hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzletrészek cseréje: hogyan kell megállapítani az adót?

  • adozona.hu

Keletkezik-e adókötelezettség üzletrészek cseréjénél? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Van két tulajdonos (A, B) és két cég (X Kft., Y Kft.). Az A tulajdonos 30 százalékban tulajdonosa X Kft.-nek és 60 százalékban Y Kft.-nek. X Kft. jegyzett tőkéje 1 000, saját tőkéje 5 000, Y Kft. jegyzett tőkéje 2 000, saját tőkéje 10 000. A két tulajdonos úgy ítéli meg, hogy az üzletrészeik tényleges piaci értéke megegyezik, ezért „csereszerződés” keretében arról kívánnak dönteni, hogy minden egyéb ellenszolgáltatás nélkül A tulajdonos kilép az Y Kft.-ből, B tulajdonos pedig az X Kft.-ből. Az ügylet eredményeképpen így A tulajdonos 100 százalékos tulajdona lesz az X Kft., B tulajdonosé pedig az Y Kft. Kérdésem lényege az lenne, hogy a leírt csereügylet kapcsán keletkezik-e szja-fizetési kötelezettség?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Véleményem szerint abból kell kiindulni, hogy a kft.-üzletrész a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szerint értékpapírnak minősül [szja-törvény 3. § 34. pont], továbbá mindkét fél esetében külön-külön azt kell vizsgálni, hogy értékpapír formájában keletkezik-e jövedelme.

A szja-törvény 77/A § (1)bekezdése szerint: „A magánszemély által értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték esetében jövedelemnek minősül az értékpapírnak a megszerzése időpontjára megállapított szokásos piaci értékéből az a rész, amely meghaladja az értékpapír megszerzésére fordított igazolt kiadás (érték) és az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költségek együttes összegét. A bevétel adókötelezettségének jogcímét a felek (a magánszemély és az értékpapírt juttató személy, valamint az említett személyek és más személy) között egyébként fennálló jogviszony és a szerzés körülményei figyelembevételével kell megállapítani, és ennek megfelelően kell a kifizetőt, illetőleg a magánszemélyt terhelő adókötelezettségeket (ideértve különösen a jövedelem, az adó, az adóelőleg megállapítását, megfizetését, bevallását, az adatszolgáltatást) teljesíteni.”

A szja-törvény 77/A § (2) h) pontja értelmében nem minősül bevételnek a magánszemély által üzletrész (értékpapír) formájában megszerzett vagyoni érték, ha a magánszemély az üzletrészt visszterhes jogügylet keretében más magánszemélytől szerezte, feltéve, hogy az ellenérték értéke (az átadott üzletrész szokásos piaci értéke) eléri kapott üzletrésznek a kft.-je jegyzett tőkéjéből arányosan rájutó rész összegét.

A szja-törvény 3. § 9. pontja értelmében az átadott üzletrész szokásos piaci értéke – ha a magánszemély ennek ellenkezőjét nem bizonyítja – az játadás napján ismert, a kft. már jóváhagyott beszámoló mérlegében kimutatott saját tőkéje összegéből az üzletrészre arányosan jutó rész, növelve a kft. olyan kötelezettségének összegével, amely az üzletrészhez kapcsolódó jóváhagyott osztalék címén az üzletrész megszerzésekor még fennáll.

Ez azt jelenti, hogy az előző szabályok szerint elsőként meg kell határozni az elcserélt üzletrészeknek a jegyzett tőke arányában számított értékét, illetve a saját tőke arányában számított szokásos piaci értékét, és ha az ekként megállapított értékek egybevetése alapján a szja-törvény 77/A § (2) h) pontjának rendelkezésében foglalt feltétel teljesül, adókötelezettség nem keletkezik.

Megjegyzem azonban, hogy az ügylet eredményeképpen keletkező (vagy nem keletkező) konkrét kötelezettségek megállapításához a megadott adatok nem elegendőek, ehhez az érintett kft.-k konkrét mérlegadatainak és az ügylet összes körülményének ismerete szükséges.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs