hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyi hitelhez elég az átlagbér?

  • adozona.hu

A KSH adatai alapján májusban a kedvezmények nélküli átlagbér 377 600 forint volt. Ez egy év alatt 17,9 százalékos emelkedés, ami azonban elmarad a 21,5 százalékos inflációtól. A bérek vásárlóereje tehát csökkent a tavasz utolsó hónapjában, de vajon egy átlagos keresetű ember hitelfelvételi képessége is romlott? A kérdésre a Bankmonitor szakértői válaszolnak.

A KSH adatai alapján a magyar bruttó átlagbér 567 800 forint volt 2023. májusban, ami azt jelenti, hogy a kedvezmények nélküli nettó átlagbér 377 600 forint, míg a kedvezményekkel számolt nettó átlagkereset 391 500 forint volt. A bruttó és a kedvezmények nélküli nettó átlagbér 17,9 százalékkal nőtt, míg a kedvezményekkel számolt nettó átlagbér 17,7 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Ez igen jelentős emelkedés, ettől függetlenül a bérek vásárlóereje csökkent, ugyanis a májusi infláció mértéke 21,5 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos fizetéssel rendelkező magyar nagyságrendileg 3 százalékkal kevesebb árut tudott vásárolni 2023 májusában, mint egy évvel korábban.

Mennyi hitelre elég az átlagbér?

A fizetésünk vásárlóereje tehát csökkent, az viszont egy másik kérdés, hogy a hitelképességünk hogyan változott az elmúlt egy évben. Úgy is feltehetjük a kérdést, hogy mekkora törlesztőrészlet bevállalására elegendő az átlagbér, és ehhez mekkora hitelösszeg tartozik? Itt természetesen a fizetés változása mellett lényeges a hitelkamatok alakulását is megvizsgálni az adott időszakra.

A kedvezmény nélküli nettó átlagbér 377 600 forint, az adósságfék szabály szerint ennek legfeljebb felét, 188 800 forintot lehet fordítani biztonságos – legalább 10 évig fix kamatozású – kölcsön vagy fix kamatozású személyi hitel törlesztésére. A bankok alkalmazhatnak ennél szigorúbb feltételeket is: egyes pénzintézeteknél a fizetést nem engedik ilyen mértékig megterhelni.

A személyi kölcsönök átlagkamata májusban 19,07 százalék volt, így fedezetlen hitelből 8 millió forintot igénylésére volt elég az átlagbér 6 éves futamidő mellett. Az MNB statisztikái szerint 9,52 százalék volt a májusban igényelt lakáshitelek átlagkamata. Ilyen kamat mellett 20,2 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitel felvételére lenne elég az átlagbér. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján azonban ennél kedvezőbb feltételekkel is elérhető lakáscélú jelzáloghitel: májusban az átlagbérrel elérhető legkedvezőbb ajánlat kamata 8,6 százalék. Ilyen kamattal, 20 éves futamidőre 21,6 millió forint felvételére lett volna elég májusban az akkori nettó átlagbér.

Jelzáloghiteleknél jelentősen romlott a helyzet

Egy év alatt jelentősen emelkedett a nettó átlagbér, 2022 májusában még csak 322 300 forintot kapott kézhez egy átlagos magyar. Viszont a lakáshitelek kamata is érdemben emelkedett ezen időszak alatt: tavaly tavasz végén még 5,1 százalék volt a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos kamata. Sajnos a kamatemelkedés hatása nagyobb volt, mint a fizetésnövekedésé: egy évvel ezelőtt még 24,2 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitelre volt elég az átlagos fizetés. Vagyis a jövedelem emelkedése ellenére nagyságrendileg 4 millió forinttal kevesebb lakáscélú kölcsönt kaphat egy átlagos keresetű magyar.

Több személyi hitelt igényelhetünk Személyi kölcsön esetében a helyzet fordított, a jövedelem emelkedésének hatása ellensúlyozza a kamatnövekedést. (A legnépszerűbb fedezetlen hitel átlagkamata egy év alatt 14,22 százalékról 19,07

százalékra emelkedett.) Ettől függetlenül az átlagbérrel igényelhető összeg nőtt: 2022 májusában 7,7 millió forint, míg idén tavasz végén 8 millió forint 6 éves futamidejű személyi hitelre volt elég az átlagbér.

Személyi hitelnél még fontosabb a legolcsóbb kölcsön felkutatása: a legkedvezőbb ajánlat kamata idén májusban 13,25 százalék volt, ilyen kamat mellett pedig 9,3 millió forint 6 éves futamidejű fedezetlen hitel igénylésére volt elég az átlagbér.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink