítéletét) az üzletrész adásvételi szerződést "megkötötte", de az apport 2006-os értékét 13 500 000 forintra csökkentette, szakértői vélemény alapján és kötelezte az üzletrész vevőit a 13 500 000 forint megfizetésére. A vélhető csalásra tekintettel van-e valamilyen lehetősége a a magánszemélynek a 6 500 000 forint apportérték-különbözet szja-vonzatának visszaigénylésére?

Üzletrész-ajándékozás Kérdés

Tisztalt Adózóna! Ingatlan-tulajdonjoggal rendelkező, nem ingatlanforgalmazó társaság tulajdonos elajándékozná üzletrészének felét házastársának. A saját tőke értéke messze meghaladja a törzstőkét. Van-e az ajándékozásnak adó-, járulék- és illetékvonzata? Illetékmentes-e az ajándékozás az Itv. 17.§ (p), illetve a 26.§ (1) pontja alapján? Köszönettel, Gyúri Dénes

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs