hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzletrészek cseréje: hogyan kell megállapítani az adót?

  • adozona.hu

Keletkezik-e adókötelezettség üzletrészek cseréjénél? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Van két tulajdonos (A, B) és két cég (X Kft., Y Kft.). Az A tulajdonos 30 százalékban tulajdonosa X Kft.-nek és 60 százalékban Y Kft.-nek. X Kft. jegyzett tőkéje 1 000, saját tőkéje 5 000, Y Kft. jegyzett tőkéje 2 000, saját tőkéje 10 000. A két tulajdonos úgy ítéli meg, hogy az üzletrészeik tényleges piaci értéke megegyezik, ezért „csereszerződés” keretében arról kívánnak dönteni, hogy minden egyéb ellenszolgáltatás nélkül A tulajdonos kilép az Y Kft.-ből, B tulajdonos pedig az X Kft.-ből. Az ügylet eredményeképpen így A tulajdonos 100 százalékos tulajdona lesz az X Kft., B tulajdonosé pedig az Y Kft. Kérdésem lényege az lenne, hogy a leírt csereügylet kapcsán keletkezik-e szja-fizetési kötelezettség?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Véleményem szerint abból kell kiindulni, hogy a kft.-üzletrész a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szerint értékpapírnak minősül [szja-törvény 3. § 34. pont], továbbá mindkét fél esetében külön-külön azt kell vizsgálni, hogy értékpapír formájában keletkezik-e jövedelme.

A szja-törvény 77/A § (1)bekezdése szerint: „A magánszemély által értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték esetében jövedelemnek minősül az értékpapírnak a megszerzése időpontjára megállapított szokásos piaci értékéből az a rész, amely meghaladja az értékpapír megszerzésére fordított igazolt kiadás (érték) és az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költségek együttes összegét. A bevétel adókötelezettségének jogcímét a felek (a magánszemély és az értékpapírt juttató személy, valamint az említett személyek és más személy) között egyébként fennálló jogviszony és a szerzés körülményei figyelembevételével kell megállapítani, és ennek megfelelően kell a kifizetőt, illetőleg a magánszemélyt terhelő adókötelezettségeket (ideértve különösen a jövedelem, az adó, az adóelőleg megállapítását, megfizetését, bevallását, az adatszolgáltatást) teljesíteni.”

A szja-törvény 77/A § (2) h) pontja értelmében nem minősül bevételnek a magánszemély által üzletrész (értékpapír) formájában megszerzett vagyoni érték, ha a magánszemély az üzletrészt visszterhes jogügylet keretében más magánszemélytől szerezte, feltéve, hogy az ellenérték értéke (az átadott üzletrész szokásos piaci értéke) eléri kapott üzletrésznek a kft.-je jegyzett tőkéjéből arányosan rájutó rész összegét.

A szja-törvény 3. § 9. pontja értelmében az átadott üzletrész szokásos piaci értéke – ha a magánszemély ennek ellenkezőjét nem bizonyítja – az játadás napján ismert, a kft. már jóváhagyott beszámoló mérlegében kimutatott saját tőkéje összegéből az üzletrészre arányosan jutó rész, növelve a kft. olyan kötelezettségének összegével, amely az üzletrészhez kapcsolódó jóváhagyott osztalék címén az üzletrész megszerzésekor még fennáll.

Ez azt jelenti, hogy az előző szabályok szerint elsőként meg kell határozni az elcserélt üzletrészeknek a jegyzett tőke arányában számított értékét, illetve a saját tőke arányában számított szokásos piaci értékét, és ha az ekként megállapított értékek egybevetése alapján a szja-törvény 77/A § (2) h) pontjának rendelkezésében foglalt feltétel teljesül, adókötelezettség nem keletkezik.

Megjegyzem azonban, hogy az ügylet eredményeképpen keletkező (vagy nem keletkező) konkrét kötelezettségek megállapításához a megadott adatok nem elegendőek, ehhez az érintett kft.-k konkrét mérlegadatainak és az ügylet összes körülményének ismerete szükséges.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egycélú utalvány beváltása pénztárgépes értékesítésnél

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Dupla vevői utalás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárbizonylatok sorszámozása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close