37 találat a(z) építési telek cimkére

Áfa vállakozó telkén építetendő és értékesítendő ingatlan esetén Kérdés

Telek értékesítése Kérdés

Ingatlanvásárlás illetéke Kérdés

Áfa ingatlanértékesítésnél Kérdés

Építési telek eladása: áfafizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 2016. 11. 24-én 6 db építési telket vásárolt cégtől áfásan. 2018. március 10-én eladott egyet, majd 2018. 07. 23-án még két darab telket. 2020. március hóban ha elad egy telket mint magánszemély, áfásan kell vagy nem? 2020. 07. hó 23. után még eladja az ötödik és hatodik telket. Hogyan értelmezem ebben az esetben a figyelési időt: 2 év vagy 730 nap? Mi a kezdete a figyelési időnek? Az áfatörvény 259. § 18. pontjában lévő 3 naptári évet 2018. 11. 24-étől kell számítani? Válaszát előre is megköszönöm.

Építési telek áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég (áfakörös fő tevékenység: út, autópálya építése) hasznosítás céljából építési telket vásárolna. Hasznosítás: vagy autómosó építése vagy ingatlan-bérbeadás, vagy eladás. A kérdés, hogy ebben az esetben az áfa levonható? Egy esetleges kiutalás előtti ellenőrzésen hogyan tudom bizonyítani, hogy áfás tevékenység érdekében történt a telekvásárlás? Jelenleg csak az ingatlan-bérbeadás áfamentes, egy másik ingatlan miatt, amely már értékesítésre is került ebben az évben. Igaz az, hogy ha a levonás pillanatában nem voltam bejelentkezve áfakörre, akkor nem vonhatom le az áfát ingatlanvásárlás esetén? Hol találom meg, hogy lehetőségem van decemberben bejelentkezni ingatlan esetében az áfakörre? Megoldás lehetne egy új cég létrehozása 4120-as TEÁOR-ral, és ott eleve bejelentkeznénk az áfakörre ingatlanhasznosítás esetében? A 240 hónap figyelési időszak csak áfamentes értékesítés esetén van? Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Ingatlanértékesítés áfatartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tanácsát a következő kérdésben. Egy társaság ingatlant értékesít. Négy különböző helyrajzi számon lévő telket. Az egyik telken egy aszfalt út, a másik telken egy konténer van, amelyek ingatlannyilvántartási besorolása építmény, a másik két telek építési telek. Ezen esetben helyesen jár-e el a társaság, ha a két építmény besorolású telket fordított áfa, a másik két telket fizetendő áfa felszámításával értékesíti? Segítségét előre is köszönjük.

5%-os áfa 2024 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyént tulajdonosa vagyok egy építési telkeknek. Ezen telken építtetőként egy lakóingatlan terveztettem meg, amire vonatkozóan a 2023. 12. 31-éig érvényes 5%-os áfakulcs használatára vagyok jogosult. (A tervekre vonatkozóan még 2018. november 1. előtt megtörtént az érvényes egyszerű bejelentési kötelezettség építési hatósághoz történő bejelentése). Tehát a jelen szabályok szerint 2023. 12. 31-éig alkalmazható jelen ingatlanra az 5% áfamérték, ha generálkivitelező építi számomra mint magánszemély. Amennyiben eladnám az építési telket a jelen bejelentett lakóingatlan tervekkel együtt egy másik magánszemélynek, ő jogosult lenne ugyanúgy az 5% áfakulcsra, amennyiben a kész tervek alapján elkészítetti egy generálkivitelezővel az ingatlant? Köszönöm válaszukat.

