43 találat a(z) átlagkereset cimkére

Korhatáron túl szerzett kereset Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy társas vállalkozó elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, azonban nyugdíj folyósítása nélkül folytatja a tevékenységét, akkor a korhatár betöltése utáni években kapott keresetének nagysága már egyáltalán nem befolyásolja a későbbiekben megállapítandó nyugdíjának alapját? Tehát, ha a korhatár betöltése után csupán minimálbér alapján fizet járulékokat, az sem rontja le a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet? Válaszát előre is köszönöm.

Nyugdíjban visszaüthet a katázás. Példával Cikk

Kevesebb papírmunkát igényel és a közterhek is elviselhetőbbek, ha valaki az általános adózás helyett a katázást választja. A nyugdíjban azonban megmutatkozhat a döntés hátránya.

Nyugdíj – átlagkereset megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy ha a munkavállaló családi adó- és járulékkedvezményt vesz igénybe, a nyugdíjjárulékot a kedvezmény miatt nem fizeti meg. Ha majd nyugdíjat igényel, az átlagkereset megállapításánál azt a jövedelmet (nyugdíjjárulék-alapot) figyelembe veszik-e, ami után a kedvezmény miatt a nyugdíjjárulék nem lett megfizetve? Köszönöm válaszát.

Öregségi nyugdíjszámítás Kérdés

A nyugdíjszámítás alapját képező egyhavi átlagkereset kiszámításánál a közmunkában foglalkoztatott keresete munkabérként viselkedik-e, vagy álláskeresési járadék módjára kétféle számítást végeznek az igénylőre kedvezőbb nyugdíjalap meghatározására?

Szórják a költségvetési intézmények a prémiumot a dolgozóknak Cikk

Májusban a bruttó és a nettó átlagkereset 12,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál az áprilisi 14,6 százalékos és a márciusi 12,8 százalékos növekedés után. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, valamint az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással – közölte a KSH.

Tíz százalék fölött nőtt az átlagkereset Cikk

2017. márciusban a bruttó átlagkereset 298 300 forint volt, 12,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2017. január–márciusban a bruttó átlagkereset 281 900 forint volt – jelentette a KSH.

Nyugdíj: szolgálati idő és átlagkereset viszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjra leszek jogosult 2018.06.07-én 42 év szolgálati idővel. 1973-tól 2015-ig folyamatosan biztosított voltam, idősorrendben: - (a) 5.5 év egyetem - (b) 22 év munkaviszony - (c) 14.5 év “Megállapodás szolgálati idő és nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset szerzésre…”, minimálbér után fizettem járulékot. Havi nyugdíjam várható összege az Adózóna nyugdíjkalkulátora szerint 186 696 Ft. Elvégezve a számítást a 14.5 év Megállapodás nélkül, csak 22 év munkaviszonnyal és 27 év szolgálati idővel, a várható havi nyugdíj 240 204 Ft lenne. Úgy tűnik, az amúgy nem szükségszerű, önként vállalt Megállapodás éveinek alacsony “jövedelmei” nagyobb mértékben csökkentik a várható nyugdíjat, mint amennyire a 15 év plusz szolgálati idő azt növeli. Kérdéseim: 1. Jól látom-e, hogy 14.5 év alatt azért fizettem ki önként 3.9 millió Ft járulékot Megállapodás alapján, hogy majd havonta (mai értéken) 54 000 Ft-tal kevesebb nyugdíjat kapjak ahhoz képest, mintha a 22 év munkaviszonyt követően nem kötöttem volna Megállapodást plusz szolgálati időért? 2. Ha fenti számítások és következtetésem helyesek, van-e bármilyen esélyem arra, hogy a Megállapodás alapján, saját elhatározásomból önként fizetett plusz szolgálati időt a hatóság ne „ismerje el”? Lemondhatok-e az így szerzett plusz szolgálati időről és „jövedelemről” (miután annak járulékait, 3.9 milló Ft-ot saját elhatározásból én fizettem), hogy azok ne rontsák a “Havi valorizált átlagkereset” átlagát? Üdvözlettel, József

Az öregségi nyugdíj kiszámítása 2017-ben. Példákkal, kalkulátorral Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati évek számától és a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől függ.

Főállású katás – gyáp Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy édesanya 2016-ban egy kft.-ben heti 40 órás munkaviszonyban állt, a bruttó bére egész évben a garantált bérminimum volt. A kft.-ben 2017.01.01-től heti 10 órás munkaviszonyban áll, a bruttó bére várhatóan 2017.01.01-től 2017.03.31-ig bruttó 100 000 Ft, 2017.04.01-től 40 250 Ft/hó. 2017.01.01-től egy bt.-ben főállású katás beltag. Van egy 5 éves gyermeke és egyedülállóként neveli. A kérdés, hogy ha gyermekápolási táppénzre szeretne menni január 5-20-áig és a továbbiakban többször is, ilyenkor mi lesz a figyelembe vehető jövedelme és mennyi lesz a napi átlagkeresete? Válaszát előre is köszönöm.

Repkednek a százezrek a zsebekbe: ennyit nőtt az átlagbér novemberben Cikk

Bruttó 285 800 forint volt tavaly novemberben a bruttó átlagkereset, ami 8,2 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A nettó átlagkereset – a személyi jövedelemadó szabályainak változása miatt – 9,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nőttek a keresetek – ezeknek köszönhető Cikk

2016 augusztusában a bruttó átlagkereset 258 300 forint volt, 6,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2016. január–augusztusban a bruttó átlagkeresetek 6,0 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Óriási a szakadék: így emelkedtek átlagban a bérek idén Cikk

Áprilisban 6,4 százalékkal magasabbak voltak a havi bruttó átlagkeresetek, mint egy évvel azelőtt, a nettó bérek – a jövedelemadó kulcsának csökkentése miatt – 8 százalékkal emelkedtek. 2016. január–áprilisban a bruttó átlagkeresetek Az év első négy hónapjában átlagosan 6,1 százalékos volt a bruttó átlagkereset-növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Három és félszeres a különbség a legjobban és a legrosszabbul fizetett ágazatokban dolgozók átlagbére között.

Lendületben a keresetek Cikk

Márciusban a bruttó 6,6, a nettó átlagkeresetek pedig 8,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 7,2, illetve 8,8 százalékos volt a bruttó és a nettó keresetnövekedés az egy hónappal korábbi 6,6 és 8,2 százalék után – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az öregségi nyugdíj összegének kiszámítása. Példákkal Cikk

A társadalombiztosítási nyugellátás a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem összegéhez és az elismert szolgálati időhöz igazodik. Az öregségi nyugdíj összege a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkeresetnek a megszerzett szolgálati időhöz tartozó, törvényben meghatározott százaléka.

Átlagkereset Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bíróság átlagkeresetet kér, pontos megfogalmazásban ez áll: összes keresete, járandósága. Mit kell ilyenkor közölni? Például a gépkocsi-költségtérítés, napidíj, vagy béren kívüli juttatás beleszámít-e a kereset, járandóság fogalmába? Köszönettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Minimum tb-járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Csekély értékű ajándék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close