Építési telek eladása – áfakötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jogi személy kft. építési ingatlanából kisebb hányadot értékesít egy kft. részére, amely a szomszéd telek tulajdonosa is egyben. A kérdésem az lenne, hogy az értékesítés áfaköteles-e. Az ingatlanrészt földmérővel kimérették, az eladásra kerülő ingatlanrész utcafronti része csak 0,80 méter, de a vevő számára a saját telkével egyesítve már hasznos telekként funcionálhat. A vétel célja nem lakóingatlanok építése, csak raktározási célra kell. Köszönöm előre is megtisztelő válaszát. Erdélyi János

Építési telek értékesítése 5 százalékos adómértékkel Kérdés

Az adásvételi szerződés tárgya, hogy az építési vállalkozó telekhányadot és felépülő társasházi lakást értékesít. A telekhányad értékesítésével egyidejűleg a lakás kivitelezésére, illetve a kivitelezés befejezésére a vevő az építési vállalkozóval vállalkozási szerződést köt. A társasházi lakás kulcsrakész átadásáig a felépítményen az építési vállalkozó marad birtokban. A vevő azt vállalja, hogy az ingatlanhányadot, mint építési telket vásárolja meg, és 4 éven belül megépíti a szerződésben körülírt lakást. A konkrét eset kapcsán kérem egyértelmű válaszukat arra vonatkozóan, hogy az építési vállalkozó helyesen jár-e el akkor, ha a lakóingatlan értékesítésére vonatkozó 5 százalékos adómértéket alkalmazza az építési telek tulajdoni hányadára is. (Az adásvételi szerződés a telekhányadot és a lakásértékesítést is tartalmazza.)

Építési telek eladása utáni áfafizetési kötelezettség Kérdés

2012 áprilisában a vadásztársaság, amely áfakörös volt, vásárolt egy építési telket. Az áfát (arányosítva) visszaigényelte. 2014. januártól alanyi mentességet választott. A korábban levont áfa 1/20 részét – mivel az meghaladja a 10 ezer forintot, 13 ezer forint – bevallja alanyi mentes stárusza alatt. 2019-ben eladja a telket. Ilyen esetben a telekértékesítésre kell áfát felszámítani?

Adószámos magánszemély – ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámmal rendelkező magánszemély szálláshelyszolgáltatást végez. Viszont 2019-ben egy építési telket kíván értékesíteni. Ezen értékesítés független a szálláshelyszolgáltatástól. Jól értem, hogy az Áfa tv. 2. § a) pontja miatt ezen értékesítés nem tekinthető az Áfa tv. hatálya alá tartozó ügyletnek, mert ezen esetben a magánszemély nem adóalanyként jár el? Így az alanyi mentesség vonatkozásában ezen ügylet teljes mértékben figyelmen kívül hagyható. Köszönettel: Nagy Ervin

Egyéni vállalkozó – építési telek beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbiakban. Lakásépítéssel foglalkozó egyéni vállalkozó 2018. decemberben építési telket vásárolt, melyre csak 2019-ben fog – továbbértékesítési céllal – lakóingatlant építeni. Kérdésem az lenne, hogy elszámolhatja-e költségként (árúbeszerzésként) a telek beszerzési árát 2018-ban? Köszönettel.

Építési telek vásárlása önkormányzattól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy köteles-e az önkormányzat az építési telek eladásáról számlát kiállítani. Cégünk önkormányzati tulajdonú építési telket vásárol, a vételár áfásan kerül meghatározásra. A felszámított áfa levonásba helyezése megítélésem szerint csak számla birtokában lehetséges. Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Szécsi Mária

Építési telek fizetendő áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem tájékoztatásukat, hogy egyéni vállalkozónál a korábban áfamentesen magánszemélytől beszerzett és most továbbértékesítendő építési telek eladási árára fel kell-e számítani az áfát adómentes beszerzés esetén vagy sem? Ha pedig fel kell számítani, hiszen az áfatörvény általános szabályai szerint adóköteles az adóalany által – ilyen minőségében – belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása. A magánszemélytől történt beszerzés – mivel az nem tartalmazott előzetesen felszámított áfát – keletkeztethet-e bármilyen áfalevonásba helyezési jogosultságot vagy sem? Várom válaszukat,üdvözlettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállaló jogellenes felmondása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close